На старті — підготовка до нового сезону.

У Кам’янці-Подільському успішно завершився опалювальний період. Яким він був для комунальників міста, за рахунок чого їм вдалося досягти позитивних результатів, про підготовку до нового опалювального сезону та нерозв’язані проблеми розмова нашого кореспондента з генеральним директором комунального підприємства «Міськтепловоденергія» Валерієм ГОРДІЙЧУКОМ.

— Валерію Григоровичу, опалювальний сезон 2019-20 років залишився позаду? Тож яким він був для очолюваного вами майже тисячного колективу комунальників, завдяки яким, особисто вам, кам’янчани не мали проблем з опаленням. У чому секрет такої стабільності? Чи вплинули на позитивну результативність роботи ваша енергонезалежність від газу, переведення котелень міста на тверді види палива?

– Так, ще 7 квітня комунальне підприємство «Міськтепловоденергія» завершило опалювальний сезон 2019-20 рр. для мешканців житлових будинків. А в лікарні та до центру соціального обслуговування «Турбота» ми продовжували подавати теплоносій довше у зв’язку з низькими нічними температурами і специфікою роботи цих закладів. За сезон підприємством було вироблено 28686,24 Гкал теплової енергії. Слід відзначити, що в цілому опалювальний період пройшов успішно. По-іншому і бути не могло, адже вже другий сезон тепло в оселі кам’янчан подавала новозбудована біотеплоелектростанція потужністю 45 мВт з унікальним модулем ОRС. Вона безперебійно забезпечує 190 багатоквартирних житлових будинків, 3 дитячих садки та 5 шкіл гарячою водою і теплом, яке виробляється з місцевого біопалива.
Важливим є те, що завдяки програмі модернізації теплових мереж влітку минулого року ми замінили чималу їх частину, тож взимку на них не сталося жодної аварії. Раціональні господарські дії призвели до зменшення втрат тепла саме у цих мережах. Однак нам все ж доводилось ліквідовувати пориви на зношених ділянках розподільчих та внутрішньобудинкових мереж, але, незважаючи на це, містяни без тепла не залишалися жодного дня.
– Завдяки активному впровадженню інновацій у нових умовах ринку електроенергії у минулому опалювальному сезоні КП «Міськтепловоденергія» збільшило й обсяги виробленої електроенергії?
– В нових умовах ринку електроенергії в опалювальному сезоні 2019-20 рр. КП «Міськтепловоденергія» збільшило обсяги виробленої електроенергії майже на 50 %, що становить 14060,1 тис. кВт кВт/год., проти 9452,8 тис.кВт/год. в минулому. В грошовому еквіваленті зростання обсягів дорівнює 4,6 мільйона гривень.
У чому унікальність проєкту ТЕС? Місто Кам’янець-Подільський стало першим в Україні, яке використовує сучасний метод виробництва тепла, який полягає у використанні турбіни ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна) з водогрійним котлом високого тиску, а також 3 когенераційні установки загальною електричною потужністю 1,89 мВт.
– Тож скільки за сезон зекономлено газу?
– Показник його заміщення цьогоріч складає 3,9 млн. м3. Що використовуємо замість «голубого палива»? Підприємство закуповує деревну тріску з відходів переробки деревини та садівництва, солому, відходи кукурудзи, соняшнику.
Нагадаю читачам газети, що Кам’янець-Подільська біо-ТЕС збудована в межах проєкту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання» Udheep за кошти кредиту Світового банку. Реалізація проєкту почалася у 2015 році, обладнання для ТЕЦ виготовила компанія Kriger, яка є партнером світової Біоенергетичної асоціації.
– Країна на карантині, зупинилися чимало підприємств, без роботи залишилися сотні тисяч людей, як мається комунальникам міста в умовах пандемії?
