Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 654

З першого жовтня 2019 року розпочалася монетизація пільг — відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 373 від 17 квітня 2019 року “Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг”. Про те, як триває цей процес, ведемо розмову з начальником відділу пільг управління праці та соціального захисту населення Хмельницької міської ради Тетяною ФЕДОСЄЄВОЮ.

— Отже, Тетяно Олександрівно, кого безпосередньо стосується монетизація пільг?
— Пільги монетизуються для тих категорій, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Це, зокрема, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; учасники бойових дій; особи з інвалідністю внаслідок війни; члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни; діти війни; учасники війни; ветерани військової служби та органів внутрішніх справ; багатодітні сім’ї та деякі інші категорії.

Тобто кошти надходитимуть на особистий рахунок пільговика і він зможе знімати їх з рахунку будь-коли. Щоб отримувати пільги готівкою, потрібно писати заяву до органів соціального захисту за місцем проживання. Однак заяви приймалися до 15 жовтня.
Другий вид — безготівкова. При цьому АТ «Ощадбанк» автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти. Ведеться персоніфікований облік (запис) пільговиків і коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг. Звісно ж, для кожного пільговика індивідуально. Одночасно Ощадбанк перераховує кошти пільговиків на рахунок управителів, об’єднань, надавачів комунальних послуг. Для нарахування пільг у безготівковій формі звертатися до органів соцзахисту не треба. Пільги у безготівковій формі призначаються в автоматичному режимі.  
 — Чи може пільговик змінити форму отримання пільгових коштів? І що робити тим, хто не встиг написати заяву до 15 жовтня?
 — Може змінити, двічі на рік — до 15 жовтня та до 15 травня.
 — Яким чином та коли надходитимуть кошти до пільговика, Тетяно Олександрівно?    
 — Якщо пільговик обрав безготівкову форму, на початку кожного місяця управління праці та соціального захисту перераховує кошти на його рахунок.
При безготівковій компенсації Ощадбанк на підставі отриманих від надавачів житлово-комунальних послуг реєстрів нарахованих сум щомісячно до
18 числа здійснює перерахунок коштів загальними сумами з рахунку для виплати пільг на рахунок надавачів комунальних послуг.
 — А як пільговику сплачувати за житлово-комунальні послуги?
 — При готівковій формі пільговик самостійно та в повному обсязі сплачує рахунки за житлово-комунальні послуги, використовуючи кошти, які надійшли на його рахунок в банку.
 А при безготівковій формі монетизації пільговик, отримавши смс-повідомлення від Ощадбанку (орієнтовно після 19 числа) про перерахування пільгових коштів за послуги, сплачує різницю між рахунком за житлово-комунальні послуги та інформацією, яка міститься у повідомленні від Ощадбанку.
 — Можливо, є якісь особливі моменти, Тетяно Олександрівно, на які потрібно звернути увагу пільговику?
 — Якщо одержувач пільг користується готівковою формою монетизації і раптом допустив заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 340 гривень (20 неоподаткованих доходів), з наступного опалювального (чи неопалювального) періоду його переведуть на отримання пільг у безготівковій формі.
 Якщо пільговик користується безготівковою формою — обов’язково перевірте, чи є в управлінні соцзахисту номер його мобільного телефону. Наявність телефону дозволить здійснювати контроль за перерахуванням пільгових коштів АТ «Ощадбанк».
 — Можливо, якась форма монетизації вигідніша?
 — Розмір пільги не змінюється у залежності від того, яку форму монетизації — готівкову чи безготівкову, обрано.
 Що ж стосується монетизації в цілому, то зазначу, що нині розмір пільг обраховується відповідно до встановлених соціальних норм. Раніше при обрахунку враховувалися фактичні показники споживання енергоносіїв, які в окремих випадках могли бути меншими від соціальних норм. Тобто, розмір пільги при монетизації може бути більшим.
—  Дякую, Тетяно Олександрівно, за розмову.