Наприкінці літа на українців чекають нові ціни на газ та електроенергію. Також почне діяти закон про конфіскацію євроблях та величезні штрафи за прострочення транзиту авто на іноземних номерах. Які ще новації нам підготував останній місяць літа?

Газ
З початком серпня ціна газу для населення знизиться на 5,5% і становитиме 5 568 гривень за тисячу кубометрів.
Так само з першого серпня подешевшає газ і для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання – на 7,2-7,5% порівняно з липнем. “Нафтогаз” пропонує його за ціною 4 640–5 204 гривень (без ПДВ та витрат на транспортування) за тисячу кубометрів. Точна ціна залежатиме від обсягів закупівлі та умов оплати.
Електроенергія
З першого числа останнього місяця літа також набувають чинності нові тарифи на послуги з розподілу та передачі електричної енергії, і вони на 10% менші за попередні. Це означає зменшення кінцевої вартості електричної енергії для непобутових споживачів, пояснюють у НКРЕКП.
Дизельне пальне
З 1 серпня запрацює ухвалена Кабінетом міністрів постанова щодо спеціальних мит на імпорт із Росії дизельного пального і скрапленого газу. На дизельне пальне мито становитиме 3,75% вартості з 1 серпня до 1 жовтня. А далі – та 4%. На скраплений газ – 1,75% та 3% відповідно. На думку експертів, внаслідок нових мит дизпаливо і скраплений газ подорожчають – від 40 до 60 копійок за кожен літр.
Громадська безпека
З 1 серпня бійці Національної гвардії нестимуть пішу патрульну службу. На вулиці українських міст вийде близько двох тисяч військовослужбовців. Підпорядковуватимуться вони керівнику органу Національної поліції, на території обслуговування якого нестимуть службу. Ці патрулі посилять поліцію, зокрема, в місцях масового скупчення людей та в районах зі складною оперативною обстановкою.
Ековиробництво
Закон “Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції” запрацює з 2 серпня. Відтепер стане обов’язковою реєстрація насіння і виробників органічного насіння та посадкового матеріалу; вводиться маркування органічної продукції; створюється Єдиний реєстр виробників органічної продукції, а контролюючі органи перевірятимуть виробників органіки. Штрафи за відсутність українського сертифіката складуть від 19 тисяч гривень для фізичних осіб-підприємців до 30 тисяч для юридичних осіб.
Євробляхи
З 22 серпня до власників авто, які перевищили строк тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування та комерційного призначення, почнуть застосовувати суворі санкції.
На власників та водіїв автівок з європейськими номерами чекають величезні штрафи. За прострочку від 10 до 20 діб – 17 тисяч гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень. Понад 30 діб – 170 тисяч або конфіскація таких авто.