18 червня 2020 у ВП ХАЕС у режимі відео-конференції відбулося чергове засідання штабу з будівництва комплексу з  переробки радіоактивних відходів (КПРАВ). 

Учасники штабу – представники ДП «НАЕК «Енергоатом»: виконавчий директор з  ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки Наталія Шумкова, директор з інвестицій та перспективного розвитку Тетяна Амосова, директор департаменту поводження з РАВ та РБ Валентин Костенко, начальник відділу фінансів і капітальних інвестицій дирекції з інвестицій та перспективного розвитку Ірина Коваль, профільні спеціалісти ВП ХАЕС, АТ «КІЕП», ВП «Атомкомплект»,  ТОВ «Атоммонтажсервіс» зустрілися з фахівцями, які курують даний проект.

«Введення в дію КПРАВ на АЕС України - це один з найважливіших інвестиційних проектів енергокомпанії, акцентувала  Тетяна Амосова. -  Такі комплекси вже побудовані, функціонують та  будуть введені в промислову експлуатацію в цьому році на Рівненській та  Запорізькій АЕС. На черзі - Хмельницька АЕС».

Створення  комплексу з переробки радіоактивних відходів на майданчику ХАЕС дозволить удосконалити систему поводження з РАВ, забезпечить зменшення обсягів радіоактивних відходів, підвищення рівня захисту персоналу, населення та навколишнього середовища від дії іонізуючого випромінювання, підготовку радіоактивних відходів для подальшої відправки на захоронення в централізоване сховище або до спеціалізованих підприємств.

На засіданні обговорили  стан виконання проектних, будівельно-монтажних робіт за  графіком  проекту, постачання обладнання, взаємодії з підрядними організаціями.

Генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра окреслив поточні питання щодо будівництва комплексу та звернув увагу на «критичні точки» виконання  графіка.

Підсумовуючи засідання штабу, Наталія Шумкова зазначила: «Цей штаб був достатньо знаковий. Він відбувся після того, як був проведений тендер і визначений підрядник для будівництва. Сьогодні реалізація проекту вступає в активну фазу. Всі наші сили були зосереджені на закупівлі обладнання, зараз це питання рухається до завершення. Із семи одиниць обладнання - чотири вже знаходяться на майданчику ХАЕС.  Ми сподіваємось, що процес повної комплектації обладнанням завершиться у І кварталі 2021 року.

 Графіком передбачається завершення будівельних робіт на початку 2022 року. При цьому і ми, і підрядник  розуміємо, що робота проводиться у дуже складних фінансових умовах браку коштів через більш як 20 мільярдну прострочену заборгованість перед Компанією за відпущену електричну енергію. Це гальмує виконання проекту, тому графік постачання обладнання ми переглянули у бік того, щоб його закупівля відбулася у наступному році».

Засідання штабу дозволило своєчасно скорегувати впровадження проекту, реально оцінити ситуацію, оперативно вирішити на місці виробничі питання, прийняти інженерні та управлінські рішення, адже реалізація цього проекту виведе систему поводження з РАВ на сучасний рівень і підвищить рівень безпеки ВП ХАЕС.