Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 550

Все краще в світовому лісівництві має бути запроваджено на Хмельниччині — таке кредо Петра Пешка — начальника обласного управління лісового та мисливського господарства.

І вже зроблено чимало за останні два роки: в Славутському лісгоспі запрацювала перша в Україні атоматизована лінія висіву та вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Така ж у стадії завершення в Хмельницькому лісомисливському господарстві. В Ізяславському лісгоспі діє сучасний комплекс із переробки шишок. Чимало цікавих надбань і в Ярмолинецькому лісгоспі.
 Щоб цінний досвід швидше доходив до всіх державних лісогосподарських підприємств краю, облуправління лісового та мисливського господарства запровадило виїзні виробничі наради. Чергова з них відбулася на базі Ярмолинецького лісгоспу під головуванням Петра Пешка.
 На важливий захід прибули керівники підвідомчих підприємств і виробничих підрозділів, лісничі й спеціалісти лісгоспів та обласного управління. Основна мета наради — звіритися чи ведеться лісове господарство відповідно до вимог законодавства, культури виробництва, а також обговорити шляхи розв’язання назрілих проблем і, звісно, ознайомитися з надбаннями й перспективою розвитку Ярмолинецького лісгоспу, де директором заслужений лісівник України Іван Кирилюк.
 Гостинні господарі щедро ділилися своїми секретами успіху. Учасники наради побували більш ніж на двадцятьох об’єктах. На різновікових ділянках лісу вони звертали особливу увагу на якість виконаних робіт, культуру виробництва. Зокрема, на санітарно-вибірковій рубці в Зіньківському лісництві показали, якою має бути ділянка після рубки.
 Лісівникам області продемонстрували роботу проміжного складу лісництва, цеху переробки деревини, виробництво пиломатеріалів, тріски паливної.
У кварталі 50, де створено лісові культури на честь загиблих воїнів-лісівників на Сході України, учасники поклали квіти до пам’ятної стели, вшанувавши героїв. До речі, ініціатива створення меморіальних насаджень, скверів, алей, ділянок у лісі, присвячених героям-учасникам російсько-української війни, які віддали життя під час бойових дій на сході держави, з’явилася саме в Ярмолинецькому лісгоспі і була схвалена на четвертому з’їзді лісівників України.
 Потім усі переїхали на лісовий розсадник Зіньківського лісництва. Відвідувачам показали зразки власної продукції: лісові чаї, гриби, ягоди, мед, лікарську сировину та інше. Ще б пак, у лісгоспі мають свої сади, ягідники, то є що переробляти. На території розсадника також оглянули свинокомплекс — складову частину побічного користування, яким підприємство займається досить успішно.
В Ярмолинецькому лісництві, в урочищі Соколівщина побували на заготівлі тріски паливної, різновікових лісових культурах та Алеї на честь лісничого Ярмолинецького лісництва В. М. Лебеденка й інженера лісових культур Ю. В. Лебеденка, вшанувавши їхню пам’ять.
Гарне враження на учасників наради справили Ярмолинецька реммайстерння та її побутові приміщення. А в Городоцькому лісництві — рекреаційний пункт та різновікові культури.
 Було що показати й у Сатанівському лісництві, знайомство з яким почалося з сучасно оформленої території контори. Учасники наради побували на лісовому розсаднику, на ділянці бучини, що є міжнародною пам’яткою й охороняється ЮНЕСКО. Неабиякий інтерес викликав реабілітаційний центр для диких тварин, спорудження якого завершується.
Багато хороших справ зроблено в Ярмолинецькому лісгоспі завдяки сумлінній праці всіх підрозділів. Тож цілком логічно, що під час наради було відзначено кращих. Так, лісничому Сатанівського лісництва
В. П. Стецюку вручено знак «Заслужений захисник природи». Нагороду одержав і вальник лісу шостого розряду Артур Савчук, який є одним з кращих лісорубів Хмельниччини.
 Враженнями від побаченого в Ярмолинецькому лісгоспі учасники заходу ділилися на підбитті підсумків наради. Цінний досвід буде запроваджено й на інших державних лісогосподарських підприємствах краю.