На черговому етапі карантинних обмежень з’явилося чимало питань щодо роботи територіальних сервісних центрів МВС. На прохання автомобілістів ми адресували їх начальнику Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру МВС у Хмельницькій області Сергію НАГОРНОМУ.

— Сергію Володимировичу, відомо, що сервісні центри не припинили діяльність навіть у складний період карантину. Як вдалося організувати цю роботу?
— Прийом відбувався винятково для надання невідкладних послуг за попереднім записом черговими сервісними центрами МВС.
Із послабленням карантину ми продовжуємо надавати послуги, дотримуючись усіх вимог. У приміщенні дозволено перебувати не більше 10 особам, інші очікують запрошення за його межами. А формується черга в електронному порядку. Крім того, водії, які зареєструвалися в Електронному кабінеті, можуть, не виходячи з дому, отримати послуги онлайн. Це — відновлення та обмін посвідчення водія, уточнення в реєстрі даних цього посвідчення та свідоцтва про державну реєстрацію транспортного засобу. Також, завдяки Електронному кабінету можна перевірити й оплатити адміністративне правопорушення, перевірити транспортний засіб за VIN-кодом.
    — Ви згадали, що однією з найбільш популярних послуг — відновлення чи заміну посвідчення водія — можна скористатися в онлайн-режимі...
    — Так, за допомогою онлайн-сервісу можна замовити обмін посвідчення, в разі зміни персональних даних, отримання посвідчення водія замість втраченого, викраденого або пошкодженого, заміну посвідчення водія, виданого вперше, після закінчення строку його дії, щоправда, за умови, що в цієї особи впродовж двох років з дня видачі посвідчення не було більше двох адміністративних порушень Правил дорожнього руху.
Після авторизації в Електронному кабінеті водій подає заяву в електронній формі. Треба додати також електронні копії документів, що підтверджують зміну персональних даних (за потреби), довідки з поліції (теж за потреби) і медичні довідки форми 083/0. Заява підписується кваліфікованим електронним підписом особи. Після перевірки документів громадянин отримує відповідне посвідчення в територіальному сервісному центрі МВС. Додам, що ця послуга платна.
— Цікаво, а чи відновлено практичні іспити на керування транспортним засобом, які були призупинені?
— Із 22 травня сервісні центри МВС відновили практичні іспити. Щоправда, в авто може одночасно перебувати не більше двох осіб, звісно, за умов відсутності ознак ГРВІ та в захисних масках.
Той, хто бажає скласти практичний іспит з керування транспортним засобом, повинен записатися за номером телефону того сервісного центру МВС, де складався теоретичний іспит. Нагадаю, що результат теоретичного іспиту дійсний впродовж трьох місяців, але цей термін не враховується в період з 19 березня по 21 травня поточного року.
Електронне свідоцтво про закінчення автошколи заклад вносить самостійно до Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Отже, його наявність у паперовому вигляді не є обов’язковою.
Отримати додаткову інформацію можна за телефоном 66-42-12 у Хмельницькому.
— Багато кого цікавить новація — відеофіксація практичного іспиту. Розкажіть про це детальніше.
— У кожному екзаменаційному авто встановлюватимуться технічні засоби контролю. Камери фіксуватимуть дії кандидата у водії на дорозі та в салоні. У разі непорозумінь з’явиться можливість оскаржити результати іспиту. Шістнадцять мобільних приладів відеофіксації функціонуватимуть в сервісних центрах нашої області. Зовсім скоро відеофіксація іспитів буде обов’язковою.
Згадаю, що в минулому році на Хмельниччині вперше видано 15420 посвідчень водія. До речі, минулий рік став рекордним за останні чотири роки в реєстрації машин. Сервісні центри МВС в області провели 72513 реєстраційних операцій.
— А яку кількість порушень виявили в цьому списку?
— У 2019 році працівниками експертно-криміналістичної служби було виявлено 55 транспортних засобів, номери агрегатів яких було змінено або ж підроблено. Серед цієї кількості 29 автомобілів мали проблемні кузови та 26 транспортних засобів були змінені або ж підроблені номери двигунів.
Аби уникнути неприємностей під час купівлі транспортного засобу, фахівці сервісних центрів МВС радять не соромитися поцікавитися, як довго у продавця перебуває автомобіль. Треба звертати увагу, чи немає у свідоцтві про реєстрацію відмітки про обмеження. Якщо це кредит, то у продавця повинна бути довідка про його погашення.
Не рекомендують фахівці купувати автівку за дорученням, адже у будь-який момент його можна анулювати.
Наголошую, що спеціалісти сервісних центрів готові надати вичерпну інформацію з усіх питань, які цікавлять автомобілістів.