Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 388

28 листопада на Хмельницькій атомній електростанції перебували  представники Альянсу Чеських виробників обладнання для АЕС. У рамках робочого візиту чеські фахівці побували на будівельному майданчику та обговорили питання перспектив добудови енергоблоку №3 із спеціалістами Енергоатома, Хмельницької АЕС, Київського науково-дослідного та проектно-конструкторського інституту «Енергопроект» (КІЕП).

Під час зустрічі генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко поінформував чеських фахівців про основні показники діяльності енергопідприємства, зупинившися детальніше на стані справ щодо спорудження нових потужностей.
Чеська делегація оглянула будівельні конструкції енергоблоків № 3 і 4 для врахування їх стану у подальшому будівництві та впровадження сучасних систем безпеки, які можуть запропонувати європейські партнери. За словами голови правління акціонерного товариства КІЕП Юрія Малахова, проект добудови Х/3,4 є безпечним і економічно вигідним для України.
Візит представників Альянсу Чеських постачальників відбувся згідно з підписаним попередньо Енергоатомом Меморандумом про про співпрацю з чеською компанією Skoda JS.
Як зазначили чеські фахівці, до складу Альянсу увійшли представники фірм, які взаємодоповнюють один одного і спільними зусиллями можуть виготовити та змонтувати обладнання для першого контуру реактора типу ВВЕР-1000. Для робіт, де не використовуватимуться високоточні ядерні технології, представники Альянсу вбачають доцільним залучити українських виробників. Європейські партнери готові до співпраці і чекають на позитивне рішення України.
Згідно Меморандуму, галузі співробітництва в рамках цього документа можуть включати наступні напрямки: спорудження, експлуатація та технічне обслуговування АЕС; науково-технічне співробітництво з питань мирного використання атомної енергії; підвищення безпеки, реконструкція і модернізація АЕС; продовження терміну служби енергоблоків АЕС; поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) та радіоактивними відходами (РАВ); підготовка персоналу для АЕС та інші, узгоджені сторонами, напрямки співробітництва.
У рамках програми перебування представники чеських фірм, які спеціалізуються на виготовленні обладнання для АЕС, презентували проекти в галузі енергетики та машинобудування.
«Я вважаю, що зацікавленість наших європейських колег у цьому проекті – підтвердження тому, що вони впевнені в його реалізації. Енергетичною стратегією передбачено збереження виробітку електроенергії атомними електростанціями на рівні 50% паливного балансу нашої країни. Атомна енергетика – основа енергетичної безпеки і безпеки як такої», - резюмував головний проектант.