Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 744

Попри декларації, які деколи озвучують керівники владних структур, у першу чергу центральних, стосовно питань вітчизняної промисловості, боязких висловлювань щодо її розвитку, реально ж цим фундаментом економіки країни ніхто не займається. Ми не бачимо ні Плану підтримки і розвитку промисловості від уряду, ні відповідних законів Верховної Ради. Все йде самопливом.

При всій повазі до АПК, людей, які проживають у сільській місцевості і працюють на землі, маємо зауважити, що ні в Європі, ні в цілому в світі немає успішних країн, які за основу беруть аграрний напрямок. Німеччина, Франція, Японія, США, інші – потужні індустріальні держави. Це пріоритет номер один. До речі, Україна за територією близька до Франції, але ніхто ніколи не чув, що Франція повинна мати шлях аграрної країни. Аграрний сектор у розвинутих країнах ЄС складає до 1,5 відсотка від усієї економіки. У нас 10,2 відсотка. Маючи такий досвід, в першу чергу європейських країн, ми зобов’язані зупинити процес деіндустріалізації. Близько 25 років тому у місті Детройт зупинялись гіганти автомобільної галузі США, навіть людей у місті практично не залишалось, але держава не допустила зупинення заводів. Уряд США провів емісію вітчизняної валюти – доларів і надав сотні мільярдів доларів для відновлення роботи автоіндустрії в Детройті.
Наведу приклад із нашого життя.
До прикладу – турбіна двигуна літака. Вартість тонни турбіни дорівнює вартості 7810 тонн кукурудзи чи 1740 тонн соняшникової олії. Вартість тонни турбіни складає близько 42 мільйони гривень. Але якщо олія і кукурудза – це вже готовий сировинний продукт і вартість цього продукту фактично є вартістю вирощеного зерна за мінусом сільськогосподарських робіт (оранки, посіву, обробки, збирання, транспортування до пунктів відвантаження, інших), то у вартості 1 тонни турбіни сировина, куди входять метали найвищих марок – титан, кольорові, нержавіючі, інші займає лише 150-200 тис. грн. Все інше у вартості турбіни – це те, що ми називаємо, додана вартість, праця, робочі місця, зарплата – від інженерів, конструкторів-розробників до всього персоналу заводів, які задіяні у виробництві цього надзвичайно складного виробу – турбіни для літака. Відповідно ці тисячі працюючих на заводах, окрім заробітних плат для себе і своїх сімей сплачують податки із зарплати, а підприємство – податки до бюджету держави, в Пенсійний фонд, місцеві бюджети. Багатотисячні трудові колективи задіяні у виробництві. Аналогічне відбувається і в більшості інших галузей промисловості. Ось що таке промисловість і її флагман – машинобудування для нашої країни. Знову ж таки порівнюючи виробництво тонни турбіни з вирощуванням 7810 тонн кукурудзи і виробництвом 1740 тонн соняшникової олії, то з прикладу видно – в промисловому виробництві задіяні тисячі робочих місць, а при всій повазі до землеробів більше як 100 працівників – механізаторів не потрібно. Тому без розвиненої власної промисловості держава не може бути ні сучасною, ні економічно незалежною.
Поєднуючи тему аграрного господарства країни з темою промисловості, варто наголосити на дуже великому резерві, а саме глибокій переробці насамперед зернових культур, а за цим створення нових сучасних підприємств харчопереробки, десятків тисяч нових робочих місць, за цим податки до бюджету, інше. Відповідно ефективність АПК збільшується в рази. Переробку потрібно кардинально збільшувати. Ми навіть маємо приклад недалекого минулого, коли переробна галузь в нашій державі складала 30 відсотків, а тепер лише 0,2 відсотка.
Наведемо приклад Нідерландів. У минулому році фермери цієї держави зібрали 9 мільйонів тонн зерна. За рахунок технологій глибокої переробки результат використання цього зерна – 9 мільйонів тонн, приніс у казну, в економіку Нідерландів 120 мільярдів доларів. Це все відбувається завдяки використанню технологій глибокої переробки.
Врожай зернових у нашій державі за минулий рік склав більше 51 мільйона тонн, з них 41 мільйон тонн – був реалізований на експорт, за що аграрники України отримали 9 мільярдів доларів.
При порівнянні маємо наступне: одна тонна голландського зерна дає економічний результат в 63,8 раза більший від того, що дає одна тонна нашого зерна, яке продається за кордон. Ніби і експорт, і валюта, але ж бачимо, які колосальні резерви і перспективи має держава, українська земля. Глибока переробка – колосальний ресурс України. В майбутніх технологіях глибокої переробки – сотні нових підприємств, сотні тисяч нових робочих місць, сучасні зарплати, збільшення надходжень в бюджети та інше.
І коли ми кажемо як повернути людей з-за кордону, де б вони змогли працювати, то уявіть скільки сотень тисяч нових робочих місць, сотень нових підприємств забезпечила би політика глибокої переробки вирощеного на землі.