Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 783

Лишень уявіть, скільки українців нині у щирій молитві дякує Богу за теплі, мов улітку, дні! Я навіть упевнена, ви знаєте, за що така подяка. Звісно, за те, що економляться гроші, яких нам завжди бракує. Це ж і дров менше треба, і газу. Ось відчинив вікно на цілий день, ще й із сонячного боку, та й нагрілася хата.

А ще більше радіють мешканці багатоповерхівок. Тому, що не було три дні поспіль температури повітря нижче 8 градусів тепла. І ще не розпочався опалювальний сезон. Бо ж, згадайте, як не раз бувало, тримається холод кілька днів чи настає 15 жовтня і, за графіком, вмикають опалення. А потім тепло повертається, але уже не стають холодними батареї. І ми «смажимося» у наших оселях, відчиняючи навстіж не лише кватирки, а й вікна. Тим часом лічильник крутиться та й крутиться, рахуючи нам чималі суми. Так-от, завдяки теплому жовтню, платіжки будуть значно меншими.
Однак холод уже на порозі. І народ з тривогою вираховує, чи вистачить йому дров, чи вистачить грошей, щоб оплатити тепло, яке йому подадуть. І народ, як завжди, сподівається на субсидії. Бо малозабезпечені без них просто не виживуть.
Тривога абсолютно зрозуміла. Ще й у держюбюджеті на 2020 рік на субсидії закладено 47 мільярдів 628,6 мільйонів гривень, що майже на 8 мільярдів менше, ніж у цьому році. Втім, міністр соціальної політики Юлія Соколовська оптимістично пояснила, що усе закономірно, мовляв, пенсії проіндексували, рівень мінімальної зарпалати та прожиткового мінімуму зріс. За рахунок цього й зросли доходи українців. І, як наслідок, зменшився розмір субсидій, які держава виплачує громадянам. Тому фактично ніякого скорочення не буде. Усі, хто насправді потребує субсидії, її отримуватимуть. 
Прекрасно, звісно, що доходи зростають. Проте разом з ними ростуть і ціни, часом значно випереджаючи ці самі доходи й знецінюючи їх. Але про це — в іншому матеріалі. Сьогодні ж ще раз розповімо усім, що треба знати про субсидії. І пояснити ми попросили начальника управління соціальних гарантій та компенсацій департаменту соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації Вадима МАРУНЯКА:
 — Вадиме Дмитровичу, чи необхідно звертатися в органи соцзахисту особисто, аби оформити субсидію на нинішній опалювальний сезон? Чи це відбувається в автоматичному режимі?
 — Якщо у травні субсидія була перепризначена на 2019-2020 роки, то у жовтні її розмір на опалювальний сезон розрахується автоматично. До уваги беруться доходи за перший і другий квартали 2019-го. До речі, в неопалювальний період (з травня по вересень 2019-го) субсидію отримували 116 тисяч громадян. На опалювальний сезон автоматично (без звернення) буде розраховано субсидію для 94 тисяч одержувачів.
 А якщо у травні субсидія не призначалася, необхідно звернутися до органів соцзахисту за місцем проживання і подати всі необхідні документи. Тобто заповнити заяву за встановленим зразком та декларацію про доходи і витрати осіб, які звертаються за призначенням житлової субсидії. Хоча заяву і декларацію можна надіслати поштою або подати в електронному вигляді.
 — Моя знайома, яка мешкає в одному з райцентрів, отримувала субсидію протягом кількох років. А нещодавно вона зареєструвала у своїй квартирі (де раніше проживала одна) десятирічного внука. І їй відмовили у призначенні субсидії. Чому?
 — Все правильно. Бо тепер до уваги братимуться не лише її доходи, а й доходи батьків онука, незалежно від того, де вони проживають. Тому підстав для призначення субсидії вашій знайомій уже немає.
 — Кому ще можуть відмовити у призначенні субсидії, Вадиме Дмитровичу?
