День працівника сільського господарства — одне з найшанованіших свят на Хмельниччині.

Нам є чим пишатися. Дуже ймовірно, що ужинок аграріїв нинішнього року складе чотири мільйони тонн. Вони вже мають у своєму активі 3,8 мільйона тонн зерна при середній урожайності 70 центнерів з гектара. За врожайністю ранніх зернових — Хмельниччина на першому місці в Україні.

У товаристві «Агрофірма «Обрій» Летичівського району зібрано 40 тисяч тонн зернових культур за урожайності 99 центнерів на круг. У ПП «Україна-Агро 2С» Чемеровецького району зібрали по 90 центнерів зерна, а в товаристві «Лани Віньковеччини» Віньковецького району отримали з кожного гектара зернових по 85 центнерів.
Традиційно порадували й буряководи. Вже накопано більше 1,3 мільйона тонн солодких коренів при середній врожайності 511 центнерів з гектара. У ФГ «Династія» Старокостянтинівського району одержали по 620. А в ТОВ «Лотівка — Еліт» Шепетівського району — по 612 центнерів.
На чотирьох заводах Хмельниччини за півтора місяця вироблено понад 150 тисяч тонн цукру.
Триває збирання кукурудзи, сої та соняшнику. Середня урожайність качанистої на зерно у бункерній вазі становить по 100 центнерів з гектара.
Зроблено непоганий заділ під урожай наступного року. Вже посіяно понад 230 тисяч гектарів озимих зернових культур та 63 тисячі гектарів озимого ріпаку. Всі площі перебувають у доброму та задовільному стані. Нині ведеться підготовка ґрунту під посів ярих культур.
Солідний внесок у загальний ужинок зробили 900 малих фермерських господарств. Їх питома вага у сільськогосподарському виробництві області становить 12 відсотків.
На Хмельниччині розвивається органічне землеробство. На сьогодні в області діє 26 господарств, напрям діяльності яких різноманітний: вирощування зернових культур та плодів, виробництво тваринницької продукції, меду, збір диких рослин тощо.
Спостерігається позитивна динаміка в нарощуванні поголів’я ВРХ у сільськогосподарських підприємствах. За цим показником Хмельниччина посідає в Україні третє місце, за чисельністю корів — друге. А за темпами нарощування виробництва молока — перше.
Лідером у нашій області є ФГ «Маїсс» Хмельницького району. Тут від кожної з 800 корів надоїли по 11403 кілограми молока.
Сільське господарство області постачає сировину харчовій та переробній промисловості області. Вона нараховує 110 підприємств основного кола звітності та 300 середніх і малих підприємств.
Так, виробництво олії збільшено в порівнянні з минулим роком майже в 6 разів.
Реалізовано масштабні інвестиційні проекти з переробки сої та олійних культур у Старосинявському, Старокостянтинівському, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському районах. Їх потужності дозволять повністю переробляти технічні культури, вирощені на Хмельниччині, створювати нові робочі місця, наповнювати місцеві податки, забезпечувати стабільну екологічну ситуацію в районах.
На сьогодні вартість основних продуктів харчування, які входять до споживчого кошика жителів Хмельниччини, одна з найнижчих по Україні.
Однак попри здобутки на зібранні з нагоди Дня працівника сільського господарства цього разу вперше пролунали тривожні виступи, воно вийшло іншим за тональністю, ніж задумувалося.
Напередодні депутатська фракція «Слуг народу» у Верховній Раді брутальним способом ухвалила в першому читанні закон, який стосується продажу землі. Сталося це всупереч побажанням аграріїв і більшості українців.
Цій драматичній події передували численні рейдерські захоплення та скоординований обвал закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію. В результаті цього чесні українські господарі зазнали величезних збитків і опинилися без коштів напередодні розпродажу землі.
Співпадіння цих акцій навряд чи можна трактувати інакше, як змову.
Тому чимало хліборобів Хмельниччини мимоволі були змушені вирушити на протестні акції до Києва, а не на урочисте засідання, що відбулося в залі обласної філармонії. Він був заповнений тільки на половину. Та й із тих присутніх левову частку становили не аграрії, а посадовці, гості й журналісти.