З 1 жовтня в магазинах перестануть приймати 1, 2, 5 копійок, а Нацбанк почне вилучати з обігу 25 копійок. Водночас на монети почнуть замінювати банкноти номіналом 5 та 10 гривень, а також з’явиться нова купюра – 1000 гривень. Навіщо замінювати банкноти монетами?

Тривалість життя монет значно вища, ніж у банкнот. Якщо монета може перебувати в обігу 20 років, то банкноти низьких номіналів лише 2 роки. Саме таким практичним підходом пояснюють зміни в грошовому обігу.
Нацбанк відкарбує 100 мільйонів монет, які будуть використовуватися паралельно з банкнотами. «Паперові гроші не потрібно спеціально обмінювати на монети. Вони залишаються законним платіжним засобом. Їх вилучатимуть в мірі зношення і поступово повністю замінять на монети», – запевняє директор департаменту грошового обігу Нацбанку Віктор Зайвенко.
Паралельно з обігу зникнуть 1, 2, 5 і 25 копійок. За словами голови Національного банку Якова Смолія, дрібні монети зрідка використовуються у розрахунках і майже не повертаються до банківської системи.
Заміщення банкнот монетами відбуватиметься поступово протягом трьох років. У підсумку в обігу залишаться лише 10 і 50 копійок.
З 25 жовтня в готівковому обігу з’явиться купюра номіналом 1000 гривень. На лицьовому боці буде зображений портрет Володимира Вернадського, на зворотному боці – будівля Національної академії наук України.
Банкнота 1000 гривень помітно відрізнятиметься блакитним кольором і великим розміром (75×160 мм). Крім того, вона матиме сучасний інфрачервоний та магнітний захисти. При зміні кута освітлення банкноти на ділянках зображення проглядатимуться переходи від золотистого до нефритового.
Економісти зауважують, що наразі виведення банкнот дрібного номіналу і введення більшого ніяк не пов’язані з інфляційними очікуваннями. «Необхідність пояснюється банальною причиною – за останні п’ять років відбулося суттєве зростання заробітних плат в номінальному розмірі. Тому рішення випустити купюру більшого номіналу направлено тільки на те, щоб зменшити кількість банкнот», – пояснює директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБ Антон Стадник.