Майже 70 відсотків селян у нашій області, як і в державі загалом, мають підсобне господарство. Люди утримують худобу, і для переважної більшості молоко є постійним джерелом доходів. Проте чимало господарів мають складнощі з його реалізацією. Та й закупівельна ціна не завжди прийнятна для них.

Сільські жителі вимушені везти молочну продукцію на базар, аби вторгувати копійку, або здавати за безцінь заготовачам, чи залишати молоко у своїх підсобних господарствах.
Ідея створення молочного кооперативу, який дає можливість постійної реалізації молока за справедливою ціною, а також шанс для селян відчути себе справжніми господарями, кілька років тому стала реальністю у селі Радісне Красилівського району.
Свого часу сільська рада, яку очолює Іван Болюх, розробила та подала на конкурс заявку про створення молочного кооперативу. Незабаром приїхали представники Євросоюзу і повідомили, що грант надано. Відтак за підтримки проекту ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» для облаштування кооперативу надійшло у грошовому еквіваленті 35 тисяч доларів США.
Радіснянська сільська рада теж не залишилася осторонь. Їз місцевого бюджету на розбудову кооперативу загалом виділено 150 тисяч гривень. Селяни, які вступили до цього об’єднання, а їх за списком нараховується 75 чоловік (користуються послугами понад 50), сплатили по одній тисячі гривень.
Нині члени сільськогосподарського молочного кооперативу мають де організовано здавати молочну продукцію і отримувати за неї гроші. Ціна за один літр молока становить 4,5 гривні.
«Окрім того, щоразу вони отримують квартальні, а також кооперативні виплати із надходжень за продаж готової продукції, яку виготовляє кооператив «Радодар». Варимо бринзу і сир «Рікота». А надлишки молока централізовано здаємо на Хмельницьку маслосирбазу. Для реалізації продукції у нас є своя напрацьована клієнтська база», — розповідає голова кооперативу «Радодар» Галина Болюх.
Тож тепер члени об’єднання організовано здають продукцію, не маючи з цим клопотів, і отримують заробіток. До того ж, для всіх членів об‘єднання умови однакові.
Робота в кооперативі добре налагоджена. Для цього побудували приміщення, придбали молоковоз, лабораторне обладнання: охолоджувач-бойлер, дві сироварні для переробки продукції. Облаштовують кімнату для визрівання твердих сирів. Також у планах — виробництво вершкового масла.
Система організації та управління кооперативом дає змогу кожному селянину відчути себе господарем, який причетний до нелегкого молочного бізнесу. Колективна власність дозволяє оперативно реагувати на ціну та реалізацію продукції і отримувати реальні прибутки.