Ще із сімдесятих років минулого століття служать людям очисні споруди, що у Скаржинцях Ярмолинецького району. Цей комплекс обслуговує в першу чергу комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради, а донедавна – обласна психіатрична лікарня №1, і декілька житлових будинків, що мають централізоване водопостачання та водовідведення. Зрозуміло, що матеріально і, так би мовити – морально, цей об’єкт застарів і потребував реконструкції, тендер на проведення цих робіт виграло ТОВ «Будівельна Компанія «Поділля-Трансбуд», що у Кам’янці-Подільському.

Директор Володимир Мужило розповідає: «Тендер відбувався у два етапи, відповідно і перший каскад робіт виконали минулого року, а нині завершальний етап – введення в дію нової очисної лінії. Наша компанія здійснила загальнобудівельні роботи, а монтажний, пусконалагоджувальний цикл зі встановлення нового очисного обладнання – Рівненський підрозділ української фірми ТОВ «E.T.E. – EcologyTechEnergy». Ми розібрали старі бетоновані ємності (демонтаж аеротенку), винесли все будівельне сміття, залили нову суперпідлогу, відремонтували котельню, переобладнали побутові приміщення, душові кабіни, санвузли, словом – облаштовано все необхідне для комфортного перебування персоналу.   Також проведено благоустрій території, відновлена під’їзна дорога, встановили склад для вугілля, змонтували колодязь, тож на виході лікарня та прилеглі будинки мають чисту воду, яку із чистим сумлінням можна скидати в річку Вовк. Завдяки «Хмельницькагропроекту», який розробляв цю проектно-кошторисну документацію, а головне знайшов гарних підрядників із Рівного, котрі виготовили та встановили очисну станцію, – за воду і нове обладнання тепер не соромно».

І дійсно, вода, що витікає після очищення, прозора, не має неприємного запаху і на вигляд нічим не відрізняється від річкової. Варто зауважити, що комплекс має і нову дизель-генераторну станцію, в разі вимкнення електроенергії дизель автоматично подасть струм у мережу, і роботу станції буде продовжено, словом — установка виготовлена відповідно до найсучасніших науково-технічних розробок.
– Коли ми приїхали на об’єкт, він був у жахливому стані, для очищення застосовувались технології 70-х років минулого століття, — розповідає Володимир Гарник, директор провідної територіальної проектної організації з питань агропромислового будівництва ТОВ «Хмельницькагропроект». — Оскільки наше підприємство надає не лише повний комплекс послуг з виконання проектно-вишукувальних робіт, а ми, здійснюючи супровід об’єктів будівництва різного призначення, ще й підшуковуємо оптимальне фінансово-технічне рішення під конкретну задачу. У нашому випадку запропонували саме українського виробника очисного обладнання, бо вважаємо, що у рівненчан найоптимальніше співвідношення ціна-якість. У результаті з метою економії коштів зроблена реконструкція будівлі очисних споруд, в певних місцях приміщення підсилено і приведено до належного стану, що дозволило розмістити дороговартісне обладнання. Тут характер стоків специфічний — це органічні побутові відходи, медична та промислова хімія, тобто — засоби, що застосовуються для прання. Тож схема очищення розраховувалася відповідно до відібраних аналізів, загальна потужність станції 350 кубометрів на добу. Мені залишається додати, що такого рівня очищення нам потрібна по всій області, бо настав час по-справжньому турбуватись про довкілля. Спільно з рівенчанами розробляємо проект очисних споруд в Летичеві, як відомо, там охоронна зона річки Південний Буг, і місцевій громаді запропоновано таку ж технологію, тільки більш потужніше обладнання — 600 кубометрів на добу.
В Україні сьогодні з’являється все більше окремо розташованих об’єктів громадського призначення: автомийки, АЗС, автостоянки, кемпінги, ресторани, кафе тощо. Реконструюються старі підприємства, зростає індивідуальне будівництво. Всьому цьому господарству вкрай необхідне очищення виробничих, побутових і поверхневих стічних вод. Для зниження навантаження на міські очисні споруди та зменшення концентрації забруднюючих речовин при скиданні стоків в господарсько-побутову і зливову каналізаційну мережу, а при відсутності каналізаційних мереж у водойму, державними стандартами передбачено використання локальних очисних споруд. Саме їх проектуванням, виготовленням та монтажем, гарантійним і сервісним обслуговуванням займається рівненське підприємство — ТОВ «E.T.E. — EcologyTechEnergy».
– Ще до початку проектування схем очистки і до початку монтажу обладнання наша лабораторія відбирає проби стоків, — ділиться готовими розробками директор фірми ТОВ «E.T.E. — EcologyTechEnergy» Олег Рогов. — Використовуючи напрацьовані технології, ми передаємо підготовлене рішення у проектний відділ, а він вже формує концепцію і погоджує її у замовника, враховуючи його індивідуальні потреби та проблеми. А це і рибгоспи, і молокопідприємства, м’ясні цехи, найрізноманітніші виробництва, об’єкти соцкультпобуту тощо. Розробляючи та впроваджуючи повний цикл очистки, запускаємо станції в дію і несемо відповідальність перед замовником від початку і до завершення робіт.
– Наші виробництва очисного спорядження розташовані у Рівному та в Івано-Франківську, — долучається до розмови Максим Трохимчук — директор фірми «Е.Т.Е.- актив», це ще один з підрозділів «EcologyTechEnergy». — Але в залежно від індивідуальних конструктивних рішень, можемо використовувати й деякі елементи провідних європейських виробників. Зазвичай об’єкти такого рівня ми здаємо за три місяці, але процес виділення з бюджетів коштів у даному випадку «розтягнув» час налаштування та запуску споруд на два роки.
Варто зазначити, що компанія «Е.Т.Е.» — інноваційне підприємство з діловою репутацією надійного партнера, золотий лауреат Національного бізнес-рейтингу 2016 року, удостоєний почесного статусу «Лідер галузі». На сьогодні «Е.Т.Е.» реалізує паралельно ще два проекти у Китаї, а саме розробляє технологічні процеси, бо ця країна не має відповідної наукової школи. Але Китай — далеко, а Поділля, Полісся, Буковина поруч і тому в усій Україні має бути чиста земля і струменіти лише чиста вода.