Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 464

Усі незайняті особи, які хочуть працювати, можуть звернутися до Державної служби зайнятості, що посприяє легальному працевлаштуванню.

Громадянам, які отримали офіційний статус безробітного, необхідно заповнити лише дві заяви: про присвоєння статусу «безробітний» та про призначення допомоги, щоб отримувати допомогу по безробіттю.
Як повідомив директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня, сума допомоги розраховується для кожного безробітного окремо. Звертається увага на страховий стаж особи та розмір зарплати за попереднім місцем роботи. Виплати допомоги залежать від того, скільки триває безробіття у відсотках до визначеного розміру.
Сума мінімальної допомоги, яка виплачується застрахованим громадянам з урахуванням зарплати та страхового стажу, складає 1800 гривень, а без урахування — тисячу гривень (на період карантину); максимальний розмір допомоги — 8408 гривень.
Мінімальну допомогу отримують особи, які протягом року, що передував реєстрації в службі зайнятості, мають страховий стаж менше ніж 6 місяців або звільнені останнім роботодавцем з негативних причин (прогули тощо);
— Мінімальна виплата передбачена для тих, хто завершив чи припинив навчання в середньому та ВНЗ, для звільнених зі строкової військової служби, яким необхідне сприяння в пошуках першої роботи. А також для внутрішньо переміщених громадян, якщо вони не в змозі підтвердити документами періоди своєї роботи.
Якою ж буде тривалість виплат? Загалом грошова допомога не повинна тривати понад 360 календарних днів, а для тих, кому до пенсії залишилося два роки, — 720 днів.
Безробітні, які звільнилися з попереднього місця роботи, починаючи з 12.03.2020, за власним бажанням та стали на облік у ЦЗ, отримують допомогу з дня отримання статусу «безробітний». Тривалість виплат допомоги таким громадянам не повинна бути більше 270 календарних днів.
Чи передбачена допомога тим, хто трудився неофіційно?
Якщо особі не виповнилося 35 років і страхового стажу в неї немає, оскільки, наприклад, працювала вона не оформляючи трудові відносини, то їй повинна бути призначена допомога як такій, що працевлаштовується на перше робоче місце, у мінімальному розмірі строком на 180 календарних днів.
Якщо ж особа віком 35+ і страховий стаж у неї відсутній, тобто до цього віку працювала неофіційно, то така особа не має права на виплату допомоги по безробіттю.