Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 517

На запитання, які найчастіше цікавлять наших читачів, відповідає начальник головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольга ЗАЯРНЮК.

— Ольго Сергіївно, чи перераховувалися з 1 квітня пенсії працюючих пенсіонерів?
— Так, з 1 квітня 2020 року органи Пенсійного фонду області провели автоматичний перерахунок пенсій для 40 тисяч працюючих пенсіонерів (або 43,3 відсотка від загальної кількості зазначеної категорії). Підвищення отримали 10,8 тисячі осіб, середній розмір підвищення становить 130,05 гривні.
Розмір пенсії для кожного пенсіонера зріс індивідуально, залежно від зарплати і тривалості страхового стажу. Цей вид перерахунку не потребує особистого звернення особи.

— Чи для всіх працюючих пенсіонерів перераховано пенсії?
 — Право на зазначений перерахунок отримали пенсіонери, в яких від дати призначення/попереднього перерахунку (від останньої дати зарахування страхового стажу) пройшло не менше 24 календарних місяців.
Не підлягали перерахунку:
 — пенсії за вислугу років, якщо пенсіонер станом на 01.04.2020 року не досяг пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
 — пенсії, розмір яких після 01.04.2018 року перераховувався за зверненнями осіб відповідно до ч.4 ст.42 Закону (з дорахуванням стажу, стажу і заробітної плати після призначення/ попереднього перерахунку пенсії), або проводився після цієї дати перехід з одного виду пенсії на інший.
— Ольго Сергіївно, кому і як було проіндексовано пенсію?
 — Індексація відбулася з 1 травня 2020 року. Індексації підлягають пенсії, призначені згідно з законами України:
 — «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
—  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» — військовослужбовцям строкової служби та членам їхніх сімей;
 — «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» — згідно зі статтею 54 у розмірі відшкодування фактичних збитків.
 — На скільки підвищилися пенсії наших громадян внаслідок індексації?
 — Розмір підвищення для кожного пенсіонера індивідуальний, тому що він залежить від індивідуальних коефіцієнтів заробітної плати та страхового стажу, але не менше, ніж 100 гривень.
Якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100,00 грн. (наприклад, сума підвищення складає від 0,01 до 99,99 грн.), буде встановлено доплату до 100,00 грн. у сумі, що не вистачає до цього розміру.
Одночасно постановою Кабінету Міністрів України від
1 квітня 2020 року №124 визначено, що отримувачам пенсій згідно з Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, у яких наявний страховий стаж у чоловіків не менше 25 років, жінок не менше 20 років, розмір пенсії не може бути нижчим розміру 2100 грн.
 Тому, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в таких осіб, не досягає 2100 гривень, їм буде встановлена відповідна доплата до цього розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.
 — Ольго Сергіївно, поясніть ще, будь ласка, за яких умов призначаються пенсії у 2020 році?
 — Починаючи з жовтня 2017 року, умови призначення пенсії за віком змінюються щороку. Право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 60 років та за наявності необхідного страхового стажу.
 У 2020 році право на призначення пенсії за віком мають особи при дотриманні таких вимог:
 — досягнення віку 60 років (однак це не стосується жінок, які народилися до 1 квітня 1961 року, зокрема, для жінок, які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, пенсійний вік становить
59 років 6 місяців) і наявність 27 років страхового стажу.
 Зверніть увагу: наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення відповідного віку і не залежить від наявності стажу на дату звернення за пенсією. Тому хочу зауважити, якщо пенсійний вік особи (60 років, а для жінки — за схемою) виповнився, приміром, у 2017 році, то право на пенсію за віком визначається за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31.12.2017 року. Якщо ж у 2018 році — за наявності 25 років по 31.12.2018 р., і залишається таким навіть при зверненні в 2020 році.
 Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшується на один рік. І вже з 2028 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років матимуть ті особи, у яких не менше 35 років страхового стажу.
 При призначенні пенсій у 2020 році застосовується показник середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, 7763,17 грн. (за 2017-2019 роки). При обчисленні коефіцієнту страхового стажу застосовується величина оцінки одного року страхового стажу — 1 відсоток.
 — Дякую за розмову, Ольго Сергіївно!