Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 561

День знань в Олешинській гімназії Олешинської сільської ради Хмельницького району цього року був особливим. Бо окрім вітань і напутніх слів школярам, нагородження учнів і вчителів, які здобули перемоги або ж посіли призові місця в районних та обласних конкурсах і змаганнях, відкрився ще й новий харчоблок. В урочистостях з цієї нагоди взяв участь один з головних спонсорів – директор ТОВ «Хмельницькінбуд» Андрій Шкодяк.

– Коли минулого року нам повідомили, що в Олешинській школі харчоблок в аварійному стані, то постало питання, як бути і що робити, – розповідає Олешинський сільський голова Віталій Осядлий. – Про ремонт аварійної будівлі не могло бути й мови. Збудувати ж нове приміщення – то дуже дорого і довго. Тому вирішили реконструювати і відремонтувати споруду старої школи, якій уже більше ста років, і розмістити там харчоблок та їдальню. Окрім інших переваг такого рішення, головне те, що взимку є можливість дітям відвідувати їдальню, не виходячи зі школи. А питання, чи вдасться нам реалізувати цей задум, відпало уже на першій толоці, коли я побачив, скільки батьків прийшло, аби розпочати ремонт. Тоді ж до справи долучилися і головні спонсори – керівник ТОВ «Нові аграрні технології» Іван Ізбінський та директор ТОВ «Хмельницькінбуд» Андрій Шкодяк. Кажу головні, бо окрім них були й інші. І ось результат наших спільних зусиль.
Віталій Станіславович не без гордості запрошує оглянути оновлене приміщення. І подивитися є на що. Бо і кухня, і їдальня яскраво опоряджені і обладнані всім необхідним. А різнокольорові столи й стільці створюють відчуття затишку і комфорту.
– В найближчому майбутньому плануємо розпочати будівництво спортивного комплексу, в якому будь-якої пори року могли б займатися спортом школярі, а не сидіти в телефонах і комп’ютерах, і проводити різноманітні заходи, – продовжує Віталій Осядлий. – Найголовніше – діти. Потрібно зробити все від нас залежне, щоб вони хотіли вчитися у цій школі.

– Попередня робота щодо майбутнього проекту такого комплексу вже проведена, — долучається до розмови головний спеціаліст з питань освіти, культури молоді та спорту Валерія Жолкевська. — Його вартість складатиме 11-13 мільйонів гривень. Ще не знаємо, де візьмемо ці кошти, але ми це зробимо!
І не доводиться сумніватися, що й цей задум буде реалізований. Бо коли ми з Валерією Володимирівною восени минулого року оглядали похмуре приміщення старої школи, то навіть уявити не могли, що воно матиме такий сучасний і ошатний вигляд. Для сільської ради харчоблок обійшовся приблизно 400 тисяч гривень. Усі інші витрати взяли на себе спонсори, в тому числі й народний депутат України Сергій Лабазюк, який долучився до придбання обладнання для кухні.
Та на цьому реконструкція старої школи не закінчується. Бо у планах Віталія Осядлого утеплення стін і стелі, опорядження фасаду другої частини приміщення та заміна покрівлі. А ще Віталій Станіславович має намір обладнати тут кімнату для танців, а в іншій встановити спортивні тренажери.
Аби мати змогу економити газ, за кошти фірм «Укршелтер» та «Екіпаж» придбали твердопаливний котел, який працюватиме на місцевому паливі.
– Уже придбали щепоріз, у якому подрібнюватимемо гілки дерев, які заготовлятимемо на території громади, — розповідає Віталій Осядлий. — Бо ж маємо сплачувати за спожитий газ понад 14 тисяч гривень за 1000 кубів. Ви тільки подумайте: ми витрачаємо ці кошти на тепло для дітей, а повинні платити так само, як комерційна фірма, яка працює на себе!
А ще в планах сільського голови запровадити стипендії для заохочення і матеріального стимулювання дітей. Але це залежатиме від того, як успішно розвиватиметься громада. Та в цьому напрямку вже й нині багато чого зроблено. Так, на урочистостях з нагоди Дня знань Валерія Жолкевська вручила сертифікат на грошову винагороду учениці 5 класу Олені Фурсі, котра посіла друге місце в обласному етапі ХІХ Міжнародного конкурсу української мови ім. Петра Яцика. Такий же сертифікат отримав і школяр-акордеоніст із Черепівки Максим Іванов за успішні виступи на різноманітних конкурсах.
– Найважливіше для нас — це матеріально-технічна база, бо професіоналізму і ентузіазму педагогам не позичати, — ділиться думками директор Олешинської гімназії Анжела Кононюк. — Уже нині, завдяки сільській раді та народному депутатові України Сергію Лабазюку початкові класи забезпечені комплектами нових меблів, телевізорами, комп’ютерами. Кабінет хімії обладнаний мультимедійною дошкою. Хотіли б мати ще й інтерактивну дошку. Потрібно обновити меблі і в старших класах, аби вони відповідали сучасним вимогам. Сподіваюся, що найближчим часом вирішиться і це питання.
Нашу розмову з керівниками сільської ради час від часу переривали батьки школярів, котрі, оглянувши новий харчоблок, підходили, аби щиро подякувати за турботу про дітей…