Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 590

В умовах епідемії почали безконтрольно зростати ціни на соціально важливі продукти. У період підвищення попиту та зниження доходів людей це загрожує соціальними потрясіннями.

Зростання цін упродовж останніх тижнів відчули всі українці. Адже у багатьох областях нашої країни з початку березня ціни на найнеобхідніші продукти харчування значно скакнули вгору, зокрема,  гречана крупа подорожчала майже на 50 відсотків, пшоно — на 24, цукор — на 16. Люди, які не запаслися на весь зимовий період овочами, теж вражені цінами на картоплю, цибулю, часник та моркву. Сьогодні, аби зварити суп чи борщ, потрібно витратити чималенькі гроші.
Незрозуміло багатьом українцям, чому уряд не запроваджує контроль та не затверджує ціни на перелік соціально важливих продуктів, у тому числі медичних препаратів та виробів.
Окрім того, Антимонопольний комітет України має вести постійний моніторинг за цінами у великих торговельних мережах і гуртових постачальників та негайно реагувати на необґрунтоване підвищення цін.
Але як би це не виглядало абсурдно, з 1 липня 2017 року Кабінет Міністрів чомусь скасував державне цінове регулювання на низку товарів і  послуг.
Хотілося б, аби влада захистила людей від невпинного зростання цін на продукти та ліки першої необхідності й повернула жорсткий контроль їх ціноутворення. Адже в умовах карантину та скорочення доходів людей держава має зробити все необхідне, щоб люди відчули себе захищеними та могли за обмеженості власних фінансів прогодувати себе та свої родини.
 Якщо говорити конкретно, то ось, до прикладу, завітавши до одного з супермаркетів нашого міста, ми на власні очі побачили, як довго пенсіонери розглядають ціни на продукти, які за останній час зросли в рази.