Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 594

А якщо точніше, то ще з 1901 року подільські пивовари під керівництвом дворянина Подільської губернії – німця за походженням Леона Кляве, готували цей напій. І дотепер, дотримуючись давньої рецептури та технології, на цьому підприємстві направду готують краще пиво в Україні. Бо секрет пивоварів досить простий – повністю натуральний продукт без хімічних домішок, пастеризації та консервантів.
Сьогодні приватне акціонерне товариство «Хмельпиво», яке очолює голова наглядової ради Олександр Олексійович Лисюк, це потужний завод, де за день (залежно від збуту продукції) можуть виготовляти до 10 тисяч декалітрів пива. Технологи постійно працюють над вдосконаленням рецептури, тож, окрім добре відомих сортів «Хмельницьке», «Проскурівське» та «Жигулівське», які вже стали своєрідними візитівками пивозаводу, поціновувачам прийшлися до смаку й «Проскурівське Бренд» з цикорієм та калиною, та «Проскурівське Premium» з цикорієм і зеленим чаєм.

Зараз тут працює 130 працівників – кращі з кращих. Тож, як і годиться, до Дня працівника харчової промисловості Олександр Лисюк, вітаючи колектив із професійним святом, вручив грамоти найпрофесійнішим від Хмельницької обласної ради та адміністрації, Хмельницької міської ради та від Приватного акціонерного товариства «Укрпиво».
Олександр Олексійович, підбиваючи підсумки дев’яти місяців роботи, поділився здобутками та планами на майбутнє: «Виникає чимало господарських питань, воно й не дивно, бо завод працює із ХХ століття. Цьогоріч, наприклад, нарешті закрили питання перекриття дахів на підприємстві, зробили капітальний ремонт у складському приміщенні для зберігання солоду, розширили цех розливу та ін. Велика робота виконана в солодовні з монтажем фільтра повітря, яке йде з сушки, також змонтовано та введено в дію новий вакуумний насос на пневмотранспорті. Звичайно ж, подбали й про облаштування побутових приміщень для працівників – зі всіма санітарно-гігієнічними зручностями». Також навесні розпочнуть ремонт та встановлення нових огорож на території підприємства.
Відрадно, що високо оцінюють якість хмельницького пива й на різних престижних міжнародних і все- українських дегустаційних конкурсах. Так цьогоріч у серпні ПрАТ «Хмельпиво» в Києві визнано кращим за якісними показниками чеськими й молдовськими дегустаторами. Тож пиво «Проскурівське Бренд» завоювало гран-прі, а «Хмельницьке» отримало золоту медаль. Як наголосив Олександр Лисюк, такі відзнаки сильно мотивують перспективно рухатися вперед і, звичайно, завдяки наполегливій праці кожного члена колективу вдалося досягти таких результатів.
До прикладу, Галина Вержбицька – головний технолог пивоваріння, працює на підприємстві ще з 1982 року, тож знає усі секрети й тонкощі пивоваріння. «Всю основну сировину – ячмінь, хміль, цикорій – закуповуємо в Хмельницькій області, – розповідає Галина Йосипівна. – Загалом процес пивоваріння починається із солодової дільниці, де пророщують ячмінь, після чого він проходить кілька технологічних стадій. Потім зварене пивне сусло перекачується у відділення пивного бродіння, де охолоджується і до нього додаються дріжджі, та після дев’яти діб уже маємо молоде пиво. Воно в спеціальному цеху ще доброджує місяць під певним тиском, після чого фільтрується й розливається в пляшки», – розповідає пані Галина.
…Побачене дійсно вражає, таке підприємство – гордість краю, тим більше, що прославляють його вже понад століття надзвичайно талановиті майстри-пивовари, які присвятили цій справі своє життя.