У славнозвісному господарстві ТОВ НВА «Перлина Поділля», що на Білогірщині, відбулася унікальна за значенням і масштабами подія — День ферми. Він пройшов під егідою Всеукраїнської аграрної ради, яку очолює Андрій Дикун.
Необхідність проведення цього заходу була викликана багатьма обставинами. Але передусім тим фактом, що нинішнього року вперше за останні десять у державі спостерігається зниження виробництва молока.

Скрутні часи і надія на краще
Згідно з даними Держстату, в першому кварталі в Україні надоєно молока 1,9 мільйона тонн, що на 1,9 відсотка менше аналогічного періоду минулого року.
Зменшення традиційно йде за рахунок індивідуальних та сімейних господарств (-3,3 відсотка до минулого року).
Стрімко скорочується поголів’я корів, причому в усіх категоріях господарств. На перше квітня в країні налічувалося 1,9 мільйона голів, що на 3,9 відсотка нижче аналогічного періоду минулого року. В господарствах населення за рік поменшало корів на 4,4 відсотка до 1,46 мільйона, в сільгосппідприємствах — на 2,4 відсотка, до 0,46 мільйона голів. Кажучи іншими словами, худобу масово вирізають.
На тлі чуток про анонсоване відкриття ринку землі виробництво молока стало малорентабельним і відповідно задихається без інвестицій. Рідко хто ризикує вкладати в нього кошти.
Наперекір негараздам у ТОВ НВА «Перлина Поділля» молочне тваринництво розвивається. Воно належить до чотирьох господарств України, які виробляють продукт екстра-класу, що свідчить про видатний талант його керівників.
За це голова наглядової ради ТОВ НВА «Перлина Поділля» Петро Іващук, генеральний директор Сергій Іващук та
11 працівників господарства отримали відзнаки від Міністерства аграрної політики та продовольства України.
На День ферми приїхало понад 300 представників із 40 господарств та компаній.
Його відкрив голова наглядової ради ТОВ НВА «Перлина Поділля», Герой України Петро Іващук. Він був налаштований оптимістично і побажав учасникам плідно та корисно провести час, обмінятися досвідом, налагодити ділові стосунки.
Голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун закликав не складати рук і вірити у кращі часи: «Дослідження міжнародних організацій, у тому числі і Світового банку, свідчать про те, що іншого місця у світі, де є потенціал для збільшення виробництва якісного молока, ніж Україна, — немає! Особисто я бачу майбутнє за сільськогосподарськими кооперативами».
До гостей Дня ферми звернувся також і голова Білогірської ОТГ Василь Мельник.
Новітні технології та охайність
Ферми, на яких довелося побувати і мені, вражають, новітніми технологіями та охайністю. Фактично це маленьке містечко. Для відвідин території нам видали спеціальний одяг: халати і бахіли.
Не буду розповідати про всі ноу-хау, але не можу обійти увагою деякі. Передусім систему вентиляції. Всюди свіже повітря. Корови утримуються без прив’язі і мають можливість вибору, де перебувати: у приміщенні чи на вигоні біля нього. Корми настільки ретельно збалансовані,що ніде не видно їх решток.
Ну і ясна річ, кругом панує електроніка. Спостереження за коровами ведеться з допомогою датчиків і комп’ютерів.
Оскільки гостями Дня ферми були фахівці та журналісти, які пишуть на аграрні теми, то було не тільки багато професійних запитань, але і схвальних емоцій.
Ще мені сподобалася презентація нової кормозбиральної техніки. У цій галузі відбувається справжня науково-технічна революція. Агрегати дивують не тільки характеристиками, а й дизайном. Вони чимось нагадували десант інопланетних прибульців. Вигадливість і фантазія конструкторів просто заворожували уяву.
Свою продукцію представили 20 компаній. Вони безкоштовно роздавали гостям буклети. Я, хоч і не механізатор, але теж взяв декілька, аби показати приятелям та колегам.
День ферми залишив про себе згадку, як про аграрне свято і торжество прогресу. А також розуміння, що працювати в сільському господарстві стає дедалі престижніше.
Затримка тільки за очільниками держави, які мають повернутися до галузі обличчям і, з допомогою провладної більшості у парламенті, нарешті, ухвалити довгоочікувані «Програму розвитку кооперативів» та «Програму виробництва та споживання молока в Україні». Адже воно у країнах Євросоюзу продукт номер два, після споживання хліба.