Після оголошення карантину в Україні люди в різних регіонах почали масово скуповувати продукти харчування й деякі речі першої необхідності. Інтернет ряснів знімками з супермаркетів із різних регіонів, де зображені практично голі полиці для продуктів харчування в супермаркетах. Зокрема, в Харкові, Львові ажіотаж був чималий.

Отож ми вирішили дізнатися у подолян і продавців продуктових відділів магазинів, наскільки активно вони робили стратегічні запаси продуктів на час карантину та які з них були обов’язковими в списку?
В середу, 18 березня, у більшості супермаркетів міста на полицях було вдосталь круп, овочів і фруктів (від цитрусових – до капусти броколі й свіжої зелені). Менеджери розповідають, що великого ажіотажу не спостерігалося, але деякі продукти (зокрема крупи, макарони, олія тощо) купували справді більше, ніж зазвичай. Через закриття продуктових ринків покупці тепер вирушають до супермаркетів, які готові забезпечувати, за словами працівників, усім необхідним. І приводу для паніки направду нема.
Поки ми прогулювалися між рядами в одному з супермаркетів, працівники відділів поновлювали асортимент, отож після вечірніх закупок вранці вже всі полиці повні продуктів.
До прикладу, спілкуючись із продавчинею з м’ясного магазину, дізналися, що продаж м’яса дещо пожвавився, проте полиці порожніми не залишаються, бо необхідне поставляють вчасно.
Щодо цін, то на сьогодні вони практично не змінилися.
Перед закриттям хмельницьких Дубівського та Центрального продуктових ринків на карантин люди більше купували овочів, зокрема картоплі, буряка, цибулі. До прикладу, за кілограм картоплі на Дубівському ринку правили по 9 гривень, а на Центральному – по 12. Ціни на цибулю значно не відрізнялися – на ринку кілограм коштував 9,5 гривні, а в супермаркеті – 10,5.
Наприклад, у одному з павільйонів були дещо пожвавлені черги біля круп, проте покупці брали, в основному, по кілограмові різних, а от цукру купували трохи більше.
Загалом у обласному центрі ситуація в продуктових магазинах спокійна, всього вистачає й усім. Тому не треба панічно скуповувати, наприклад, перші природні засоби від застуди, такі, як цитрусові й корінь імбирю, як це робили в деяких містах. Краще взяти фрукти й овочі свіжими, бо продуктові магазини працюватимуть в умовах пандемії безперебійно й усі поставки здійснюються вчасно.
А от до кого є претензії, то це до працівників фармацевтичної індустрії, бо про вартість одноразової маски не говорив лише лінивий. З двох гривень вона зросла подекуди й до 24! Але й тих переважно немає в аптеках. Хотілося б, аби відповідні контролюючі органи звернули на це належну увагу. Хоча, що й казати, одній моїй знайомій роботодавець запропонував з метою економії кип’ятити маску й одягати повторно. Цікаво, а він пробував це робити сам?
Такі «рекомендації» просто шокують, хоча цим у нас уже давно нікого не здивуєш. Й таке зневажливе ставлення до найманого працівника – річ звична… Благо, що у зв’язку з карантином моя знайома наразі вдома. Бо навряд чи та маска (перекип’ячена!) захистила б її протягом дванадцяти робочих годин.