Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 506

ТОВ «Дювельсдорф Україна» цікаве з багатьох причин. Його інвестор налагодив виробництво за власні кошти «з нуля». Підприємство зареєстроване в Україні і всі податки сплачує у нашу казну. Воно є машинобудівним, що сьогодні велика рідкість. Ну а ще заробляє для держави валюту, бо працює винятково на експорт. Продукцію відправляє в такі високорозвинуті країни як Швейцарія, Австрія та Німеччина. Дива, та й годі!

— Наше підприємство молоде, йому лише 8 років. Воно належить сім’ї Дювельсдорфів з міста Бремен. Материнська компанія давно відома в Німеччині тим, що одна з перших почала випускати доїльні апарати. Пізніше цей бізнес був проданий, а сім’я Дювельсдорфів зацікавилася навісним обладнанням для тракторів та навантажувачів, але без власного виробництва. Тепер воно започатковане саме в Україні. Спеціалізується в галузі виготовлення агрегатів для пасічництва та рільництва, — розповідає директор Андрій Денисенко. — Нинішній його господар Ян Дювельсдорф є підприємцем у четвертому поколінні.
Ще його батько, Адольф Дювельсдорф, розглянув чимало пропозицій з різних українських міст. Зваживши всі «за» і «проти», вибрав Хмельницький.
Андрій Вікторович теж приїхав до нас здалеку — із міста Дніпро. До того жив і працював ще у Києві. Після мегаполісів не може приховати свого захоплення Хмельницьким. Місто йому подобається компактністю, зручністю, налагодженою інфраструктурою, затишком, великою кількістю зелені і транспортними розв’язками.
З Адольфом Дювельсдорфом познайомився через інтернет. Так зараз модно. Резюме Андрія Денисенка було настільки серйозним і вагомим, що переконало власника одразу. До того ж, він вільно володіє німецькою мовою.
ТОВ «Дювельсдорф Україна» виготовляє понад 100 різних найменувань агрегатів: котки, борони, захвати, сніговідвали, бури та ін. Особливо славиться своєю технікою для обробки лук і пасовищ. В альпійських країнах, куди їх поставляє, дуже розвинуте тваринництво.
— Як вам вдається конкурувати на такому насиченому ринку і в таких високотехнологічних країнах?
— Пропонуємо власні оригінальні розробки, прийнятну ціну і високу якість…. Як не дивно, у Швейцарії, Австрії та Німеччині відсутня бюрократична тяганина, яка подекуди зустрічається в Україні, і не потрібно стільки дозвільних документів. Виробник здебільшого сам декларує виконання умов і вимог. Регулятором виступає ринок та вільна конкуренція. Якщо випускатимеш неякісну продукцію, то її просто ніхто не купуватиме, і ти збанкрутуєш.
А якість досягається завдяки високим стандартам, чітким технологіям і автоматизації виробництва. Тут у німців треба повчитися. До слова кажучи, вони досить відверті і щирі, полюбляють показувати виробництво.
Я відвідав головний завод компанії «Мерседес» у Бремені. І був вражений високим ступенем автоматизації процесів. Ми до цього теж прийдемо, бо боремося і за зниження собівартості продукції.
Аби успішно конкурувати з іншими, притримуємося трьох принципів: трохи краще, трохи дешевше і трохи швидше.
— Чи допомагає держава підприємцям в Австрії, Швейцарії та Німеччині?
— У такому розумінні, як це було в нас тридцять років тому, — ні. Кожен підприємець діє на свій страх і ризик. Йому не потрібна опіка, а тільки прозорі і чесні правила гри на ринку. Головне, аби ніхто не заважав працювати.
А от до впровадження нового виробництва у країнах Євросоюзу заохочується. В деяких із них відшкодовують майже половину затрат на закупівлю інноваційних верстатів та обладнання. Також стимулюють за експорт продукції.
— Як із оборотними коштами?
— У них краща ситуація на ринку фінансових послуг. Є гарні кредитні лінії. Як правило, бізнес працює на «дешевих» кредитних коштах, в Україні ж банки дають позики під дуже високі відсотки. Хоч останнім часом з’явилися позитивні зрушення.
— То, може, почнете виробляти агрегати для українських господарів?
— Такий напрям діяльності розглядаємо у подальшій перспективі. Аграрний сектор в Україні потужно розвивається. На сьогодні ж пакет замовлень практично сформований. Наша продукція має попит на європейському ринку. До того ж, Ян Дювельсдорф є авторитетним фахівцем у галузі маркетингу.
Як невеликий соціальний внесок виготовили велопарковки для Хмельницького. Їх можна побачити біля шкіл. Також приймаємо на практику учнів-зварників 11-го училища.
— Який головний принцип вашого підприємства?
— Гаслом ТОВ «Дювельсдорф» є «Німецька якість з українського виробництва». Таким чином популяризуємо Україну в Європі, що напевне теж добре.
— Бажаю вам успіху!