Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 519

Союз промисловців і підприємців, Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області неодноразово, за останні роки, загострювали питання стану і розвитку реального сектору економіки, у першу чергу, її основи – промисловості. Одночасно надавали пропозиції. Маємо на це право, це не кабінетні мантри.

Наші спеціалісти, керівники підприємств, працюючи на ринках Європи, конкретно контактуючи з партнерами інофірм, буваючи на їхніх заводах, постійно отримують передовий досвід, висловлюють і надають чіткі пропозиції: що потрібно зробити у державі, щоб стати конкурентно- здатними, не втрачати робочі місця, розвиватися. Своє бачення ми направляємо уряду, депутатам Верховної Ради, керівникам місцевої влади.
Однак, на наш погляд, більшість посадових осіб, до яких ми звертаємось, навіть не читають цих пропозицій, не кажучи вже про відповідні дії. На жаль, це стосується і більшості народних депутатів. Ми бачимо некваліфікованість, обмеженість, неготовність відповідати високим посадам, абсолютне незнання сучасної економіки, відсутність досвіду в більшості народних депутатів.
Ми сподівалися, що уряд, парламент повернуться обличчям до вітчизняних виробників і припинять процес деіндустріалізації нашої держави, який триває останні роки. Україна має ВВП на душу населення лише 2960 доларів, а середній по Євросоюзу – майже 40000 доларів. Як можна з таким показником декларувати прагнення до євроінтеграції? Ми на возі, а вони на мерседесах!.. Але на сьогодні нічого не змінилось. Ні міністри, ні народні депутати не чують нашого звернення змінити на позитивне ставлення до вітчизняного виробництва. І все ж ми пропонуємо, стукаємо! Як іще можемо вплинути на руйнацію вітчизняної промисловості?
Проблема № 1
У цій статті ми вирішили надати свої пропозиції щодо першочергової проблеми, яка за останні роки і на поточний час постала на весь зріст. Все важливо, але проблема № 1 зараз в Україні – прискорене зменшення чисельності працездатного населення, молоді, спеціалістів як робітничих професій, так і практично всіх інших. Навчених на заводах, в технікумах та інститутах.
Люди виїжджають за кордон у пошуках роботи, платні, майбутнього. В суспільстві стійко говорять про 8-10 мільйонів, які вже виїхали. Якщо темпи від’їзду залишаться, то хто ж буде через декілька років працювати на вітчизняних підприємствах, падіння економіки стане обвальним, а відтак звідки візьмемо кошти для 15 мільйонів пенсіонерів. Нам що пенсію з-за кордону будуть платити?
Надзвичайно великою загрозою є бачення майбутнього старшокласниками. Опитування показують, що більше 80 відсотків з них мріють про виїзд за кордон. У той же час, незважаючи на стрімке падіння вітчизняного виробництва, людей, спеціалістів на підприємствах не вистачає, на прохідних бажаючих немає. І це ще не все – лунають висновки провідних аналітиків, політологів (скоріше за все небезпідставні), що світові експерти прогнозують зменшення чисельності нашого населення до 15-20 мільйонів. Існують програми заохочення і залучення українців у Німеччину, Польщу, Канаду, інші країни. Там знають, що вони більш підготовлені професійно, мають набагато кращу освіту, ніж біженці з країн Африки і Близького Сходу, які заполоняють Європу. Ми ж для розв’язання цієї проблеми нічого не робимо, складається враження, що навіть не хочемо торкатися цієї теми.
В центрі уваги – людина
У той же час, ті хто цікавляться, аналізують, що відбувається в світі, – бачать, що і наші держави-сусіди, і за океаном, проблеми людей, їхнє благополуччя, зайнятості, майбутнього розглядають як першочерговий пріоритет життєдіяльності в своїх країнах. Сьогодні яскравим прикладом можуть бути США на чолі з Дональдом Трампом. 21 січня, виступаючи на Міжнародному економічному форумі в Давосі, він свій виступ фактично присвятив вищеназваним питанням. Ось його слова: «В центрі уваги має перебувати людина, яка хоче працювати, і завдання держави – створити умови, робочі місця і достойну платню. Вся економіка держави має працювати на людей».
За роки президентства Трамп створив мільйони нових робочих місць. Його кредо – не завозити з-за кордону, а виробляти, створювати нові робочі місця в США. Зменшені податки підприємництву, діють програми підтримки молодих сімей, всього, що створює достойне життя і майбутнє для молоді.
З ініціативи прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана запроваджується Програма підтримки молодих сімей, мотивації народжуваності, їхнього майбутнього благополуччя. Лише 7 пунктів у програмі, але вони вражають. Навіть передбачено пільги при купівлі авто. Угорці хочуть і вживають заходи щодо збільшення свого населення.
Нещодавно в Росії затверджені кардинальні заходи щодо підтримки молоді і молодих сімей.
У сучасних умовах і діях, щодо збереження населення, в Україні не маємо підстав не діяти, а лише споглядати. Держава – це люди, її населення! Ще раз порівняємо. Територія Франції – 643,8 тисячі квадратних кілометрів, України – 603,6 тисячі квадратних кілометрів. Різниця невелика. Там проживає 67 мільйонів осіб, а в Україні, подейкують, вже менше 30 мільйонів осіб.
