Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 854

Стрімке накопичення боргів за отримані комунальні послуги  в період вимушеного карантину  критично відображається на функціонуванні компаній-надавачів послуг. Адже, значна частина споживачів сприйняли цей нелегкий для усіх час як можливість зовсім не сплачувати, мовляв, «все спишуть». Однак, уряд на час обмежень, лише заборонив призначати пеню, штрафні санкції та припиняти надавати послуги. Тож розрахуватися необхідно в повному обсязі.

Важливе для всіх питання боргів обговорили на суспільному мовнику в прямому ефірі з представниками  підприємств області: газовиками, тепловиками,  іншими надавачами послуг, а також  управлінням соціального захисту населення.
Комерційний директор АТ «Хмельницькгаз» Олександр Надольний відзначив, що за 2 місяці  ситуація з розрахунками дійсно погіршилася і на сьогодні складає всього 70%. Певне, далося взнаки часткова відсутність заробітків, тому газорозподільна компанія, розуміючи складність ситуації, - жодному споживачеві не припинила доставляти газ. Якщо на 1 квітня  борг за розподіл природного газу становив 27 млн, то на 1 травня ця сумі збільшилася до 31 млн., що є критично для газовиків. Адже надходження від споживачів-населення за доставку газу – це єдині кошти, передбачені державою на функціонування екстреної служби 104, закупівлю матеріалів по виконанню інвестиційної програми, запланованих робіт з ремонту пошкоджених та застарілих газопроводів, закупівлю газорегулюючого устаткування, придбання лічильників, сплату податків та заробітної плати.
 Керівник КП «Південно-західні тепломережі» Павло Возборський також зазначив, що розрахунки значно знизилися. Тому підприємство не може повністю розрахуватися з постачальником газу та за послуги його розподілу при вимозі «Нафтогазу» мінімального розрахунку 90%.  Але літо для надавачів послуг – найвідповідальніша пора, коли необхідно підготувати систему до навантаження в опалювальний період, що неможливо при неповних розрахунках.
 Микола Дідик, заступник директора департаменту соцзахисту Хмельницької ОДА зазначив, що зв’язку із складною ситуацією, що склалася у світі і в країні,пов’язаною із коронавірусом, Урядом 25 березня 2020 р. прийняв Постанову КМУ №247, якою передбачено для громадян в таких умовах певні гарантії в частині соціальної підтримки.  
 У  прямому ефірі також взяли участь Степан Кушлак, представник МКП «Хмельницькводоканал», який зауважив, що рівень розрахунків нині складає всього 69%., а у «Спецкомунтрансі»  -  84%, тому доводиться значно економити та скорочувати витрати
Cергій Бойченко, заступник директора «Хмельницькенергозбут» зауважив, що відсоток оплати за електроенергію  становить всього 60%, що є критично для підприємства.
Тож учасники онлайн-спілкування подякували  споживачам, які з розумінням ставляться до питання необхідності розрахунків та вчасно сплочують за отриману «комуналку». Та висловили сподівання, що закінчення карантину поліпшить ситуацію, що дасть можливість споживачам розраховуватися в повному обсязі.