Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 483

Уже майже рік, як відповідно до закону України «Про ринок електричної енергії», відбувся поділ АТ  «Хмельницькобленерго» на дві компанії: з розподілу електричної енергії (АТ «Хмельницькбленерго»); з постачання електричної енергії (ТОВ «Хмельницьк-енергозбут»).

Звичайно, на початку року було багато запитань, плутанини та непорозумінь як з боку споживачів, так і з боку персоналу, постачальників та інших суб’єктів ринку: як здійснювати оплату, кому її здійснювати, як подавати показники тощо.
Але ринок працює, чіткий розподіл функцій і зобов’язань дозволив оптимізувати роботу компаній, зробити її більш прозорою та процесно орієнтованою. Так, оператор системи розподілу (АТ «Хмельницькобленерго») надає послуги з розподілу електричної енергії, в тому числі — з прийому показів лічильників, обліку електричної енергії, формування рахунку за реактивну енергію та розподіл, якщо непобутовий споживач обрав схему самостійної оплати за розподіл в ОСР.
Відповідно, Постачальник здійснює продаж електричної енергії, визначає суму до сплати та формує рахунки на оплату спожитої електричної енергії, розподілу (для непобутових споживачів, що купують енергію у Постачальника за вільними цінами та обрали оплату за розподіл через Постачальника).
Часом у споживача виникає осторога, що його зобов’язують щомісячно взаємодіяти із двома суб’єктами ринку: ОСР та Постачальником, відвідувати різні установи та стояти у чергах.
Але насправді все значно простіше. Якщо споживач використовує сучасні онлайн сервіси, до прикладу, «Особистий кабінет споживача електроенергії» https://ienergo.com.ua/, він фактично, перебуваючи в офісі або ж удома, подає показники лічильника або рапорт, отримує рахунки для сплати, аналізує стан рахунку та здійснює онлайн оплату. Адже для побутових споживачів сервіс «Особистий кабінет споживача електроенергії» є точкою одночасної взаємодії і з Постачальником, і з ОСР. Після подання показників розрахунок спожитого обсягу електричної енергії відбувається миттєво і споживач має можливість оплатити споживання через зручну для нього банківську систему, одразу в кабінеті.
Нагадуємо, що для користування сервісом споживач повинен, так би мовити, створити свій кабінет. А для цього потрібно здійснити коротку процедуру реєстрації. До речі, зареєструватися можна із використанням поштової скриньки або номера мобільного телефону. А тоді вже і додаються договори споживача, адже в кабінеті можна контролювати розрахунки не тільки по одному договору (особовому рахунку). Можна додати рахунки батьків чи літніх сусідів. Для додавання договору потрібно лише знати 14-значний особових рахунок та суму останньої оплати, або ж номер лічильника.
До речі, споживач може встановити собі додаток на смартфон і уже там подавати показники та здійснювати оплату.
Щодо непобутових споживачів, то «Особистий кабінет споживача електроенергії» теж забезпечує їм можливість взаємодіяти одночасно із АТ «Хмельницькобленерго» та ТОВ «Хмельницькенергозбут». Але, зважаючи на специфіку процесу укладення договорів із непобутовими споживачами, договори в сервісі додаються окремо на основі таємних кодів, що зафіксовані в додатках до договорів про надання послуг з розподілу та про постачання електроенергії відповідно.
Отже, зручний механізм уникнення черг та забезпечення доскіпливого контролю своїх нарахувань, розрахунків та оплат — це сучасний сервіс «Особистий кабінет споживача електроенергії» https://ienergo.com.ua/.
Але, звичайно, не всі споживачі електричної енергії мають доступ до мережі Інтернет. І саме для них було запроваджено ще одну чудову послугу — «SMS-показ». Тобто, побутовий споживач може надіслати SMS-повідомлення на номер 050-850-50-62 або ж на номер 067-850-50-62 з текстом: номер особового рахунку, який міститься в рахунку на оплату послуги (14 цифр), пробіл, покази лічильника. Наприклад: 12100000111111 056231.
Буквально за декілька хвилин він отримає у відповідь два повідомлення:
— від АТ «Хмельницькобленерго» із визначеним обсягом споживання електричної енергії;
— від ТОВ «Хмельницькенергозбут» із прорахованою сумою до сплати.
І звичайно ж, наголошуємо на тому, що згідно з чинним законодавством споживач, котрий є побутовим, зобов’язаний щомісяця знімати фактичні показники лічильника електричної енергії та надавати їх Оператору системи розподілу (постачальнику послуг комерційного обліку) у терміни, передбачені законодавством.
А саме: зчитані (зняті) та передані дані з засобів комерційного обліку протягом періоду, що починається за два робочі дні до кінця розрахункового місяця та закінчується на третій робочий день наступного розрахункового періоду (календарного місяця), вважаються даними на перше число календарного місяця. Зчитані (зняті) та передані дані з засобів комерційного обліку в будь-який інший день календарного місяця є вихідними даними для визначення даних комерційного обліку на перше число розрахункового періоду (календарного місяця). отже, за грудень показники потрібно передати з 27.12 цього року по 04.01 2020 року включно.
Звичайно, за бажанням споживач може відвідати і сервісні центри для подання показників або ж зателефонувати до кол-центру Товариства, але тоді він не зможе дізнатися суму до сплати і буде змушений для цього додатково звертатися до Постачальника.
Отже, ми переконані, що сучасні сервіси значно спрощують взаємодію споживачів із надавачами послуг. Якщо ж у вас виникли труднощі при користуванні сервісами, наші фахівці з радістю роз’яснять та покажуть, як вони працюють.