До «Подільських вістей»  надійшов лист із проханням роз’яснити й, так би мовити, розкласти по полицях процедуру отримання паю. Залюбки виконуємо.

«Я – житель села Митківці Летичівського району, – звертається до редакції Сергій Степанович Мельницький. – Хочу, щоб мені допомогли вирішити питання про виділення землі під пай. Раніше звертався до селищної ради, отримав відповідь, що земля здана в оренду в 2010 році і до 2020-го. А в червні староста села Антоніна Леонтіївна Московчук сказала почекати до вересня: земля перейде у розпорядження ОТГ. Я зателефонував до голови Меджибізької ОТГ Михайла Анатолійовича Демківа. Він сказав писати заяву. Написав. Утім відповіді поки нема.
Тож звертаюся до вас, щоб отримати правову допомогу про виділення землі на пай. Гадаю, що маю на це право, оскільки з 1998 по 2007 рік працював у колгоспі. Прошу, підкажіть, куди звернутися».

«Відповідно до українського законодавства, право на пай (умовну частку землі, визначену у результаті поділу земель, переданих у колективну власність) мають, зокрема, колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, які отримали відповідні сертифікати у встановленому законодавством порядку, а також деякі інші категорії осіб, – пояснює Ольга Чорна, юристка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області. – Утім з листа читача не зрозуміло, чи має він документи, які посвідчують його право на земельну частку, тож насамперед необхідно з’ясувати це питання. В разі, якщо дописувач має підстави претендувати на пай, таке його право може бути встановлено в судовому порядку».
Водночас, каже юристка, згідно із Земельним кодексом України кожен українець, якому виповнилося 18 років, може безкоштовно отримати землю для різних потреб. При цьому не передбачено обмежень у виборі місця розташування такої ділянки.
Для одержання безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності необхідно звернутися з клопотанням до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає державні чи комунальні земельні ділянки у власність, а саме: сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності, які розташовані в населених пунктах); районної державної адміністрації (якщо питання стосується земель державної власності поза межами населених пунктів); Головного управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру в області (якщо питання стосується земельних ділянок для ведення садівництва або особистого селянського господарства державної власності поза межами населених пунктів).
У клопотанні треба зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання також додаються графічні матеріали, у яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки (наприклад, викопіювання з кадастрової карти), документи, що підтверджують досвід роботи в сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства), копія документа, що посвідчує особу, та документ, що підтверджує право на пільги при отриманні земельних ділянок (у разі наявності останнього).
Рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відповідним органом влади або про відмову в наданні такого дозволу (мотивовано) має бути прийнято в місячний строк. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою, техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у визначеному порядку.
У випадку відмови органу влади у прийнятті рішення про надання дозволу на розробку відповідної землевпорядної документації або у її затвердженні та передачі земельної ділянки, питання можна вирішувати в суді.
Щоб отримати більш детальне роз’яснення, Ольга Чорна радить дописувачеві звернутися до Летичівського бюро правової допомоги (смт Летичів, вул. Юрія Савіцького, 14/1, тел. 03857 2-01-71), де його безкоштовно проконсультують. А якщо автор листа належить до категорій осіб, яким держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу, то при потребі в бюро подбають і про захист його інтересів у суді.