З кінця березня 2018-го з України виїхали 1175 823 громадян. Щохвилини країну залишають 2 людини.

 Згідно даних ООН, до 2050-го населення України може скоротитися на 18% – до 36 мільйонів осіб. У такому випадку країна ризикує остаточно перетворитися на державу старих і дітей. Один із основних факторів виїзду – трудова міграція. Про це в інтерв’ю швейцарському виданню Neue Zürcher Zeitung заявив Томаш Фіала, генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital.
Фіала відзначив, що купівельна спроможність в Україні повернулася до рівня 2013 року. “Зараз середня заробітна плата становить близько $340 в місяць. До того ж, зарплати ростуть на 20-25% на рік… Люди поїхали в основному через кризу. У той же час, в таких країнах, як Польща, мав місце економічний бум. Безробіття там скоротилося так стрімко, що стало не вистачати власної робочої сили. Тому в Польщі виник великий попит на українських заробітчан, а уряд країни зробило ліберальними міграційні правила. Українці можуть легко отримати дозвіл на роботу в Польщі на шість місяців. Багато людей зараз їздять туди на заробітки, зберігаючи місце проживання в Україні”, – розповів Фіала.
На його думку, значна трудова еміграція з України є проблемою в довгостроковій перспективі, однак може бути корисна в короткостроковій.
“Мігранти набувають нових знань і знайомляться з західними методами управління. Це важливо для України. Продуктивність в країні настільки низька не тому, що люди не здатні працювати, а тому що відсутній належний менеджмент. У Польщі українці такі ж продуктивні, як і місцеві жителі. Однак еміграція є проблемою в довгостроковій перспективі. Країна втрачає людей. Це підсилює тенденцію до різкого скорочення населення в найближчі десятиліття з демографічних причин”, – сказав Фіала.

Додатково

Українські трудові мігранти відправили на батьківщину близько $11 млрд, або близько 10% ВВП в 2018 році. Згідно з дослідженнями, українці в Польщі витрачають там тільки 40% свого доходу, а решта повертається в Україну.