Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 679

Добігають останні, такі швидкоплинні, дні 2019 року… І ось-ось на поріг кожного з нас упевнено ступить рік прийдешній, а з ним завітають до оселі радісні і довгоочікувані Різдвяні свята. Новий рік –  це завжди новий етап у житті, нові задуми та починання, а також — це привід осмислити події, що минають.
    Про це та інше   ведемо мову з генеральним директором Кам’янець-Подільського комунального підприємства «Міськтепловоденергія», заслуженим працівником  сфери послуг України, почесним енергетиком України,  повним кавалером ордена «За заслуги»,  депутатом міської ради, почесним громадянином Кам’янця-Подільського В. Г. ГОРДІЙЧУКОМ.

— Валерію Григоровичу, рік, що минає, — як би ви оцінили його з погляду на досягнуте,  чи  вдалим він був для очолюваного вами колективу, для вас особисто ?
— Вважаю, що саме кам’янчани мають оцінювати роботу нашого  майже тисячного колективу, який докладає максимум зусиль, аби в їхніх домівках було тепло і затишно, щоб вони безперебійно отримували   якісну холодну і гарячу воду.  І мені, як керівникові,  дуже приємно, що стотисячне місто практично не мало проблем з наданням цих послуг як у минулому опалювальному сезоні, так і не маємо їх цьогорічного осінньо-зимового періоду. Тож цілком справедливо наше КП «Міськтепловоденергія» визнано кращим серед підприємств комунальної власності теплоенергетики України.

За рахунок чого досягли позитивних результатів у роботі? Насамперед, завдяки високому професіоналізмові фахівців — від рядового робітника до інженерно-технічного працівника підприємства. Ми суттєво оновили обладнання водоканалізаційного господарства, перевели багато виробничих процесів на автоматичний режим роботи, встановили когенераційні установки для виробництва власної електроенергії, побудували нові котельні, які працюють на альтернативних видах палива, розпочали встановлювати в багатоквартирних будинках індивідуальні теплові пункти для раціональнішого використання енергоносіїв і багато іншого.
 Вдалим 2019 рік був особисто і для мене. Нещодавно Міністерством енергетики України мені вручено диплом доктора наук з енергетики, згідно з Указом Президента України за вагомий особистий внесок у розвиток і реформування житлово-комунального господарства, побутового обслуговування населення, впровадження ефективних форм господарювання, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм я нагороджений орденом «За заслуги» І ступеня.
— Ви є першим кам’янчанином, хто став повним кавалером цієї високої державної відзнаки, котра прирівняна до звання Героя України. Не можу не поінформувати наших читачів, що за мужність і героїзм, проявлені під час Другої світової війни, про що свідчать відповідні документи, ваш батько був представлений до звання Героя Радянського Союзу, та з певних причин зірку Героя замінили на орден Вітчизняної війни І ступеня. І як тут не пригадати символічні слова з відомої пісні, що «має і син героєм стати, якщо батько герой…» Але, даруйте, перейдемо до справ земних, тобто, комунальних. Рівно чотири роки тому Україна відмовилася від споживання російського газу, ви були одним із перших, піонером, хто підтримав цю ідею й упевнено, крок за кроком, переходите на альтернативні види палива.
— Так, намагаємося активно втілювати різноманітні проекти з реконструкції та модернізації котелень, які працюють на спалюванні твердого палива — пелет із соломи, дерева та тріски деревини. Наразі для мешканців міста теплоносій на опалення і гарячу воду подає ТЕС і 21 локальна котельня, з яких 4 на твердому паливі, 4 — змішаному, решта, скажемо так, невеликі за потужністю — суто газові. Влітку працює тільки ТЕС, яка подає гарячу воду в центральну частину і мікрорайони. Крім того, на магістрально віддалені будинки за технічною необхідністю наше підприємство встановлює індивідуальні теплові пункти для опалення і підігріву гарячої води. За 11 місяців цього року для населення відпущено 33142 Гкал із джерел на альтернативному паливі, що замінило 4493,0 тис. м3 газу.
— Власне, до знакової події 2019 року можна віднести і повне введення в експлуатацію теплоелектростанції на вулиці Крип’якевича, першої подібного типу в Україні і третьої в Європі?
— Це біoтеплоелектростанція з унікальним запатентованим модулем ORC та трьома когенераційними установками, встановленою потужністю електричною — 3,4 МВт;  тепловою — 42,0 МВт. Обладнання   для неї було закуплено за кошти Світового банку, все інше — зроблене силами підприємства. Особливістю когенераційних технологій є зменшення витрат палива на виробіток теплоти і електроенергії, тобто витрати на енергоносії, а разом з цим скорочення викидів парникових газів і шкідливих речовин у довкілля. В березні цього року стала до ладу і електростанція, що входить до комплексу ТЕС, основне завдання якої — виробництво електроенергії для власних потреб підприємства, отримання її для використання за собівартістю на виробництво послуг з теплової енергії, водопостачання і водовідведення. Власна електростанція дозволяє об’єктам К-ПМТВЕ не залежати від ТОВ «Енергосистеми України», дає значний ефект у підігріві гарячої води, особливо влітку.
— Валерію Григоровичу, знайомий з вами не один рік, знаю твердість вашого характеру, наполегливість, активну життєву позицію, тому більш ніж переконаний, що зупинятися на досягнутому не будете. Які складаєте плани на рік прийдешній?
— Будівництво біогазової станції для отримання газу шляхом переробки пташиного посліду місцевої птахофабрики «АВІС», на якій утримується багатомільйонне поголів’я курей, подальшим використанням голубого палива на новій ТЕС. Сьогодні весь світ шукає більш екологічні можливості отримувати енергію, не знищуючи природні ресурси, тому застосування біотехнологій є пріоритетним напрямком енергетики нашого міста.
Разом з тим, продовження модернізації водного та теплового господарств, встановлення в усіх школах та садочках теплових насосів, у житлових будинках — індивідуальних теплових пунктів. Особлива увага буде приділятися економії палива тощо, що в кінцевому результаті має поліпшити якість послуг, зниження тарифів для населення. Адже не секрет, що сьогодні вони для багатьох кам’янчан є непосильними.
–  Ваші новорічні побажання читачам «Подільських вістей».
— Нині є гарний привід висловити і слова щирої подяки всім тим, хто протягом року вніс частинку свого серця, своєї душі, своєї енергії, розуму, роботи у загальний внесок розвитку нашого підприємства.
А читачам газети бажаю міцного здоров’я, особистого щастя, родинного затишку, життєвих гараздів та статків, бадьорого настрою і творчої наснаги! Увійдімо в Новий рік із чистими помислами, наповнімо його добрими справами, вчинками, любов’ю до наших рідних і близьких.
–  Дякую за розмову.