 — Причинами для відмови можуть бути:
 — придбання товару або одноразова оплата послуг на суму понад 50 тисяч гривень протягом року перед оформленням субсидії (як виняток оплата навчання чи лікування);
 — розмір опалювальної площі перевищує 120 квадратних метрів — для квартир та 200 квадратних метрів для приватних будинків (як виняток — приміщення дитячих будинків та прийомних сімей);
 — наявність транспортного засобу, який підлягає державній реєстрації, віком менш ніж п’ять років (виняток — мопеди, а також автомобілі, надані безкоштовно чи придбані за пільговими умовами через підрозділи з питань соціального захисту населення);
 — наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг від одного місяця у розмірі понад 20 неоподатковуваних мінімумів громадян (340 гривень);
 — якщо у складі сім’ї є особи, які перебувають за кордоном більше 60 діб і не підтвердили свого офіційного працевлаштування.
 — Але ж трапляються певні виняткові обставини, у яких перебуває та чи інша сім’я. Як тоді бути?
 — У таких ситуаціях рішення про призначення субсидії приймає комісія після обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства та вивчення документів, що підверджують скрутний матеріальний стан сім’ї.
 — Що робити тим родинам, у складі яких є безробітні?
 — Якщо безробітні не перебували на обліку в центрі зайнятості, можуть мати право на призначення субсидії на опалювальний сезон, якщо сплатять єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за будь-які три місяці з періоду, що береться до уваги при розрахунках.
 Якщо людина тривалий час хворіла, то вона матиме право на призначення субсидії без сплати ЄСВ за рішенням комісії — якщо подасть довідку лікарсько-консультативної комісії та медичного закладу.
 — З початку 2019 року, знаємо, субсидія монетизована. Монетизація залишається в силі і надалі?
 — Так, усе залишається без змін. Щоправда, з першого жовтня удосконалено механізм надання субсидій — з метою полегшення умов отримання субсидії на місцях. Тепер одержувач субсидії може самостійно обирати куди перераховутимуть йому кошти: один із уповноважених банків (їх затверджено 38) чи виплати через Укрпошту.
Якщо раніше Ощадбанк був єдиною установою, куди перераховувалася монетизована субсидія, то нині можна обрати інший банк. Для цього треба подати відповідну заяву в органи соцхисту.
 — Вадиме Дмитровичу, чи монетизовано уже й пільги?
 — Авжеж, з першого жовтня запроваджується новий механізм виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг. При цьому порядок призначення залишається практично незмінним. Сума пільги вираховуватиметься, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право. Також на неї впливатимуть ціни й тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у житлово-комунальній сфері.
 І, найголовніше, новий механізм передбачає, що гроші передаватимуться людям, а не підприємствам-надавачам послуг. Новий механізм дає два варіанти отримання державної допомоги.
Перший: безготівкова монетизація. Ощадбанк автоматично створює обліковий запис пільговика, на який нараховуються кошти. І за підсумками опалювального сезону зекономлені гроші можна зняти (раз на рік).
 Другий: готівкова монетизація. У цьому випадку пільговик може відкрити рахунок в одному з уповноважених банків (або скористатися Укр-
поштою) й щомісяця отримувати «живі» гроші.
 — Як же оплачувати житлово-комунальні послуги?
 — Усе буде відбуватися в автоматичному режимі. Надавачі комунальних послуг щомісяця формуватимуть для Ощадбанку он-лайн платіжку. Банк, згідно з цією інформацією, перераховуватиме їм субсидію. А субсидіанту надсилатиме SMS-повідомлення про те, скільки ще залишилося отримувачу допомоги сплатити за комунальні послуги.
— Нещодавно Кабінет Міністрів ухвалив постанову про спрощення умов призначення житлових субсидій окремим категоріям населення. Що змінилося, Вадиме Дмитровичу?
— Внесено такі зміни:
— надано право комісіям органів місцевого самоврядування призначати житлову субсидію дитячим будинкам сімейного типу (ДБСТ) на понаднормову площу житла;
 — до доходу ДБСТ не враховується матеріальна допомога та стипендія дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, а також придбані ними транспортні засоби;
— у сільській місцевості під час призначення житлової комісії не будуть враховуватися доходи одного з подружжя пенсійного віку, який зареєстрований за іншою адресою;
— військовослужбовцям субсидія призначатиметься без отримання інформації про сплату ними єдиного соціального внеску;
— наявність причепа, з дати випуску якого минуло менше п’яти років, більше не буде причиною відмови в субсидії.
 — Дякую, Вадиме Дмитровичу, за розмову.