м. Хмельницький, голова правління ТОВ «Укрелектроапарат» Євгена Станіславівна КОСКОВЕЦЬКА:
«Створити умови, прийняти постанови уряду з імпортозаміщення. Наше підприємство, як і багато інших, виготовляє електромашини європейської якості, може задовільнити потреби держави. Але вітчизняному виробництву потрібні преференції — передусім, зменшення обсягів необґрунтованої купівлі аналогічної закордонної продукції. Для цього потрібно збільшити мито на ввезення цього імпорту, а також закордонної техніки на територію України, що відкриє внутрішній ринок для вітчизняних підприємств. У такому разі збільшиться кількість нових робочих місць і обсяги виробництва.

м. Красилів, генеральний директор ТОВ «Красилівагромаш» Анатолій Дмитрович ЧАЙЧУК:
«Сьогодні відсутнє фінансування часткової компенсації за виготовлення сільгосптехніки. Потенційні замовники призупинили заявки, хоча наша техніка вкрай потрібна агросектору. В цих обставинах, і не тільки нашому підприємству, мають бути створені можливості отримати безвідсоткову позичку мінімум на 1 рік, щоб стимулювати фінансування виробництва. Так роблять в інших країнах.
м. Хмельницький, генеральний директор ПАТ ХЗ КПУ «Пригма-Прес» Любов Миколаївна ПРИСЯЖНА:
    «Світова пандемія боляче вдарила по нашому експорту. Наш експорт складає 80% від усієї продукції. Наші партнери в Румунії і Болгарії зупинились. Ясно, потрібний час. Але наша держава має бути зацікавлена в найшвидшому відновленні зв’язків, транспортних потоків тощо. Ми змушені частину працюючих відправити у відпустки за власний рахунок. Урядом задекларовано, що людям буде відповідна компенсація, але механізму реалізації цієї задачі до цього часу не існує. За що людям жити, як втримати спеціалістів?
м. Шепетівка, директор ДП «Шепетівський ремонтний завод» Олег Франкович ТУРІНСЬКИЙ:
«Наше підприємство, і ще ряд в області, є державними. В теперішній час керівництвом держави, міністерств має бути забезпечене держзамовлення і його фінансування. Це дозволить виготовляти продукцію, яка потрібна державі і зберегти спеціалістів».
м. Хмельницький, директор ПрАТ «Хмельпиво» Олександр Олександрович ЛИСЮК:
«Після цієї біди, що зараз вирує у світі та Україні, підприємствам мають не заважати працювати. Було чимало прикладів, коли інспектор перевіряє, знаходить недоліки, складає протокол і усе це заносить у комп’ютер. Починається ланцюжкова реакція, аж до зупинки виробництва. Хоча недоліки, за великим рахунком, мають формальний характер. Але все в комп’ютері і, навіть при бажанні, як кажуть, «вирубати сокирою» нічого не можна. Тому прохання до всіх контролюючих органів — своїми рішеннями не привести до зупинки підприємства».
м. Хмельницький, генеральний директор ТОВ НВФ «Адвісмаш» Емзар Власович КУЧАВА:
«Для того, щоб втримати в цей складний час конкурентноздатність, потрібно на якийсь час зменшити податкове навантаження. Більшість країн уже вжили таких заходів. Вважаю, слід перейти від слів до діла щодо створення умов для модернізації вітчизняним виробникам. Необхідні кредити терміном на 10-15 років під прийнятні відсотки. Потрібно збільшити мито на ввезення в Україну зарубіжної техніки та обладнання, яке можуть виготовити і виготовляють наші підприємства. Цим заходом ми реально зможемо збільшити обсяги продукції, створити нові робочі місця і підвищити зарплату».
м. Кам’янець-Подільський, директор ТДВ «СКБ МЕТ» Олег Іванович ТРАЧУК:
«І до пандемії ставлення з боку Мінохорони здоров’я до виробництва медичних приладів було байдужим. Останні місяці вся увага зосереджена на коронавірусі. Це зрозуміло. Але дуже багато людей страждають серцевими та іншими захворюваннями, де вкрай потрібні наші вироби — електроди для серця та інші. Але замовлень не отримуємо».
м. Хмельницький, приватний підприємець Катерина Олександрівна БЕЗПАЛЬКО:
«Ми виробляємо декоративну оздоблювальну плитку. Зрозуміло, що все зупинилось, немає покупців, не працює торгівля, відповідно стало і наше підприємство. Навіть після закінчення карантину нам потрібно не менше півроку, щоб звестися на ноги. Вважаю, що держава повинна надати матеріальну допомогу, в першу чергу, для працівників, які мають сім’ї».
м. Кам’янець-Подільський, голова правління ПрАТ «Кам’янець-Подільськсільмаш» Валентин Валентинович СКОРОБОГАТОВ:
«Виробництво працює. Якнайшвидше в державі потрібно відновити комунікації. Уряд, банківська система, з огляду на досвід інших країн, мають розглянути зменшення кредитних ставок, до кінця року спростити вимоги з надання кредитів для обігових коштів».
м. Хмельницький, фізична особа — підприємець Тарас Миколайович ВОЙТКОВ:
«Спеціалізуємося на пошиві дитячого одягу. Зупинилися продажі, закриті ринки, люди сидять удома, покупців немає, доставка матеріалів практично неможлива, працівникам нічого не залишається, як сидіти вдома. Ми і до карантину працювали «з коліс», а зараз, як мені відомо і від колег— підприємців, які займаються виробництвом, стан катастрофічний. Навіть у Хмельницькому сотні таких підприємців. Влада повинна розглянути конкретні заходи з фінансової підтримки малого підприємництва, податкових канікул та інше».
м. Хмельницький, директор ТОВ «Р.І.Н.О.» Микола Іванович ДУНЕЦЬ:
Маємо серйозні замовлення від авторитетного підприємства оборонного відомства ДП «Шепетівський ремонтний завод». Але більше як два місяці не отримуємо фінансування. Вважаю, в державі має бути переглянута ситуація по держзамовленнях, вона повинна ретельніше контролювати своєчасність фінансування підприємств оборонного профілю, по таких підприємствах вимоги карантину мають бути змінені.