З початку року подоляни отримали два рахунки: один – від постачальника газу ТОВ «Хмельницькгаз збут», другий – за доставку газу від АТ «Хмельницькгаз». Таке нововведення сприйнялося неоднозначно та викликало чималий суспільний резонанс. Хмельницька, Кам’янець-Подільська міські ради, окремі громади області звернулися до уряду та НКРЕКП про відміну «другої» платіжки, пропонуючи одну, як було раніше. Тому газовики знову зібрали прес-конференцію, аби детально розповісти про нововведення та відповісти на запитання журналістів.

Спікер прес-конференції, комерційний директор АТ «Хмельницькгаз» Дмитро Дідич розповів, що це – завершальний крок реформи ринку газу. За європейським законодавством продавати газ і транспортувати його мають різні компанії.
Він наголосив, що розмір плати залежить від того, скільки кубометрів газу конкретний споживач використав упродовж попереднього «газового року». Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, ділиться на 12 місяців. Результат множиться на тариф на доставку. Тариф з 1 січня по 1 липня складає 1, 044 гривні, а з 1 липня – 1,20 гривні з ПДВ.

– Чому розрахунок плати за доставку залежить від минулорічних обсягів споживання, а не від поточних?
– Такий порядок розрахунку встановлений державним регулятором: іншого варіанту затвердити справедливий та фіксований тариф на рік наперед просто нема. А якщо споживач зменшить використання газу цього року, то в наступному році у нього буде менша плата за доставку.
– Якою буде оплата, якщо споживач у попередній рік зовсім не використовував газу?
– Споживачі отримають рахунок, виходячи з планових об’ємів групи споживання, до якої він належить. Це стосується і нових клієнтів, які раніше не користувалися газом узагалі. Та 11 лютого 2020 року держрегулятор схвалив проект рішення, яке передбачає зниження оплати для цих категорій споживачів. Після того, як новий закон вступить у дію, побачимо зміни у платіжках.
– Споживачі скаржаться, що самі прокладали газові мережі, тому не мають платити за доставку газу, адже труби – їхня власність.
– Часто люди думають, що газ в оселі залежить лише від наявності труб під землею та на фасадах їхніх будинків. Однак газові мережі – це складний комплекс компресорних станцій, газорозподільних станцій, газорегуляторних пунктів, станцій катодного захисту. Без них окремий фрагмент трубопроводу – це мертва труба, яка без обслуговування просто заіржавіє. Споживачі повинні розуміти, що без газовиків у трубі газу не буде!
– Чому потрібно платити рівними частинами щомісяця, а не залежно від спожитих кубометрів у відповідний місяць?
– Раніше так і було: більше спожив – більше заплатив за все разом: і за газ, і за доставку, але влітку ми споживаємо газу значно менше, ніж узимку. На зиму припадає 80 – 90 відсотків річного споживання газу. А зарплати й пенсії – однакові цілий рік. Тому цей варіант вигідніший для споживача – не треба взимку віддавати дві третини сімейного бюджету за опалення. Рівномірна оплата протягом року – нормальна практика, яка застосовується майже у всіх країнах Європи.
Додам, що рахунки для оплати послуг розподілу природного газу споживачі отримують поштою. Можна завантажити й оплатити рахунок онлайн – в Особистому кабінеті на сайті 104.ua.