Виникає запитання, на яке сьогодні немає відповіді: хто приїде жити, працювати на нашу землю, якщо керівництвом держави не будуть вжиті кардинальні заходи щодо призупинення від’їзду за кордон, повернення тих, хто виїхав раніше. Ще раз наголошуємо на трьох головних причинах, через які виїжджають люди:
• відсутність роботи, нових робочих місць;
• платня, яка не відповідає життєвим потребам;
• невпевненість у завтрашньому дні, у майбутньому.
Щодо останнього, то ще раз хотілося б нагадати про основи, які сповідують розвинені європейські країни – Німеччина, Австрія, країни Скандинавії, інші – це соціальний мир і спокій у державі. Є навіть вислів «шведський соціалізм» – це базовий принцип в існуванні країн. Якраз за цим і розв’язується проблема впевненості людей у майбутньому. Отже, залишаються зайнятість, робочі місця і оплата праці.
Наші пропозиції
Пропонуємо «План сприяння призупиненню від’їзду населення за кордон і поверненню наших громадян в Україну».
У нашому матеріалі ми торкнулися питань зайнятості, робочих місць, заробітної плати в реальному секторі економіки. Пропозиції спрямовані на збільшення економіки держави, обсягів, продуктивності діючих і новостворених підприємств. Усе це можливо тільки при використанні високих технологій. Якщо поліпшать роботу діючі підприємства, з’являться нові, то і відрахування податків до державного та місцевих бюджетів будуть значно вищі. Країна багатітиме, що дасть можливість також розв’язати вкрай актуальну проблему – підвищення оплати праці в медичних закладах, сфері освіти, науки, значно зростуть відрахування до Пенсійного фонду України.
Обнадійлива звістка надійшла 22 січня з економічного форуму в Давосі, де Президент України Володимир Зеленський, уперше за останні десять років, конкретно висловився щодо залучення інвестицій, а саме – при інвестиції 10 і більше мільйонів доларів в Україну інвестори на 5 років будуть звільнятися від сплати податку на прибуток, тобто, як і всі інші держави, в Україні будуть надаватись пільги інвесторам, що кардинально вплине на збільшення інвестицій у нашу державу.
Іноземний досвід
За цим – ті ж нові сучасні робочі місця, високотехнологічні підприємства, конкурентний рівень зарплати. Безумовно, тему пільг потрібно розвивати, брати на озброєння досвід, у першу чергу, наших сусідів. Так у Туреччині працює інвестиційний механізм і пільги від 0,5 мільйона доларів і вище. Турки визначили 5 зон країни з різним рівнем економіки і залежно від цього надали пільги інвесторам. Досвід Польщі пропонує ще один варіант залучення інвестицій, коли інвестор цільовим чином, вкладаючи кошти гарантує відповідну кількість нових робочих місць на нових виробництвах. Безумовно, наш уряд повинний врахувати і вітчизняних інвесторів, які повинні мати пільги аналогічні іноземцям. Принципово важливо, щоб за рішенням президента була розпочата робота в областях, містах, районах, ОТГ, якими повинні бути напрацьовані пропозиції для інвесторів.
У нашому матеріалі була зазначена ще одна з причин, чому люди покидають Україну – невпевненість молодих у завтрашньому дні, майбутньому України. А це суспільне, і політичне, питання насамперед центральної влади. Маємо приклад держави Німеччини, де соціальний мир і спокій є основою держави, всіх рішень влади.
Президент України, уряд, Верховна Рада, провідні політичні сили повинні визначитись і сказати суспільству: «Чи ми хочемо мати країну, схожу на Угорщину, США, ту ж Німеччину, де людей запрошують на роботу ззовні». Чи сценарій Литви, Латвії, де вже иайже 50 відсотків населення, молодь покинули державу? І чи можна брати за приклад країну, яка в 10 разів менше нашої за територією і чисельністю?
Президента Дональда Трампа називають американським націоналістом. Бо за роки його президентства Америка стала багатшою, на територію США повертаються заводи із Мексики, Китаю, інших країн, зростають соціальні блага. Патріот своєї країни, націоналіст Дональд Трамп дбає лише про інтереси своєї держави. Ми згадували Угорщину, де прем’єр-міністр Орбан і його однодумці зайняли жорстку, незалежну позицію щодо невтручання в угорські справи «радників» і підказок зовні. Ця країна навіть відмовилась від кредитів МВФ, живуть своїм розумом і працею.
Ми не змогли охопити весь спектр проблеми щодо від’їзду, але запропонували пропозиції, які, на наш погляд, є першочерговими, які повинна врахувати відповідна ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА.
Усім вищесказаним ми, Союз промисловців і підприємців, Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області, подаємо сигнал владі, суспільству, бо неприпустимо втрачати час – втратимо майбутнє нашої Батьківщини.
Ми пропонуємо діяти!
Просимо всіх, до кого ми звертаємося, підтримати вищевикладене.
Направлено Прем’єр-міністру України, керівнику Офісу Президента України, міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Голові Верховної Ради, Голові Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, народним депутатам України від Хмельницької області, голові Хмельницької ОДА, голові Хмельницької обласної ради, міським головам Хмельницької області, Президенту УСПП, голові Ради ФРУ.