Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 587

Апофеоз достатку
Не секрет, що найкращим місяцем на Поділлі є вересень. О цій порі сяє лагідне сонце, вітерець веде себе сумирно, а природа тішить око щедрими дарами. Апофеоз її священнодійства – традиційна виставка «Поділля-Агро», на яку приходять тисячі хмельничан.

Ця подія давно входить до календаря їхніх найулюбленіших свят. Із одного боку – вона звіт про здобутки, а з іншого – ярмарок продуктів, напоїв і ласощів.
Чимало її відвідувачів ходять туди, аби зустрітися із шановними людьми, творцями нашої надії та достатку.
Де ще можна побачити таких славних і відомих людей як Герої України Михайло Шаповал, Василь Петринюк, повний кавалер орденів «За заслуги» Василь Мастій, господарі Микола Олицький, Володимир Галищук, Ігор Гай, Валерій Яглінський, Юрій Кучерявий, Володимир Пицюк, Петро Лабазюк, Олег Федорук, Костянтин Іванов, Анатолій Паляниця, Михайло Вріщ та інші?
Нинішніх керівників агроформувань без перебільшення можна порівняти із диво-богатирями. У надзвичайно скрутних обставинах вони утримують господарства й села. Відповідають за свою діяльність власним авторитетом.
Керівники області Михайло Загородний та Володимир Кальніченко привітали гостей і вручили нагороди кращим аграріям.
Тридцять друга виставка «Поділля-Агро» продемонструвала тренди. В організаційному плані стала досконалішою і більш схожою до свята. А щодо змісту – простішою.
На жаль, агрохолдинги і компанії, які обробляють левову частку орних земель на неї не приїхали.
Що найбільше вразило?
Павільйон департаменту лісового господарства виявився в епіцентрі уваги. На порівняно невеликій території були представлені всі його підрозділи.
Про багату і з фантазією оформлену експозицію можна було би написати цілу шпальту. Але найкращою ілюстрацією до неї стали опудала диких звірів, зібрані на окремій галявині.
Бажаючих сфотографуватися поряд із величезним і страшним вепром було більш ніж досить. Особливо дітей.
У реальному житті «екстремали» тікали би від нього, аж п’ятки блимали, а тут спокійно тримали за шию, чи всідалися попереду іклів.
Оригінальний і затишний куточок облаштували аграрії. Тюки пресованої соломи використовувалися у ньому як тапчани, столи, дивани і само собою огорожі території, де смачно пахнуло збіжжям.
Господарювали тут виготовлені з білого пап’є-маше в натуральну величину корова, свиня і кінь. Бажаючих обнятися з ними, або сфотографуватися на згадку теж вистачало.
Княгиня, Кіммерія та інші
Запам’яталися юрби картоплярів біля намету сільськогосподарської дослідної станції села Самчики. Деякі знають цю добропорядну установу, якою багато років успішно керує шановний Віктор Молдован, з найкращого боку. Хмельничан цікавили селекційні новинки. І науковці-практики не розчарували, представивши увазі городників та дачників 5 нових сортів з інтригуючими назвами: Княгиня, Іванківська рання, Кіммерія, Мирослава та Щедрик.
Як розповів науковий співробітник станції Анатолій Кличковський ці бараболі на дослідних ділянках дали урожай по 360 кілограмів з однієї сотки. Їх бульби завбільшки з кулак.
Дивовижною виявилася ціна на посівний матеріал картоплі – 15-20 гривень за кілограм, що майже стільки, як правлять за несортову в магазинах. Продовольчі партії станція реалізує по 10 гривень.
Тепер картоплярі чекатимуть наступної зустрічі з селекціонерами на черговому ярмарку з нагоди Дня Хмельницького.
Митці надихали
Тему села розвивали і підтримували митці. І то не тільки виступаючи з концертом на сцені.
Юлія Степанюк з Кам’янеччини тче високохудожні гобелени так, як це колись робили наші прабабусі. Малюнок бере з уяви, а натхнення черпає з родової пам’яті. Гамою намагається передати барви нашого мальовничого Поділля. Тому в її роботах переважають кольори життя: червоні, зелені та жовті. Вони зворушують серце і підсвідомо нагадують про сади, луки, ліси та поля. Секрети мистецтва Юлія Анатоліївна передає дітям у районному Будинку школяра.
Родзинкою свята стала жива реконструкція відомої картини Тетяни Яблонської «Хліб». Її представили гостям у павільйоні з Чемеровеччини. Край хліборобської слави і достатку прийшов до свята з великими здобутками.
В середньому зібрано по 63 центнери пшениці з гектара, а в окремих господарствах – по 90 центнерів. Гарно вродила і кукурудза на силос. Майже всюди є понад 500 центнерів на круг. Понад 60 відсотків пайовиків уже отримали виплати від орендарів.
Дух і проблематику нашого часу дуже вдало в алегоричній формі передала скульптура Івана Нащубського «Викрадення Європи», представлена на виставці «Поділля-Агро». Вона демонструє кульмінаційний момент античного міфу, коли юна красуня, повіривши у лагідність Зевса-бика всілася йому на спину, а він за необачну довірливість уже готовий понести її у невідоме. Тільки-от автор вніс до сюжету свій коректив: внизу на своїй спині усю наповнену символами композицію тримає козак, міцно ухопивши могутню тварину за ноги, аби вона не звалилася з його спини додолу.
Ось так і має вести себе самодостатня держава, маючи родючі землі, працьовитих людей і володіючи географічним центром Європи.