Як повідомило Головне управління статистики в області, за 2019 рік промислове виробництво на Хмельниччині скоротило свої обсяги на 14,8 відсотка порівняно з 2018 роком. Але і тоді цей показник у порівнянні з попереднім 2017 роком був нижчим на 4,8 відсотка. Отже, можна говорити про певну тенденцію, яку потрібно змінити.

Мабуть, така тривожна статистика і спонукала голову облдержадміністрації Дмитра Габінета зустрітися із підприємцями Хмельниччини для того, аби зрозуміти ситуацію і спільними зусиллями шукати з неї вихід.
Про це він і сказав у вступному слові: «Ми розуміємо, шо промисловість – рушій економіки України. Хотілося б почути інформацію з перших уст, насамперед про наболіле, і напрацювати ідеї».
На зустріч прийшли очільники десяти підприємств: Андрій Колесников ТОВ «Мегатекс Індастріал», Сергій Федорук ТОВ «Нейл», Станіслав Головня ТОВ «Завод «Атонмаш», Любов Присяжна Хмельницький завод ковальсько-пресового устаткування «Пригма-Прес», Ігор Тітов ТОВ «Модуль-Україна», Аліна Скоморохова ТОВ «Тін імпекс», Володимир Стасюк ТОВ «Агромоторсервіс», Володимир Гладський ТОВ «Реноме», Костянтин Скоморохов ТОВ «Автобан Трейлерз Україна», а також голова Хмельницької обласної організації Спілки підприємців та роботодавців, генеральний директор машинобудівного ТДВ «Завод АДВІС» Іван Дунець.

Виробничники висловили свою стурбованість станом справ у галузі, розповіли про проблеми і поділилися міркуваннями, що потрібно зробити насамперед.
Ясна річ, промислова політика формується у столиці, але і в регіонах можна дещо зробити. Наприклад, налагодити тісніші стосунки між органами влади і бізнесом.
Оптимізму додавав той факт, що хмельницькі виробничники не сидять склавши руки, а займаються технічним та технологічним переозброєнням своїх підприємств і навіть виготовляють чимало продукції на експорт.
Підприємці говорили про труднощі із сертифікацією продукції. В Україні діє лише один центр, який може це зробити. Процедура отримання сертифікату іноді триває рік. Легше оформити його в країнах Євросоюзу, а потім підтвердити у нас, ніж одержати новий. Про який інноваційний прорив можна говорити за обставин, коли гальмується новаторство.
Є проблеми з поверненням ПДВ, експертними оцінками, підготовкою спеціалістів, сплатою оренди за землю.
Але два питання стоять найгостріше. По-перше, – виїзд фахівців і спеціалістів. Молодь стрімко покидає Батьківщину. Юнаків та дівчат не влаштовують зарплати, відсутність гарантій і перспектив. По-друге, підприємцям бракує коштів на переозброєння.
А ще виробничників непокоїть відсутність стратегії і бачення розвитку на рівні держави, які мали б знайти своє відображення у конкретних програмах. Немає навіть профільного міністерства, куди можна звернутися зі своїми проблемами і пропозиціями.
Голова обласної Спілки підприємців і роботодавців Іван Дунець закцентував увагу на глибокій переробці сільськогосподарської продукції, що принесло б більше коштів у бюджет і сприяло б створенню високооплачуваних робочих місць.
У результаті обміну думками визріла ідея створити при облдержадміністрації постійно діючу робочу групу.
Дмитро Габінет не став баритися із її втіленням у життя і запропонував, аби вона почала діяти в найкоротші терміни.