Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 590

«Гречаний» феномен не перестає дивувати ось уже протягом багатьох років. Звісно ж, вражає ціна гречки, культури, ріднішої за яку українцям, здається, немає. От і цього вересня вона подорожчала більш як на третину: ціна за кілограм підстрибнула з 14 гривень до 18.

Взагалі ж, повідомляє головне управління статистики в Хмельницькій області, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої у вересні зросли на 0,8 відсотка. На 6-1 відсоток подорожчали фрукти, мед, молоко, рис, сало, сметана, свинина, яловичина, молочні суміші для дитячого харчування.
Однак деякі продукти подешевшали: на 7,1-2 відсотки яйця, овочі, м’ясо птиці. Зовсім незначно подешевшали макаронні вироби, цукор, безалкогольні напої, соняшникова олія, кисломолочна продукція.
Алкогольні ж напої та тютюнові вироби в ціні зросли – на півтора відсотка. Проте знаємо, не хлібом єдиним... Тож що там з цінами на одяг, взуття й усе інше, без чого людина жити не може?
Так ось, одяг і взуття подорожчали аж на 6 відсотків! І куди від цього подінешся? І голим не будеш ходити, і босим, тим більше, напередодні зими...
Зросли ціни й у сфері охорони здоров’я — за рахунок подорожчання діагностичних послуг та послуг лікарень, на 2,5 та 1,7 відсотка відповідно.
Ось вам і безплатна медицина!
І ще – увага! – з початком навчального року збільшилася плата за отримання вищої та середньої освіти – відповідно на 14,2 та 11,4 відсотка.
І лікуватися дорого, і для навчання все більші статки потрібні.
Та ось, свідчить статистика, знизилися ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива – аж на 0,6 відсотка. І все це – за рахунок зменшення тарифів на природний газ на 3 відсотки. Дуже приємно, що газ подешевшав, але згадайте, як не так давно він стрімко дорожчав!
Втім зросли тарифи на водопостачання – на 1,5 відсотка, і на водовідведення – 0,5.
На транспорті ціни знизилися – загалом на один відсоток.