3 березня цього року Постановою №173 Кабінет міністрів України вніс зміни до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 р. № 91.

Фінансування виділено місцевим бюджетам міст та районів Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської, Рівненської, Волинської, Хмельницької та Миколаївської областей, на територію яких поширюється зона спостереження атомних електростанцій державного підприємства ДП «НАЕК «Енергоатом», а саме Запорізької, Рівненської, Хмельницької та Южно-Української атомних електростанцій. В умовах дефіциту бюджетів місцевих рівнів завдяки цим коштам регіони вирішують чимало своїх нагальних потреб.
У 2020 році заплановано перерахувати з державного бюджету місцевим бюджетам зони спостереження Хмельницької АЕС:

Зона спостереження Хмельницької АЕС 20 млн. 499 тис. грн.

Обласний бюджет Хмельницької області

4 289,616 тис. грн.

Районний бюджет Славутського району

1 403,07 тис. грн.

Районний бюджет Ізяславського району

2 641,796 тис. грн.

Районний бюджет Білогірського району

249,938 тис. грн.

Районний бюджет Шепетівського району

78,014 тис. грн.

Бюджет Славутської міської об’єднаної територіальної громади

2 669,322 тис. грн.

Бюджет Нетішинської міської об’єднаної територіальної громади

3 074, 873 тис. грн.

Обласний бюджет Рівненської області

1 860,13 тис. грн.

Районний бюджет Острозького району

2 066,702 тис. грн.

Бюджет Острозької міської об’єднаної територіальної громади

1 140,767 тис. грн.

Районний бюджет Гощанського району

646,558 тис. грн.

Районний бюджет Здолбунівського району

378,367 тис. грн.

Відповідно до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», населення територій, на яких діють ядерні установки, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності цих ядерних об’єктів. Згідно із цим законом експлуатуючі організації (оператори ядерних установок) сплачують збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у розмірі 1% вартості реалізованої електроенергії (без урахування ПДВ).
Субвенція спрямовується бюджетам адміністративно-територіальних одиниць, насамперед на:
— будівництво та ремонт захисних споруд цивільного захисту, що пройшли відповідно до законодавства технічну інвентаризацію;
— закупівлю засобів індивідуального захисту органів дихання та препаратів стабільного йоду;
— навчання населення користуванню об’єктами спеціальної соціальної інфраструктури та засобами індивідуального захисту органів дихання;
— фінансування у разі потреби об’єктів спеціальної соціальної інфраструктури, у тому числі реалізація проектів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту таких об’єктів, зокрема навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту, об’єктів житлово-комунального господарства, а також автомобільних доріг, систем зв’язку.