Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 676

Як відомо, з 1 липня 2019 року проведено перерахунок пенсій.
Про результати проведення перерахунку розповідає начальник головного управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області Ольга ЗАЯРНЮК.

– Ольго Сергіївно, скажіть, будь ласка, яким категоріям пенсіонерів проведено перерахунок пенсій з 1 липня?
– Насамперед зазначу, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» з 1 липня 2019 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищено на 67 гривень — з 1497 до 1564 гривень.
І з урахуванням зміни величини прожиткового мінімуму перераховано мінімальні та максимальні розміри пенсій; доплату за понаднормативний стаж (окрім пенсіонерів, які працюють), надбавки до пенсії за особливі заслуги, підвищення ветеранам війни, членам їх сімей та жертвам нацистських переслідувань; щомісячну державну адресну допомогу інвалідам війни та учасникам бойових дій; державну адресну допомогу на догляд інвалідам війни; надбавки на утриманців і мінімальну пенсійну виплату особам з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, та інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Крім цього, перерахована також надбавка до пенсії особам, які мають статус «Почесний донор України» та «Почесний донор СРСР». Розмір цієї надбавки збільшився на 8,3 гривні, або на 4,5 відсотка.
Проведено перерахунок пенсій у зв’язку із зміною розміру прожиткового мінімуму в автоматичному режимі для 350,7 тисячі осіб (або 87 відсотків отримувачів пенсій). Розмір пенсійних виплат підвищено для 210,8 тисячі пенсіонерів. Середній розмір підвищення — 46,13 гривні, додаткова потреба в коштах склала 9,7 мільйонів гривень.
– Нещодавно Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 543 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”. Ольго Сергіївно, які зміни та для яких категорій пенсіонерів передбачає ця постанова?
– Так, крім перерахунку пенсій у зв’язку із зміною величини прожиткового мінімуму, перераховано пенсії і відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня цього року №543. Перерахунку підлягають пенсійні виплати трьох категорій. Перша — це інваліди війни та прирівняні до них особи; друга — військовослужбовці, зокрема, військовозобов’язані, призвані на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і внаслідок цього стали особами з інвалідністю; третя категорія — одержувачі, пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, при наявності страхового стажу понад 30 років у жінок та 35 років у чоловіків, і в яких розмір пенсії менше 2000 гривень незалежно від факту.
– Які саме зміни передбачено для інвалідів війни?
– Збільшено пенсії для інвалідів війни та прирівняних до них осіб, щоб розмір їх щомісячної пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) не був меншим:
– в інвалідів війни 1 групи — 650 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (10166 гривень — 1564,00*650%);
– в інвалідів війни 2 групи — 525 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (8211 гривень — 1564,00*525%);
– в інвалідів війни 3 групи — 360 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (5630,4 гривні — 1564,00*360%).
У випадках, коли розмір пенсійної виплати нижче зазначених величин, встановлюється щомісячна державна адресна допомога до пенсії.
Відповідно до даної норми проведено перерахунок пенсій для 4,4 тисячі інвалідів війни та прирівняних до них осіб, підвищення отримали 4,1 тисячі пенсіонерів, середній розмір підвищення — 2338,51 гривні. Додаткова потреба в коштах для виплати пенсій цій категорії осіб склала 9,5 мільйона гривень.
– Ольго Сергіївно, якій саме категорії учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС проведено перерахунок виплат?
– Постанова внесла зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Мова, зокрема, йде про військовослужбовців.
Як от військовозобов’язаних, призваних на військові збори, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження військової служби (військових зборів) і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Для цих осіб пенсія за інвалідністю обчислюється з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.
У нашій області такий перерахунок проведено для 197 осіб зазначеної категорії.
– Тепер, Ольго Сергіївно, запитання, яке цікавить дуже багатьох пенсіонерів. Скільки ж в області пенсіонерів, які отримають доплату до 2000 гривень та які умови проведення перерахунку?
– У нашій області 124,6 тисячі пенсіонерів, яким встановлено доплату до 2000 гривень. Середній розмір підвищення пенсійних виплат даної категорії становить 253,2 гривні. За цією нормою проведено перерахунки пенсій для одержувачів (незалежно від факту працевлаштування), пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та в яких наявний страховий стаж понад 30 років у жінок та 35 років у чоловіків, а розмір пенсійної виплати з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат (крім пенсії за особливі заслуги перед Україною) станом на 1 липня 2019 року менше 2000 гривень.
Розмір доплати таким особам визначається як різниця між пенсійними виплатами (з урахуванням усіх надбавок, підвищень тощо) станом на 1 липня цього року та 2000 гривень.
Розмір підвищення пенсії кожній особі визначається індивідуально,
– Дякую за розмову, Ольго Сергіївно.