Надрукувати
Категорія: Економіка
Перегляди: 692

в області повністю вичерпають свій ресурс та стануть потенційно небезпечними

Про те, що тариф на доставку газу з 1 липня змінився всього  на 6 коп. і на що вистачить цих коштів, - говорили у прямому ефірі  передачі «Влада і громада» на ТРК «Місто»  комерційний директор АТ «Хмельницькгаз» Олександр Надольний та технічний директор Дмитро Дідич.

 Адже, як відомо, з 1 липня 2020 року  Постановою НКРЕКП змінено тариф на розподіл газу для АТ «Хмельницькгаз» та усіх газорозподільних компаній в Україні. Тож  для мешканців Хмельницької області з липня він складає 1,104 грн. з ПДВ за 1 кубометр.
Однак, не змінюючись протягом п’яти  останніх років, з початку року тариф вирівнявся всього на 40 коп., а середній розмір платіжки за доставку газу становитиме:
для споживачів з газовою плитою  - 10, 42 грн. на місяць/ з  1 січня було 9, 86 грн.
з плитою та колонкою  - 24, 39 грн. на місяць/з 1 січня було 23, 06 грн.
з комплексним використанням газу -  95,25 грн. на міc./проти  90, 08  грн.
Як бачимо, платіж зріс зовсім незначно, крім того, нагадаємо, плата за розподіл завжди була в рахунку за газ  і лише з початку цього року виведена окремим рахунком.
«Хочу звернутися до наших споживачів з проханням своєчасної  оплати за доставку газу, адже це вкрай необхідно як самим подолянам, так і «Хмельницькгазу». Адже дані кошти йдуть на підтримку газорозподільної мережі в технічно справному стані та на безперебійну та безпечну доставку газу  кожному клієнту цілорічно.
На що  ж вистачить цих коштів? Які роботи зможуть проводити газовики?
Дмитро Дідич зазначив, що кошти з тарифу на доставку  є фактично єдиним та головним джерелом діяльності «Хмельницькгазу». Тому даний тариф розраховується та встановлюється виключно державою.
На жаль, ця сума не змінювалася  більше 5 років, і це є критично. Адже протяжність газорозподільної системи в області має майже 18 тис.км.,  яку необхідно  постійно ремонтувати, цілодобово контролювати, замінювати газорегулююче обладнання та небезпечні ділянки газопроводів.
Тому, якщо порахувати, то за кошти з даного тарифу, виділено всього 165 грн. (!) на 1 км газопроводу на місяць! А  це менше, ніж 27 грн. на день, в тому числі і на проведення екстрених ремонтно-відновлювальних робіт та усунення аварійних ситуацій.
Наразі ще  1 тис. км газопроводів та майже 200 газорегуляторних пунктів повністю вичерпують свій ресурс та стають потенційно небезпечними.
Водночас, 38% газорозподільних мереж  на Хмельниччині вже повністю зношені і потребують інвестицій.
Тож споживачі,  сплачуючи рахунок за доставку (розподіл) газу – в першу чергу інвестують у власну безпеку
Наразі для повноцінної модернізації газорозподільної системи Хмельницької області необхідні інвестиції на рівні 203,64 млн грн. на рік, що дозволить не тільки підвищити рівень безпеки газопостачання, а й зробити систему набагато ефективнішою та економнішою у  обслуговуванні.  Однак, з новим тарифом на сьогодні ми маємо на 38% менше.  А Інвестпрограма АТ «Хмельницькгаз»  у цьому році становить  всього 81, 8 млн грн. на рік від потреби у 203,64 млн грн. з ПДВ.