Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 216615

26 червня 2019 року Кабінет міністрів видав постанову про зниження ціни на опалення. Було прийнято, що граничний тариф для Києва і обласних міст не може перевищувати 1400 грн/Гкал з приладами обліку. Як змінилася вартість опалення в регіонах, дивіться в таблиці нижче.

Звідси випливає, що в середньому в регіонах вартість опалення знизилася на 14%. Це прогрес, оскільки раніше тарифи тільки зростали. Проте, такого здешевлення недостатньо, щоб суттєво знизити навантаження на бюджет, і опалення, як і раніше, залишається найвитратнішою статтею витрат на комуналку.
Як платити за опалення менше? Поради щодо економії тепла і грошей
Ми зібрали кілька простих порад про те, як платити за опалення менше і зберегти тепло в будинку.
Порада 1. Готуйтеся до опалювального сезону заздалегідь
Передусім варто перевірити труби гарячого водопостачання та центрального опалення на предмет свищів і протікання на стиках. Особливо актуально це в старих будинках, де не було заміни труб. Важливо усунути несправності до опалювального сезону, інакше на час ремонту доведеться відключати від теплопостачання весь стояк.
Роботи з заміни вікон або вхідних дверей також важливо зробити заздалегідь. По-перше, влітку монтаж і супутні роботи будуть дешевше, по-друге — не доведеться мерзнути і остуджувати приміщення.
Порада 2. Утеплюйте житло зовні і всередині
Зовнішня обшивка стін працює за принципом термоса — зберігає тепло всередині приміщення і не випускає його назовні. Для того, щоб зовнішнє утеплення було максимально ефективним — подбайте і про внутрішнє. Якщо вікна пропускають холод, утепліть і загерметизуйте їх. Те ж саме варто зробити і з вхідними дверима. Таким чином ви виключите протяги і продування, які знижують температуру в кімнаті і «крадуть» дорогоцінне тепло.
Заощадити гроші цей спосіб допоможе тим українцям, у яких встановлене індивідуальне опалення. Не поспішайте відкидати цей варіант, якщо ви користуєтеся центральним, — зовнішня обшивка допоможе зберегти тепло і не платити «за повітря».
Порада 3. Встановіть лічильники тепла
Є два варіанти установки лічильника тепла — індивідуальний і загальнобудинковий. Простіше і швидше поставити індивідуальний — ні від кого не залежати і нічого не погоджувати з сусідами. Однак, в такому випадку, крім спожитого тепла, доведеться щомісяця самостійно оплачувати транспортні витрати і обігрів нежитлових приміщень. Дешевше буде скооперуватися з сусідами, встановити загальнобудинковий лічильник і розділити витрати. Перед цим важливо переконатися, що у всіх квартирах однаково тепло і немає приміщень з великими тепловтратами, оскільки в підсумку платитимуть всі однаково.
Крім того, що лічильник дозволяє оплачувати тільки реально спожите тепло, до нього додається кран регулювання потоку води. Якщо стає жарко — потік можна зменшити, тим самим зменшивши витрати тепла і цифри в платіжках.
Щоб домогтися максимальної ефективності, важливо застосовувати перераховані вище поради в сукупності.