Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 788

Активні роботи з асфальтування центральної вулиці в Полонному, без сумніву, збадьорили багатьох людей – ось вони бажані зміни, що обертаються комфортом для людей і додають привабливості місту. Та вже неподалік свіжовистеленого асфальту погляд вловлює зовсім іншу картину. Просто перед житловим будинком, на першому поверсі якого розмістилася аптека, – “барикади” із землі, бур’яну, іншого сміття. Вулиця Привокзальна, де відкривається погляду цей “пейзаж”, – не задвірки містечка. Тут вирує життя – достатньо транспорту, магазинів, закладів, відповідно, й народу не бракує. Чому ж, практично серед гомінкої вулиці, такий безлад, який не лише псує загальний вигляд, а й створює своєрідну загрозу для людей?

– У минулому році в нашому будинку було облаштовано аптеку, знаємо, що приміщення придбали власники через аукціон. Ми дуже зраділи, що матимемо під боком аптеку та, головне, – ціни в ній, люби Боже правду, нижчі, ніж в інших, – розповідає Ніна Володимирівна Костюк. – Але ж дістатися до аптеки можна було хіба що на вертольоті.
– Те, що бачите зараз, це вже далеко не той безлад, що був раніше. Бо просто перед входом в аптеку повалили дерева, повикорчовували і таке творилося, ніби після бомбардування, – додає Тамара Леонтіївна Свинцицька.
– Щоб зайти в аптеку,треба було подолати перешкоди, що важко уявити. Старики могли легко поламати руки чи ноги. Хіба ж це звалище перед аптекою, попри дорогу – нормально? – обурюється Микола Іванович Козак.
Завідувачка аптекою Інна Солоха також не стримує емоцій:
– Стільки зусиль доклали, щоб аптека наша була ошатною, з широким асортиментом препаратів, щоб ціни більш-менш були доступними, без величезних “накруток”. Всередині, як бачите, такий гарний ремонт, все новеньке, все блищить. Але ж перепони до входу не давали можливості людям купувати ліки, дійти всередину для більшості з них було непосильно. Хоч і доріжка до аптеки викладена, але господар земельної ділянки затіяв тут роботи і перед очима виросли “барикади”.
З’ясовується, земельна ділянка перед аптекою і справді належить іншому господарю – Олегу Цюпенку, депутату Полонської міської ради. Дві невеличких ділянки – площею 0,0168 гектара та 0,0038 гектара по вулиці Привокзальній, 30 депутати Полонської міської ради виділили Олегу Володимировичу Цюпенку для індивідуального садівництва.

Сад посеред міста – несподіване й сміливе рішення. Проте навряд чи  може набути садівництво розмаху на такому обмеженому шматочку землі. Можливо, розарій, альпійські гірки чи інші оригінальні втілення зеленого дизайну? Саме такі сподівання, мабуть, і підштовхнули колег-депутатів до того, щоб О. В. Цюпенко отримав цю ділянку. Ймовірно, господарський хист Олега Володимировича став основоположним у такому рішенні.
Та ентузіазму для садівництва в нього чомусь забракло. За розповідями мешканців будинку, шлях до «благоустрою» розпочався з вирубування дерев. Вісім зрубаних беріз лягли вздовж будинку, загородивши прохід і до аптеки. Правда, ведуть далі, невеличкий отвір таки залишився. «Лізьте собі, як хочете, сказав нам депутат, коли ми почали скаржитися, що біля нашого будинку «лісоповал».  Крім цього, завіз ще й землю, усе обгородив збитими дошками. Непогане звалище вийшло, просто, як у фільмі жахів», – розповідають вони.
Завідувачка аптеки навіть демонструє, як змушені були пробиратися вузьким проходом ті, хто бажав потрапити в аптеку за ліками (на фото).
Звісно, і керівництво аптеки, і жителі розіслали скарги — до Полонської міської ради, обласної прокуратури, інших інстанцій, в редакцію газети з надією, аби завали та безлад перед будинком, що їм були на заваді, усунули, щоб не стали причиною травмування, і щоб страшне видовище нарешті зникло з-перед очей.
У відповіді за підписом міського голови Полонської міської ради
Ф. Скримського зазначається, що видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, проводиться за рішенням власника. Тому
О. В. Цюпенко мав право зрізати дерева. Огорожу він встановив по межі своїх приватизованих земельних ділянок, що не заборонено чинним законодавством, а землю вивіз на свої ділянки для ведення садівництва.
Все це зрозуміло. Та як бути з правилами благоустрою, санітарного утримання, забезпечення чистоти й порядку, за які, до речі, як депутат міської ради, голосував і сам Олег Цюпенко? Після звернення керівництва ТОВ «Ліки природи», до якого належить ця аптека, та звернення мешканців будинку № 30 по вулиці Привокзальній його зобов’язали прибрати зрізані дерева, видалити бур’яни, розгорнути привезену землю, демонтувати огорожу земельної ділянки. І якщо в зазначені терміни порушення не усуваються, зазначають спеціалісти відділу благо-
устрою та екології, складається адмінпротокол і документ про накладання штрафу розглядатиме адмінкомісія.
Зобов’язання привести земельні ділянки в порядок були висунуті депутату ще влітку. І прибрати їх мав би до 5 серпня поточного року. Та ось уже й половина жовтня збігла. А ні саду, ні квітників, ні якихось інших окрас не спостерігаємо. Прохід до аптеки дещо розчищено, але загалом це «погоди» не робить. Бо перед аптекою ще досі залишаються купи землі, бур’яни, загорожа. Все це, погодьтеся, — ознака неповаги до людей і до свого міста.
Розпитати Олега Цюпенка про подальші плани та наміри не вдалося – депутат категорично не відповідає на телефонні дзвінки. Якими будуть рішення міської ради, допоки теж невідомо. Принаймні в юридичному відділі чіткої відповіді не дають, а посилаються на потребу письмового звернення. Що ж, звернення – так звернення. Його редакція газети неодмінно надішле, та письмове спілкування не пришвидшує розв’язання проблеми.
Проте в згаданому листі Полонського міського голови від 27 липня 2019 року нас зацікавив такий абзац: «У разі ігнорування Цюпенком О. В. рекомендацій виконавчий комітет Полонської міської ради ОТГ розглядатиме питання про можливість звернення до суду з позовною заявою про скасування рішень Полонської міської ради та права власності Цюпенка О. В. на вказані земельні ділянки».
То чи позиватимуться депутати до свого ж колеги? Чи, може, власник випередить такий хід подій?
Післямова: Як розгортатимуться події далі, якими будуть наступні кроки місцевої влади — обов’язково повідомимо. Якщо ж у вашому населеному пункті, шановні читачі, спостерігаєте випадки, коли порушуються ваші права, правила громадського порядку, звертайтеся до редакції «Подільських
вістей». Гострі сигнали не залишаться поза увагою, адже ми – на боці справедливості.