Гаряча телефонна лінія із заступником Хмельницького міського голови Анатолієм НЕСТЕРУКОМ перетворилася на щире спілкування з пресою, бо дзвінків від людей було мало, а запитань у преси – достатньо. Ось відповіді на окремі з них.

– Анатолію Макаровичу, чому такі високі ціни на газ? Кажуть, вони зростатимуть і надалі.
– Є державна компанія Укргазвидобування, є Укртрансгаз. Один – добув, другий – транспортував, а облгаз доставив природне паливо безпосередньо споживачеві. Нафтогаз, на мою думку, зайва структура.
Що доклав Фірташ до облгазів, що йому ці підприємства віддали за копійки? – ставить риторичне запитання заступник міського голови і продовжує: – Фірташ дружив з колишнім президентом, а обленерго «за дружбу» віддали Ахметову. Залишилося тільки п’ять державних обленерго в Україні, в тому числі й у Хмельницькому. Ще уряд Азарова прийняв постанову про їх приватизацію, а треба їх приватизувати лише для того, щоб не платили великих податків до державного бюджету.
Можливо, новий президент наведе порядок. Бо вже приїжджали бажаючі прикупити і наше підприємство. А найкращий вихід – передати його у комунальну власність, як і наше теплокомуненерго. Неприємно, що зарплата, до прикладу, слюсарів облгазів мінімальна, люди розраховуються. А в Коболєва яка зарплата? Два мільйони гривень! Тож якби компанії були комунальні та державні, коштів вистачило би і на розвідку нових родовищ і на видобування. Огидно те, що після Революції гідності уряд Яценюка почав локшину вішати, що ми у країни-агресора газ не купуємо, а беремо в Європі. Ця брехня тягнеться до цих пір. Насправді всі ці роки ми купували і купуємо російський газ, але – в поляків і в словаків, у яких жодного кубічного метра свого газу немає. Росія пропонує нам ціну по 170 доларів за тисячу кубів, але ми беремо по 280 доларів. А до населення він приходить по триста з лишком(!) доларів. Цікава математика.
За минулий рік Україна добула понад 20 мільярдів кубів газу, а для приготування їжі потрібно 7 мільйонів, на теплокомуненергетику ще 14-15 мільйонів. Тобто, власного газу достатньо! А собівартість власного газу 1591 гривень, тож, якщо ціна буде 3000 гривень, то вистачить на все. І це – не 8000!
Якщо ви подзвоните газовикам і запитаєте, чи є у них урядовий документ на нову ціну на газ, то, з’ясовується, немає. Скажіть, ну хто б виконував вказівку міської ради щодо зменшення чи збільшення вартості проїзду, коли документального рішення на це немає, а на рівні держави – будь ласка!
Не знаю як реагувати на так звані донарахування від облгазу. Це взагалі абсурд. Скільки нарахував лічильник, стільки мешканці і повинні платити, а тут придумали «вирівнювальний коефіцієнт»! Верховна Рада прийняла новий «газовий» закон, а ті, хто готували його, внесли туди все що можна. Тож тепер стосовно лічильника в домі діє один коефіцієнт, а якщо на вулиці – другий. Не розумію, невже на вулиці газ пахне інакше? – обурюється пан Нестерук.
А постанова про загальнобудинкові лічильники обліку, яку придумав Яценюк, – абсурд! Якби ж то запрошували на консультації представників із регіонів, запитали їхню думку? Як люди це сприймають? Цього не було. І загальнобудинкові лічильники – це катастрофа для людей, адже нарахування за газ проводиться за кількістю зареєстрованих у квартирі. Уявіть: живе одна бабуся і цілодобово шкварить пиріжки на базар, а платять за це всі.
– Прокоментуйте, чому зросла вартість підключення до електромережі та відмінили нічний тариф?
– НКРЕКП запровадило з першого січня цього року за підключення вашого приватного будинку до мережі заплатити 3000 гривень за кіловат. Тобто, якщо для проживання на сім’ю потрібно 10 кіловат – заплатіть тридцять тисяч! І це без вартості стовпів, дротів і роботи. Сесія міськради виділила «атошникам» 240 земельних ділянок по 6 соток, а хлопці кажуть: за землю місту дякуємо, а де ж взяти гроші на електропостачання? А людям ще й будуватись потрібно. Крім того, національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, відмінила нічний тариф. У нас атомні станції вночі зупиняються, бо не мають кому продавати енергію, а вони ліквідували нічний тариф. Він був важливий не лише для людей, які пральну машину використовували вночі, це важливо і для міста, бо станція в Чернелівці і міський водоканал могли за ніч накачати в резервуари запас води на день. А тепер скасували нічний тариф, у той же час водоканалам не дали можливості підвищити тариф на воду, електрика ж стала дорожчою. Водоканалу щомісяця треба шукати додаткові кошти щоб перекрити різницю, тому в цьому році вже двічі сесія міської ради додатково з бюджету виділяла кошти на покриття різниці.
Якщо кажуть, що ціна на електрику має бути європейська, то має бути й зарплата європейська, – каже на завершення заступник міського голови. А формати Роттердам+ і Дюссельдорф+ – це відмивання колосальних коштів українськими посадовцями. Схеми, на жаль, працюють і сьогодні...