Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 563

У кінці минулого століття Україна з розвиненої промислової, сільськогосподарської, ракетно-стратегічної держави перетворилася на країну-базар. Безробіття і безгрошів’я спонукало людей своїми зусиллями створювати собі робочі місця, і ми були на боці підприємців, які, ризикуючи грішми, здоров’ям тягали для нас із-за кордону їжу, одяг та інші товари. Час минув, наситився ринок, відкрилися магазинчики, ціни в яких — не вищі за базарні. Великі міста і невеликі містечка упорядковуються, бо мають бажання виглядати достойно. Отож як відбувається цей процес на Хмельниччині та які маємо зміни?

Щочетверга Ринкова площа в центрі Нової Ушиці перетворюється на базар-вокзал і, здається, час тут зупинився ще в дев’яностих. Парасольки, розкладачки, інші архітектурні форми, що нагадують циганський табір, котрий раз на тиждень наскакує в селище, аби комусь щось «втюхати» і на тиждень знову зникнути, залишивши справжнє сміттєзвалище у центрі селища.
– Нарешті хоч сміття подолали, — розповідає начальник відділу економіки селищної ради Олег Тарадайко. — Заїжджі підприємці, котрі розкладають свої товари аж на дорогу, тепер згодились платити за прибирання, все ж питання все одно лишається відкритим, бо юридичних підстав для проведення торговельної діяльності на цьому місці не існує.

Мало того, що тут немає туалетів, води, не зроблені проїзди для пожежних машин, – в зимовий період стихійна торгівля створює реальну небезпеку для людей, бо місце на чималому схилі, і загальмувати в ожеледицю проблема. Декілька років тому тут під колесами авто загинула бабуся одного нашого працівника, а кількість аварійних ситуацій ніхто й не рахував. Майже дев’яносто відсотків підприємців, які щочетверга торгують, – заїжджі, однак, поводяться в Ушиці, як давні господарі, не сплачуючи ринковий збір, погрожують, що вони, мовляв, не будуть за нас голосувати. То і так зрозуміло, вони ж прописані в іншій області! Поліція до стихійної торгівлі ставиться поблажливо, обмежуючись безконечними усними попередженнями навіть за умов карантину.
Дійсно, відсутність рішучої реакції з боку правоохоронців дивує, можливо, люди в погонах сподіваються, що «при них» нещасного випадку не станеться і дай-то Бог! А якщо ні?.. Тоді міністр внутрішніх справ точно знатиме, де є в Україні Нова Ушиця і який там «циганський» базар, бо крутий нахил в ожеледицю — біда, відома кожному автомобілісту. А якщо міністру докладуть, що й визначене місце для торгівлі, з під’їзними шляхами, автостоянкою в селищі є, напевне, він здивується поблажливості підлеглих, бо не віриться що й міністр за стихійну торгівлю в Ушиці.
У Хмельницькому цей етап вже пройшли, всі пам’ятають ринок на місці «Либідь-плази», на стометрівці, що на вулиці Проскурівського підпілля від поліклініки №1 до трьох куполів продуктового ринку. Здавалось, що намети і сміття будуть ознакою центру Проскурова назавжди, та ні, час і рішучість влади разом з правоохоронцями розставили все на свої місця, бо хмельничанам не байдуже, як виглядає їхнє місто.
Виконавчий комітет Новоушицької селищної ради прийняв відповідне рішення про впорядкування роботи місцевого речового ринку ще 09.08.2006. В рішенні наводиться таке: «Враховуючи звернення Новоушицького районного відділу Головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій, районного відділу внутрішніх справ, Новоушицької СЕС, численних звернень громадян щодо впорядкування роботи речового ринку, виконавчий комітет селищної ради вирішив:
1. Перенести речовий ринок селища з Ринкової площі на нове місце за адресою: вул. Подільська, 38-а до 1 жовтня 2006 року.
2. Заборонити торгівлю промисловими товарами на Ринковій площі, прилеглих територіях автостанції, тротуарах, проїжджій частині вулиць Подільської та Ринкової».
Начебто все правильно, чого ж не виконується? Підприємці, які облаштували ринок на вулиці Подільській, 38-а, продовжують виконувати свої зобов’язання перед селищем, отримали ветеринарне свідоцтво на торгівлю продуктами харчування, м’ясною, молочною продукцією, рибою, бо на ринку функціонує сертифікована лабораторія, здійснюється контроль за продавцями, щоб «не тягнули «лівака», а все через експертизу, і, головне, безпекова проблема розв’язана. Висипана щебенем парковка для авто, дрібного каміння завезли 86 машин, дотримані санітарні та протипожежні норми.
В селищній раді твердо заявили, що створювати комунальний базар на Ринковій площі ніхто не збирається, бо таке підприємство буде нерентабельне, а витрачати бюджет є куди і без нього. Двірник, директор, контролери, адміністратор, бухгалтер, охорона за один день торгівлі на тиждень себе не виправдають, до того ж, кількість місць доведеться скоротити на 30 відсотків, щоб проїхала пожежна, а вода, туалети, стандартні кіоски… Заробляти, як у Хмельницькому, базар не зможе. А ще потрібно б сертифікувати лабораторію, якщо торгувати харчами, поруч окремі точки продають м’ясо, маючи на руках експертний висновок: «Для власного вжитку». Це означає, що таке м’ясо якісне тільки в стінах лабораторії, бо коли його понесли на продаж, так би мовити, на непідконтрольну територію, за нього вже відповідальності ніхто не несе, висновок отримали на одну тушу, а продали іншу. Покупець має бути уважним, де і що купувати.
Сподіваємось, обласні інстанції допоможуть місцевим правоохоронцям, селищній раді закінчити тривалі клопоти з базарною стихією і, можливо, тоді в центрі Нової Ушиці з’явиться чи нова зона відпочинку, чи майданчик з кав’ярнями, чи щось інше красиве, що порадує око кожного з нас.