Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 588

(з відкритого листа Прем’єр-міністру України О. В. Гончаруку, керівнику Офісу Президента України А. Й. Богдану, народним депутатам України, голові Хмельницької облдержадміністрації, голові Хмельницької обласної ради, міським головам, Президенту УСПП, голові Ради ФРУ)

Підприємства іноземних держав стрімко йдуть вперед, втілюють у всі сфери реальної економіки нові технології, постійно працюють над покращенням умов щодо розвитку своєї промисловості, створення додаткових робочих місць. Пропонуємо змінити ставлення до вітчизняної промисловості. Без розвиненої промисловості Україна не зможе стати успішною державою. Земля – золотий резерв України. Ось приклад: Голландія в минулому році зібрала 9 мільйонів тонн пшениці й отримала за рахунок глибокої переробки 120 мільярдів доларів. Україна продала 41 мільйон тонн пшениці й отримала лише 9 мільярдів доларів. Можна тільки уявити, якою багатою, економічно незалежною може бути Україна при запровадженні сучасних високих технологій глибокої переробки сільгосппродукції.
Тож пропонуємо першочергові заходи для розв’язання проблем, які накопичились у державі:

• Модернізація вітчизняних підприємств.
— Надати підприємствам право направляти 30 відсотків від прибутку на закупівлю нового обладнання і технологій.
— Створити Інноваційний фонд або Фонд підтримки промисловості для надання фінансової допомоги на модернізацію.
— Машинобудування — локомотив промисловості. Пропонуємо прийняти рішення з емісії 75-100 мільярдів гривень для точкового фінансування, модернізації машинобудівних підприємств.
• Створити умови для залучення інвестицій.
 Основою інвестицій мають бути пільги на прибуток, плату за землю, інші. Механізми відповідних пільг визначені в кожній державі. Прикладом у цій роботі можуть слугувати Китай, Польща, Туреччина, де завдяки інвестиціям фактично створена нова сучасна економіка.
• Вжити заходів для підвищення конкурентноздатності підприємств-експортерів щодо закупівлі сучасного обладнання, запровадження нових технологій.
Для експортерів розробити систему пільг з оподаткування. Підприємства звільнити від податку на прибуток та податку на зарплату працівників, якщо експорт складає не менше 85 відсотків продукції. Мета — заробити валюту для держави.
• Увести мораторій на підвищення цін на енергоносії, електроенергію та природний газ мінімум на три роки. Енергоносії збільшують собівартість готової продукції, вона стає неконкурентноздатною.
• Розробити державну Програму імпортозаміщення.
Закупівля імпортних товарів, обладнання, іншого обходиться майже 600 мільярдів гривень. Пропонуємо за три роки зменшити імпорт на 100 мільярдів гривень. Вітчизняні підприємства спроможні значною мірою замінити імпорт на власні вироби, забезпечити роботу співвітчизникам, а не витрачати кошти на закордонних виробників.
• Затвердити напрямки державної політики зі створення спільних підприємств із високорозвинутими підприємствами Західної Європи та інших країн світу.
Це дасть можливість на нашу територію залучити високотехнологічне виробництво, де будуть використовуватися вітчизняні вузли, комплектуючі, сировина, інше. На цих підприємствах буде забезпечений високий рівень зарплати для вітчизняних працівників.
• Прийняти рішення щодо запровадження високих технологій глибокої переробки сільгосппродукції.
Це дасть можливість у десятки разів підняти ефективність використання земельних ресурсів. Такі підходи до сільгоспвиробництва активно реалізовуються в розвинених країнах світу.
• Прийняти державну Програму призупинення від’їзду, повернення на Батьківщину заробітчан.
На підприємствах нікому працювати, потрібні рішення уряду та закони парламенту.
 Тільки власне виробництво, розвиток вітчизняної промисловості має бути безальтернативним шляхом розвитку нашої держави.
 Перше, за що взявся Президент США Дональд Трамп, це створення 7 мільйонів нових робочих місць. Зараз у США найнижчий рівень безробіття за останніх 50 років. Головне і для цієї супердержави — зайнятість власного населення, власна високотехнічна конкурентноздатна продукція, яка формує реальні кошти, а не фінансові піраміди. На превеликий жаль, ВВП України на одну людину складає лише 2900 доларів — один з найгірших показників у світі. Та поліпшити його можна лише нарощенням обсягів вітчизняного виробництва продукції та послуг.