– Як кажуть, працюємо у штатному режимі. Незважаючи на різні проблеми, а у кого їх сьогодні немає, починаючи з грудня, КП «Міськтепловоденергія» тричі проводило нарахування знижок за тепло і гарячу воду у відповідності з актуальною ціною на газ у розрахунковому періоді без перегляду затвердженого тарифу. Таке нововведення було затверджено Постановою КМУ № 1082. Завдяки газовій «знижці» кам’янчани заощадили на опаленні цієї зими від 15 до 18 відсотків, нарахованих по тарифу сум плати за тепло і гарячу воду.
З початком пандемії коронавірусу, що шириться світом, КП «Міськтепловоденергія» терміново налагодило виробництво додаткових обсягів гіпохлориту натрію, розчин якого воно вже 12 років виробляє та застосовує в технології приготування питної води. Отож цього дезінфікуючого розчину було реалізовано закладам медичної та соціальної сфери міста та області понад 11 тонн на сотні тисяч гривень.
В умовах карантину КП «Міськтепловоденергія» запропонувало кам’янчанам нові спрощені дистанційні сервіси, можливість сплачувати за послуги онлайн, а також отримати оперативні консультації на сторінці підприємства у Facebook, групі в Viber.
– Народна мудрість гласить: «Готуй воза взимку, а сани влітку» – знаю, що ви приступили вже до підготовки опалювального сезону 2020-21 рр. Що у планах, які проблеми стоять на заваді їх реалізації, що маєте зробити цьогоріч, аби в оселях мешканців міста в осінньо-зимовий період було тепло і затишно?
– На сьогодні ми зіткнулися з двома проблемами. Перша: пандемія призвела до зменшення обсягів реалізації теплової енергії. Раніше зазначеного терміну завершили опалювальний сезон дитячі садочки, школи і вищі навчальні заклади. Друга: за результатами березня-квітня спостерігається погіршення платіжної дисципліни споживачів послуг нашого підприємства. Цьому значною мірою сприяє поширення у ЗМІ неправдивої інформації, що можна не платити комунальні послуги під час карантину. Зважаючи на обмежувальні заходи у країні, ми закликали клієнтів сплачувати послуги онлайн.
Щодо планів на майбутнє в умовах некерованої ситуації під час карантину, яку в світовій економіці вже названо форсмажорними обставинами – невдячна річ. Однак наше підприємство належить до об’єктів критичної інфраструктури і мусить працювати цілодобово, тож і планувати господарську діяльність.
Серед перспектив – місто має плани перейти стовідсотково на відновлювальні джерела енергії. За цією енергетикою майбутнє. Щодо конкретики, то мусимо як слід підготуватися до нового опалювального сезону. Задля цього розробили відповідні заходи, зокрема, намітили ділянки для заміни тепломереж, плануємо здійснити технічне переоснащення системи газопостачання одного з котлів на центральній котельні, є програми реконструкції водопровідно-каналізаційного господарства, як не сутужно з коштами, але купуємо необхідні матеріали та запасні частини, оновлюємо автотранспортний парк тощо. Словом, докладаємо максимум зусиль, щоб прийдешній опалювальний сезон не застав нас зненацька і став не менш успішним минулого.
– Дякую за розмову.
P. S. Коли це інтерв’ю було підготовлене до друку, прес-служба Кам’янець-Подільського КП «Міськтепловод- енергія» поінформувала, що очільник підприємства Валерій Гордійчук, його заступники та керівники виробничих підрозділів Світлана Лень, Василь Тарасюк, Олексій Сікора, Сергій Боднар, Оксана Савчук, Євген Костенюк придбали за власні кошти та передали міській лікарні вкрай необхідний для відділення реанімації кардіологічний монітор вартістю 85 тисяч гривень. Як відзначив директор медичного закладу Олександр Чернець, цей унікальний прилад потрібен для забезпечення максимального огляду електрокардіографічних даних та основних життєво важливих функцій організму людини і дозволить цілодобово спостерігати за станом важких хворих, врятувати не одне життя кам’янчан.