Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 525

АТ «Хмельницькобленерго» — державна компанія (70% акцій підприємства належить державі, інші 30% — приватним юридичним та фізичним особам), яка забезпечує розподіл електроенергії в Хмельницькій області. Вона має частку близько 80% на ринку електроенергії в регіоні, обслуговуючи 550310 побутових споживачів та 20170 комерційних і промислових клієнтів. Встановлена трансформаційна потужність — 3341 МВ-А (7522 підстанції). АТ «Хмельницьк- обленерго» володіє 33000 км повітряних ліній і 1500 км кабельних ліній електропередачі. Персонал Товариства налічує майже 3,5 тисячі працівників.

Протягом 2017-2019 рр. АТ «Хмельницькобленерго» демонструє високу ефективність операційної діяльності. Прибуток Товариства не лише має щорічну тенденцію до зростання, але й є одним із найвищих серед державних енергетичних компаній в України. Так, чистий прибуток АТ «Хмельницькобленерго» за 2019 рік склав 85,711 млн. грн., що перевищує прибуток інших 4-х державних обленерго разом узятих (АТ «Харківобленерго» — 1,139 млн. грн., АТ «Запоріжжяобленерго» — 0,672 млн. грн, АТ «Миколаївобленерго» — 30,440 млн. грн, ВАТ «Тернопіль- обленерго» — 0,639 млн. грн). 

У цьому році за результатами 2019 року компанія планує сплатити до Державного бюджету 30 млн. грн. дивідендів (тоді як державні «Запоріжжяобленерго» — 0,2 млн. грн., «Харківобленерго» — 0,3 млн. грн., «Черкасиобленерго» — 2,5 млн. грн.). Крім того, АТ «Хмельницькобленерго» однією із перших енергопостачальних компаній в Україні в 2018-2019 роках повністю розрахувалася з ДП «Енергоринок» (тоді як борг «Черкасиобленерго» — 976 млн. грн., «Запоріжжяобленерго» — 716 млн. грн, «Харківобленерго» — 434 млн. грн.).
Позитивну динаміку демонструє й заробітна плата: якщо у першому кварталі 2019 року середня зарплата штатного працівника АТ «Хмельницькобленерго» становила 9808 грн, то у першому кварталі року нинішнього — вже 15656 грн.
Тому, цілком природно, трудовий колектив та менеджмент компанії були здивовані рішенням Фонду державного майна України і колишнього складу Кабінету Міністрів України щодо зміни керівництва компанії.
Так, 26 лютого 2020 року Кабміном під головуванням
О. В. Гончарука прийняте розпорядження №161-р про погодження призначення В. М. Гапонова виконуючим обов’язки генерального директора АТ «Хмельницькобленерго». Відповідно до тексту, це розпорядження прийняте у відповідь на пропозицію Фонду державного майна України (ФДМУ). Того ж дня подібні розпорядження були прийняті і щодо ПАТ «Центренерго», АТ «Харківобленерго» та АТ «Миколаївобленерго».
Для звільнення чинного керівника Товариства та призначення нового необхідно, щоб Наглядова рада прийняла відповідне рішення. Враховуючи, що з семи членів Наглядової ради 5 є працівниками ФДМУ і лише 2 — представники міноритарних акціонерів, це нескладно зробити. Але
6 квітня 2020 року до Товариства надходять заяви двох вибулих членів Наглядової ради, які повідомляють, що не бажають бути більше представниками ФДМУ у складі Наглядової ради і просять Товариство виключити їх зі складу через 2 тижні, тобто з 20 квітня 2020 року. Інформація щодо такого винятку була оприлюднена Товариством у встановленому порядку 21 квітня 2020 року.
В той же час, 22 квітня 2020 року до Товариства надходить повідомлення ФДМУ про заміну вибулих членів Наглядової ради, тобто тих осіб, які станом на дату отримання повідомлення вже не є членами Наглядової ради. Відповідно до ст. 53, ст. 57 Закону України «Про акціонерні товариства» та листа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 03.10.2019 року № 28/01/22985, наданого на звернення Товариства, заміна члена Наглядової ради — представника акціонера — можлива лише в період здійснення ним своїх повноважень. Іншими словами, ФДМУ не має права здійснювати заміну членів Наглядової ради, які за власною заявою припинили свої повноваження, а спроба такої заміни є грубим порушенням Закону України «Про акціонерні товариства». Відповідно, в той же день Товариство спрямувало ФДМУ відмову в задоволенні заміни членів Наглядової ради.
Заміну вибулих представників ФДМУ намагається здійснити шляхом видачі наказу за підписом голови ФДМУ. Копію такого наказу разом з проектом повідомлення про заміну членів Наглядової ради ФДМУ надсилає на електронну пошту Товариства. У відповідь на це Товариство вказує на порушення, допущені під час спроби замінити вибулих членів Наглядової ради, а саме на необхідність проходження кандидатами у члени Наглядової ради конкурсного відбору, передбаченого вимогами постанови КМУ №143 від 10.03.2017 р., та обов’язкове спрямування повідомлення про заміну рекомендованим листом, як того вимагає Статут Товариства. Інакше Товариство змушене відмовити в проведенні заміни членів Наглядової ради. Зауваження Товариства Фондом держмайна ігноруються.
Як стало відомо керівництву Товариства, 28.04.2020 р. відбулося засідання Наглядової ради АТ «Хмельницькобленерго», на якому було начебто «прийнято рішення» про звільнення в. о. генерального директора Товариства О. Козачука та призначення на цю посаду В. Гапонова. «Начебто прийнято» — тому що в засіданні брали участь 2 особи, призначені з порушенням визначеної Законом «Про акціонерні товариства» процедури — не публічно і поза конкурсом. Це рішення керівництво Товариства оскаржуватиме в суді.
 Примітно, що дії ФДМУ при зміні керівників вищезазначених держпідприємств, сказати б, ідуть у розріз із постановою КМУ №256 від 25.03.2020 р., яка рекомендує «суб’єктам господарювання державного сектору економіки, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, і державним банкам із метою забезпечення безперебійної роботи в умовах встановленого карантину утримуватися від кадрових змін в органах управління…». Складається враження, що для ФДМУ ця рекомендація носить зворотний характер! А також виникає підозра, що коли Україна перебуває в режимі карантину, невстановлена група осіб, яка має вплив на чинне керівництво ФДМУ або спільні інтереси з ним, намагається незаконно і безпідставно змінити керівництво Товариства та інших державних обленерго і завдяки цьому отримати доступ до фінансових ресурсів успішних підприємств.
Топ-менеджмент АТ «Хмельницькобленерго» відкрито заявляє, що не має наміру «триматися за крісла» і готовий піти — за умов дотримання прозорих та законних процедур не тільки власного звільнення, а й призначення нового керівництва підприємства. З транспарентним конкурсом, публічністю та законністю. Тільки в таких умовах, на думку менеджменту, можна мати надію, що наступне керівництво державної компанії продовжить ефективне та вигідне для держави управління підприємством. А також на гідному рівні забезпечить роботою майже 3,5 тисячі працівників «Хмельницькобленерго» та гарантує енергетичну безпеку всіх мешканців Хмельниччини.