Четвертий рік поспіль звертаємося до відповідних відомств щодо обліку населення в країні.

Б’ємося як риба об лід, але складається враження, що нікого ця базова цифра – чисельність населення в Україні – не турбує. Невідомо, скільки проживає, невідомо, скільки і звідки виїхало – чи 7, чи 9 мільйонів, чи й більше людей. Але, не маючи цих даних, реально не можна нічого ні планувати, ні обрахувати. У такому разі все деформовано, не відповідає дійсності. Ні керівники міністерств, відомств, ні керівники областей, міст, селищ не знають чисельності населення на підпорядкованій території. Як планувати економіку, складати соціальні плани, потребу в нових робочих місцях, розвивати місцеву інфраструктуру, передбачати податкові надходження, якщо невідома кількість населення?
Уявіть собі установу, підприємство чи правоохоронну структуру, де немає обліку персоналу. Таке неможливо? А чому ж в державі нікого це не турбує? Ми в Об’єднанні організацій роботодавців, Союзі промисловців і підприємців Хмельницької області постійно, аналізуючи динаміку промисловості, готуючи відповідні пропозиції щодо розв’язання проблем, стикаємося з цією проблемою. Така ситуація спотворює планування організації нових виробництв та робочих місць, заплутує ситуацію з робочою силою, підготовку кадрів, адже частина тих, хто виїхав, – це працездатні, найкращі фахівці, молоді люди, деформує розрахунки валового продукту на одну людину та інше.
Всі роки ми отримували відповіді з центральних органів влади, що перепис призначено на 2021 рік, після чого буде ясність щодо вищевикладених питань. Але незрозуміло чому це не можна робити зараз, вчора, сьогодні, адже живемо в час розвинутих інформаційних технологій, комп’ютеризації, і все це є в наявності. При перетині кордону є комп’ютерний контроль. На цю справу не потрібні мільярди. Ще раз звертаємося до усіх посадових осіб, причетних до обліку кількості населення в нашій державі, пришвидшити вирішення цього питання.
Направлено Президенту України Зеленському В.О., народним депутам від Хмельницької області, голові Хмельницької обласної ради Загородному М.В., голові Хмельницької ОДА Лозовому В.М., міському голові м. Хмельницького Симчишину О.С., голові Федерації профспілок Хмельницької області Харьковському Г.П., голові Державної служби статистики України Вернеру І. Є.