Незважаючи на послаблення умов карантину з 11 травня, оголошені урядом, хмельницькі підприємці приєдналися до «коронавірусних» протестів, що останніми днями ширяться не тільки містами України, а й у світі. Дотримуючись дистанції та в медичних масках на обличчях, люди ледь стримували обурення, що накопичилося за час вимушеного безробіття. Не тільки дрібним ФОПам, а й бізнесу середньої ланки терпець уривається, тому народ вимагав від міської ради ухвалити рішення щодо відновлення роботи речового ринку, малих закладів торгівлі, особливо на тлі того, що великі мережі працюють і, зокрема, гіпермаркет «Епіцентр».

 На емоційні запитання присутніх відповідали Хмельницький міський голова Олександр Симчишин та голова обласної державної адміністрації Дмитро Габінет.
Мер Хмельницького сказав, що не може прийняти рішення, яке суперечитиме постанові Кабміну, хоча він переконаний, що урядовці давно мали б надати право органам місцевого самоврядування вирішувати, які саме карантинні заходи запроваджувати на тій чи іншій території. І все ж Олександр Симчишин закликав усіх ставитися серйозно до цієї хвороби попри те, що в обласному центрі лише четверо хворих на COVID-19 і, якщо мітинг прийме резолюцію із підписами учасників, міська рада ще раз звернеться до уряду за наданням дозволу місцевим радам індивідуально застосовувати карантин.
Дмитро Габінет зазначив, що вжиті заходи були правильними, бо поширення хвороби в області вдалося стримати, але у підприємців викликало обурення те, що одні припинили будь-яку діяльність, інші заробляли по повній, чим було порушено норми конкуренції.
Учасники мітингу вимагали від влади дієвих кроків щодо припинення обмежень, бо людям треба їсти, платити комуналку, оренду, податки, лікуватися тощо. Окремі протестувальники тримали плакати з вимогою поновити їхнє право на виїзд за кордон та ін.
Нещодавно, відкриваючи позачергове засідання Кабінету Міністрів, Денис Шмигаль зазначив, що стабільна ситуація з захворюваністю дозволяє з 11 травня розпочати зняття перших обмежень і перейти до концепції адаптивного карантину.
– Уряд зацікавлений, аби стали до роботи всі сфери економіки, які призупинилися через епідемію. Втім передчасне зняття карантину може означати тисячі нових хворих. Та все ж розуміємо потреби і запити бізнесу, йому треба підготуватися до безпечних умов роботи, – наголосив глава уряду.
11 травня мають відкрити для відвідувань парки, сквери, зони відпочинку. За умов, котрі вже розроблені Міністерством охорони здоров’я України, буде дозволено працювати салонам краси, перукарням, дозволять роботу закладів громадського харчування на виніс, роботу літніх майданчиків, кафе і ресторанів просто неба, буде дозволена оптова і роздрібна торгівля непродовольчими товарами, окрім зон розваг та харчування, дитячих зон у ТРЦ.
Планується надати дозвіл працювати за певних умов закладам побутового обслуговування населення, музеям, бібліотекам, стоматологам, аудиторам, адвокатам, нотаріусам, сервісам побутової техніки. Буде дозволено тренування в командних видах спорту для професійних команд на закритих базах. А поки опублікують відповідну постанову, українці мають дотримуватись правил...