Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 637

Назва села Ладиги на переконання місцевих жителів походить від слова “лад”, що означає спосіб, зразок і порядок. Саме на такий стан душі налаштовують прибульця сюди місцеві краєвиди. Рідко де зустрінеш на Поділлі таку суцільну рівнину, що горизонт видно довкола на кілометри. Земля тут дивовижно родюча, а люди — спокійні, чемні і надійні. Такі, як керівник місцевого господарства Віталій Фомович, який дає правду землі і селу.

На відміну від багатьох інших сіл, у Ладигах люди об’єдналися у сільськогосподарський кооператив. Майно і господарство не розтягнули по закутках, а зберегли у гурті.
Тепер є спадкоємцями і співвласниками колишнього колгоспу.
— Наше господарство багатогалузеве, — розповідає Віталій Васильович, — вирощуємо усе, крім рису. На урожаї — гріх скаржитися. Дотримуємося восьмипільної сівозміни. Крім того, сіємо цукрові буряки. Вони на наших полях дають 650 центнерів з гектара. Благо, поряд працює Старокостянтинівський завод. Є куди їх здавати.
Особливо пишається Віталій Фомович тим видатним фактом, що вдалося зберегти тваринництво. Худоби у господарстві найбільше в районі. Утримують 1250 голів ВРХ, серед яких 450 дійних корів. Здають щодня по 7 тонн високоякісного молока. Мають бичків і свиней на відгодівлі.
Є 3 корівники, 5 телятників і 2 свиноферми, які цілий рік потребують робочих рук.
Завдяки тваринництву вносять по 6 тонн органіки на поля, що є чи не найкращий показник в області. Землю не виснажують, а зберігають її родючість. Бо вона не тільки скарб, що дістався у спадщину від попередників, а й ненька-годувальниця для майбутніх поколінь.
Господарство організоване і діє за класичними стандартами. Передусім дбає про рентабельність виробництва і зайнятість. Ладиги — одне з небагатьох сіл, звідки рідко хто їде кудись на заробітки.
У СГК працює 150 трудівників. Середня зарплата кожного складає 8634 гривні, що вище, ніж по області. За минулий рік господарство сплатило майже 15 мільйонів гривень податків і відрахувань.
З усіх показників Віталій Фомович найбільше полюбляє оперувати валовим внутрішнім продуктом, що свідчить про його державницький підхід. На душу населення в Ладигах він, завдяки кооперативу, становить 133 тисячі гривень на рік.
А ще ж селяни вирощують продукцію у власних господарствах. Самі собі постачають усе необхідне. Так і має працювати правильно організована економіка.
За фахом Віталій Васильович інженер-механік. Тож приділяє багато уваги технічному переоснащенню господарства. Комбайни «Масей Фергюссон», трактори «Джон Дір», найновіші сівалки і культиватори. Нещодавно придбали обприскувач «Джакто» бразильського виробництва. Його розмах — 36 метрів. По полю пливе, як авіалайнер. Так гарно, аж заворожує.
Він уособлює політ мрії у майбутнє. А воно в аграрній галузі за кооперативами. Люди не наймитують, а працюють самі на себе. Нарощують свій внесок у статутний фонд і матимуть, що передати нащадкам.
Віталій Фомович сподівається, що нинішня Верховна Рада повернеться обличчям до кооперативів і прийме закони, що стимулюватимуть їхній розвиток. Тоді можна буде подумати і про власну переробку, яка збільшить додану вартість і відповідно ВВП. Адже у Конституції записано про намір держави інтегруватися у Європу. Там 80-90 відсотків господарств охоплені кооперативами.
Керівника у СГК щороку заслуховують на звітно-виборних зборах і періодично переобирають. Віталій Фомович на цій посаді уже з 2003-го року. Що свідчить про довіру колективу і його особистий авторитет.
Нинішні жнива ранніх зернових були складними. Надто багато випало опадів у травні. Зате має гарний вигляд кукурудза, соя, соняшник і цукрові буряки. Тож Віталій Васильович був у гарному гуморі.