Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 436

Сміттєва проблема стала нині наріжним каменем для України. Не є винятком і Кам’янець-Подільський. 

Майже  сімдесят  років тому на його околиці було введено в експлуатацію міський полігон твердих побутових відходів. За цей період на ньому  накопичилося сотні тисяч  тонн різного непотребу. Досить сказати, кожен кам’янчанин продукує  його щодня близько одного кілограма або 220-380 кілограмів на рік.  Шкідливі продукти розкладу сміття  забруднюють атмосферу,  потрапляють у грунтові води. Тому міська влада за останні роки серйозно взялася за розв’язання давно назрілої проблеми.
Так, у серпні минулого року на міському полігоні твердих побутових відходів запрацювала технологічна лінія з його дегазації і вироблення електроенергії,   тобто, перероблення  біогазу, який надходить із 36 свердловин і з’єднаних в одну мережу.   Потужність установки — 500 кВт, що здатна забезпечити  електроенергією 100 квартир одночасно.
Але на цьому кам’янчани не зупинилися. Днями під час сесії міської ради  депутатам компанією ТОВ «Нове будівництво та реконструкція» було презентовано проект спорудження  у місті над Смотричем сміттєпереробного комплексу, на якому буде відбуватися повна утилізація твердих побутових відходів, відходів виробничих підприємств тощо. Його потужність — 50000 тонн на рік.  Як зазначили представники товариства, термін реалізації комплексу  від моменту створення проектної документації  до запуску становить 24 місяці. Інвестори передбачають витратити на його будівництво 18 мільйонів євро. Міська влада має лише надати під комплекс земельну ділянку площею 2 гектари.