У передачі «Влада і громада» на ТРК «Місто» в деталях обговорили процес доставки газу споживачам області та способи дистанційної оплати послуг з технічним директором АТ «Хмельницькгаз» Дмитром Дідичем та керівником управління клієнтського сервісу Юлією Стрілець.

Як відомо, з початку року рішенням державного регулятора НКРЕКП рахунок на газ, який тривалий час отримували  споживачі,  був розділений на 2 окремі платіжки (рахунки). Один – за газ, як товар, інший – за його доставку. Таким чином,  було завершено анбандлінг на газовому ринку України:тобто,  відділено продаж газу  від його розподілу (доставки) та виконано  вимоги закону України  “Про ринок природного газу” та  Третього енергетичного пакету.  Тому дві різні компанії – дві окремих послуги – два рахунки: за газ та його розподіл (доставку).
Технічний директор «Хмельницькгазу»  Дмитро Дідич зазначив, що газорозподільна система Хмельниччини почала будуватись ще з 50-х років, тому є зношеною і вкрай потребує планових капіталовкладень, які надходять від оплати послуг з доставки газу споживачами.  Адже лише підтримка мережі в належному технічному стані дасть можливість безперебійно та безпечно доставляти  природний газ кожному з більш ніж 400 тисяч подолян.. Тому нині колектив з майже 2 тис. газовиків області цілодобово, без свят та вихідних обслуговує та контролює майже 18 тис. км газогонів, крім того екстрена служба 104 виїжджає у найвіддаленіший населений пункт області та робить усе необхідне, аби не допустити аварійних ситуацій.   
 Як саме газ надходить до споживачів?
 «Видобутий газ, також газ і з підземних газосховищ, під тиском надходить в  магістральні газопроводи, на яких встановлені компресорні станції, що створюють та підтримують тиск газу в газотранспортній системі, - розповів Дмитро Анатолійович. – Далі транспортується  магістральними газопроводами до газорозподільних станцій, на яких проходить передача газу в мережі газорозподільчих компаній, таких як АТ «Хмельницькгаз. Потім - газ газопроводами середнього тиску надходить на газорозподільні пункти (ГРП/ШРП), де і понижується вже до тієї величини тиску, яка необхідна для щоденної роботи газового обладнання – плит, колонок, котлів. Тому увесь цей складний технологічний процес забезпечують газовики у 18 структурних підрозділах області: і аварійної служби 104, і  групи експлуатації мереж, служби захисту газопроводів від корозії, обслуговування ГРП/ШРП. Тож спеціалісти регулюють та підтримують стабільний тиск в мережі, обстежують щоденно сотні кілометрів, аби знайти та ліквідувати  витоки газу.
 «Хмельницькгаз» дякує споживачам, які розуміють важливість процесу доставки газу та вчасно сплачують за послуги, а також звертається з проханням – розраховуватися за доставку газу до 20 числа місяця, аби мати можливість проводити усі необхідні роботи та підтримувати газорозподільну систему в технічно справному стані. Однак, на жаль, борг споживачів  на 1 червня склав майже 22 млн.грн., що вкрай негативно впливає на виконання Інвестиційної програми підприємства та планових першочергових заходів.
Як сплатити рахунок за доставку газу з дому?
Керівник управління клієнтського сервісу АТ «Хмельницькгаз» Юлія Стрілець вчергове ознайомила глядачів з багатьма онлайн-сервісами: Особистим кабінетом на сайті 104.ua, мобільними додатками 104.Mobile, вайбер-ботом та запросила всього за кілька хвилин зареєструватися у Особистому кабінеті і отримати повний контроль над рахунками. Відтак, молодші клієнти, завдяки дистанційним сервісам, можуть вести навіть до 5 рахунків та допомагати своїм батькам, старшим родичам або сусідам, аби уникати черг та дотримуватись вимог карантину.  
Тож необхідно просто зателефонувати у Контакт-центр (067) 01 14 104, вказати номер рахунку або адресу і за кілька хвилин через отримане смс-повідомлення на телефон – перейти за посиланням у вже готовий свій особистий кабінет.