Дефіцит масок, засобів дезінфекції, рукавичок… Здавалося б, звикли. І хоч усі наявні, підпільні і легальні, швейні цехи шиють нині маски, де вони діваються, хто на цьому наживається, невідомо. Соцмережі рясніють оголошеннями: «Продам маски, респіратори», «В наявності рукавички», «Надійні засоби дезінфекції»… Ціни захмарні: раніше одноразова маска коштувала менше гривні, нині дешевше десяти немає, те саме і з рукавичками. Поліція відкриває кримінальні провадження щодо шахрайства у мережі, СБУ щоразу викриває фейки і навмисне розповсюдження неправдивої інформації щодо COVID-19.

Допоки в інших країнах державна політика акцентована на підтримку в умовах карантину своїх громадян, а відповідно – здешевлення продуктів і товарів першої необхідності, в нас – все з точністю до навпаки: ми, українці, прагнемо наввипередки нажитися одне на одному. Вдвічі дорожчу гречку (чомусь вона в нас стратегічний продукт) ми скупили. Продукти чи не всі стрибнули у ціні. А далі, як мовиться, більше – поширюємо мережею, що те чи інше допомагає при коронавірусі, і то байдуже, що ліків від нього поки що нема, визнають у ВООЗі. Прочитали: допомагає Декасан, біжимо в аптеку, ціна вже не має значення, а вона, ціна, стрибнула в рази. І так з іншими, не буду перераховувати. «У «корони» алергія на імбир, – пишуть вже у Фейсбуці, – потрібно вживати його з лимоном і медом» (в тім, що суміш така направду зміцнює імунітет, сумнівів, звісно, немає, але ж якби це було панацеєю від цього вірусу).
«Доню, а є корінь імбиру?» – запитує, встромивши голову у віконечко для видачі товару у фруктовому кіоску, старенька бабуся. А заморський корінь при цьому в кіоску на піввітрини, тобто, та бабуся точно не знала, як він виглядає. Почувши, що є, задоволено стає у довжезну чергу. Імбир тим часом уже 475 (з 140 донедавна) гривень, лимон сягнув сотні, а на верхній полиці красується пляшечка з прозорою рідиною і величезними буквами написано «У продажу є дезінфектор. Ціна 145 гривень». Уявляєте? І що тепер? Віддали півпенсії за імбир з лимоном, купили меду. Благо, хоч не зашкодить (якщо кілограмами не їсти) і зміцнить організм. Мусить зміцнити, бо на м’ясо, рибу.., вже не вистачить. Читали, що лікує часник. То він теж уже дві сотні гривень за кілограм. За абсурдними буцім «дослідженнями» від вірусу мають урятувати нікотин і алкоголь. Було би смішно, якби від цього плакати не хотілося.
Сьогодні хтось у Фейсбуці видав, що бореться з коронавірусом «Кока-кола». Втім єдино дієвим ліком у боротьбі з цією недугою в усіх країнах залишається найефективніший препарат «СИДИ ВДОМА!». І переплачувати за ці ліки не доведеться, і здоров’я собі, рідним і оточуючим збережете.