Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 526

Із наближенням новорічних свят у більшості сімей вже вирішили ставити в домі штучну ялинку чи живу? Звісно, з ароматом хвої лісової красуні штучній важко змагатися. Та, на превеликий жаль, за якісь лічені дні ялинкам, яким так радіємо, доведеться перебиратися на смітник. У мене, наприклад, картина звалених, як непотріб, деревець, які ще вчора були у центрі наших веселощів, викликає величезний сум. Невже новорічна радість приречена за звалище й альтернативи цьому не існує? Про це говоримо з представником Всеукраїнської екологічної ліги, доцентом Хмельницького університету управління і права Тетяною ВИГОВСЬКОЮ.

– Хтось свідомо відмовляється від живих ялинок, жаліючи це чудове деревце, хтось – робить ікебани з ялинкових гілочок, іграшок, шишок, які стають окрасою помешкань на новорічні свята. Та більшість людей все ж не відмовляються від традиції ставити живе дерево, – каже Тетяна Вікторівна. – Справді, дуже шкода, коли їх просто викидають після свят. Натомість, ялинки могли би прислужитися і потім.
Особисто мені дуже імпонує європейський досвід, коли ялинки, висаджені у горщиках, дають напрокат на свята. Можна й придбати таку для себе, висадивши потім в своєму саду чи найближчому парку.
Гілочки ялинки, якими прикрашаємо дім, чи використовуємо, як новорічний букет, це не колосальне вирубування дерев, яких так багато залишається непроданими, звалених біля сміттєвих баків після завершення свят.
– Ви згадали, що ялинки можуть бути корисними і після новорічно-різдвяних свят.
– Саме так. Наведу приклади, які, на мою думку, варто запозичити нам. У багатьох австрійських містах після новорічних свят відкривають цілодобові майданчики для прийому деревець. Потім їх подрібнюють і переробляють у паливні брикети. А в Швеції їх приймають для опалювання невеликих міських котелень. З пунктів прийому ялинки відправляють на фабрики з переробки тари, деревообробні комбінати. З деревцят виходять технологічні тріски, які згодяться на виробництві, або як підстил худобі. Так само ялинкові відходи можуть використовуватися для корму тваринам, як добриво для ґрунту.
– За що ж ратують екологи?
– Звісно, щоб дерево не позбавляли життя. Проте, якщо відмовитися від традицій встановлювати символ нового року важко, то бодай переходити на ялинкові ікебани.
Водночас екологи, інші громадські організації закликають керівників міст, районних центрів, сіл організувати пункти збору ялинок. Якщо можливо – подбати про транспорт, який об’їжджатиме вулиці для зручності жителів, прийматиме ялинки. Заздалегідь варто подбати і про їх подальше використання. За даними Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства, цьогоріч зрубано 13 тисяч ялинок. І ми просто потурбуватися про те, щоб цей хвойний ліс не став непотребом, а був розумно використаний. Подбаймо про це разом, аби вигляд ялинок на сміттєзвалищі не зіпсував яскраве відлуння свята.