Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 537

Я так розумію, що епоха бідності закінчилася. Почалася епоха виживання. Здається, ще трішки посидимо в карантині, і тоді на повну побачимо, ким вийдемо з нього. Більшість, думаю, з порожніми кишенями, практично злидарями. І не звинувачуйте мене у перебільшенні й згущуванні фарб. Бо насправді економічне підґрунтя кожної родини стало набагато слабшим. Воно, вважай, і не було міцним ніколи, але якось правдами й неправдами намагалися триматися на плаву. Тяжко працюючи, непохитно вірячи у те, що таки настануть кращі часи. Але прийшов клятий вірус і зруйнував усі наші й без того примарні надії.

Ось і простежується нині чітко зубожіння населення. Адже більшість родин живе від зарплати до зарплати. Тому місяць ще можна було якось протриматися. Але, коли пішов другий місяць карантину, то холодок страху, котрий уже почав заповзати у нашу душу, став досить відчутним.
А хіба вам не було б страшно, якби ви разом з дружиною два місяці не працювали (ніякого збереження зарплати в обох!), а у вас ще двоє дітей-школярів у сім’ї? І заощаджень практично ніяких, бо дуже важко при теперішніх статках ще й відкладати щось. За даними соціального опитування, яке проводила група «Рейтинг», 60 відсотків опитаних підтвердили свою неспроможність забезпечувати в умовах карантину свою родину. Лише 16 відсотків респондентів зазначили, що їм може вистачити заощаджень на два місяці. Три місяці зможе протриматися 7 відсотків, до півроку — 6, і до року — 1 відсоток. Ось така у нас сумна перспектива. То, може, держава підставить нам плече? Спасибі їй, звісно, від пенсіонерів за додаткову тисячу гривень і щомісячну доплату (500 гривень) до пенсії, яка передбачена для 80-річних. Али ми зараз про молодших.
Володимир Дацюк, хмельничанин, приїхав місяць тому із Чехії, де був на заробітках. Заробити багато не встиг, бо через світовий карантин мусив терміново покинути Чехію. А в нього троє дітей! І дружина теж залишилася без роботи. І навіть у центрі зайнятості зареєструватися не може, бо працювала «в тіні». Чоловік майже у відчаї розводить руками і навіть приблизно не може уявити, що їх чекає далі.
Аналогічно песимістичний настрій і в перукарки Оксани Борецької. Звичних доходів нема. А діти їсти просять щодня. Клієнтів удома обслуговувати не хоче, щоб не порушувати правила карантину. Та й, окрім того, остерігається, аби справді не інфікуватися від когось. Тому мусить використовувати кредитну картку, винна уже 12 тисяч гривень. Поки віддавати не може, тож відсотки з неї стягуються справно. Не знає, де буде брати гроші, аби віддавати борг. До того ж, оплату комунальних послуг ніхто не відміняв...
Словом, настрій у людей здебільшого похмурий. І коронавірусу бояться, і, водночас, розуміють, що ще місяць вимушеного тимчасового безробіття призведе, можливо, до безробіття тривалого. До речі, рівень безробіття у нашій країні нині дуже високий – становить 15 відсотків. І це найбільша цифра за останні 15 років.
Ще й плюс до всього, маємо практично тотальне подорожчання. Зокрема, продуктів. Дуже популярні нині — часник, лимон, імбир, які всі кинулися вживати для підвищення імунітету. Отож, кілограм лимонів коштує 105-120 гривень, часнику — 140-150, імбиру — 500-600 гривень. Скромніше й повільніше, але додає в ціні та ж сама гречка (у магазинах нашого міста за кілограм крупи правлять 40-45 гривень). Майже удвічі подорожчала цибуля — уже по 28 гривень). Подорожчала картопля, цукор, пшоно, туалетний папір. Де на гривню, де на дві — олія, масло, оселедець, газована вода. А те, що стало коштувати на 50 копійок більше, вже й не помічається. Але ж усе це збільшує витрати з нашого гаманця. У підсумку шанси на нормальне перебування в карантині зменшуються.
Світлана Власова, власниця невеличкого магазину, пояснює, що це постачальники піднімають ціни. Тому й вони мусять робити те ж саме.
Саме тому, можливо, й було виправданим запровадити радикальні заходи — державне регулювання цін на продукти в період карантину.
Верховна Рада ще 30 березня прийняла законопроект, який передбачає адміністративну відповідальність за порушення під час карантину порядку формування, встановлення та застосування цін і тарифів на товари та продукти, що мають істотну соціальну значимість. Перелік таких товарів та продуктів і ціни на них затверджено Кабінетом Міністрів. Якщо ціна перевищить у 1,2 раза рівень ціни, яку визначив уряд, постачальники або продавці можуть бути оштрафовані. Штраф становитиме від 200 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-4250 гривень), для посадових осіб — від 250 до 300 неоподатковуваних мінімумів (4250-5100 гривень).
Дуже сподіваємося, що це справді працюватиме ефективно. Плекаємо і надію (немарну?), що й держава допоможе малому і середньому бізнесу не загинути.
Ох і хочеться, як кажуть, на волю! І на роботу. Але поки ми все ще залишаємося вдома. Хоч наостанку дотримаймося правил карантину. Бо всім нам треба вижити і залишатися здоровими.