на тему: «Як змінились з 1 липня платіжки за доставку газу для споживачів Хмельницької області»

Спікер заходу фінансовий директор  Олександр Храпицький розповів, що практично за останні 5 років тариф на розподіл газу залишався незмінним, що вкрай негативно позначилося на діяльності газорозподільної компанії, неможливості виконувати усі необхідні заходи Інвестиційної програми та утримання в належному технічному стані газорозподільної системи Хмельницької області, протяжність якої близько 18 тис. км.
Керівник відділу продажів Ольга Юфімець поінфомувала, що з січня поточного року державний  регулятор НКРЕКП встановив тариф для АТ «Хмельницькгаз» на рівні 1, 044 грн. за 1 куб.м., а з 1 липня – 1,104 грн. з ПДВ. Також продемонструвала на прикладі платіжок незначне вирівнювання тарифу у різних категоріях споживачів.
З 1 липня вступив в силу другий етап приведення тарифів на доставку газу до економічно обґрунтованого рівня. Вартість розподілу газу для мешканців Хмельницької  області тепер  становить  1,104 грн з ПДВ за 1 куб.м. замість анонсованого НКРЕКП 1,20 грн.
Наприкінці 2019 року, вперше за останні роки,  НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифу на розподіл: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. Однак, з 1 липня державний регулятор значно зменшив очікуваний  тариф на розподіл (доставку) газу споживачам, що не дозволить АТ “Хмельницькгаз” та іншим Операторам ГРМ України покрити фактичні витрати на надання послуги навіть при збереженні діючих цін на газ. Як наслідок, «Хмельницькгаз» не зможе погасити в повному обсязі існуючі збитки з розподілу природного газу за 2014-2019 рр в розмірі 544,5 млн.грн. без ПДВ. Окрім того, за поточний рік збитки ще й, вочевидь, зростуть на 21,5 млн.грн. в частині придбання технологічного газу.   
“Рішення скоротити з 1 липня 2020 року тарифи на розподіл газу не дозволить газорозподільній компанії в повному обсязі покрити всі фактичні витрати навіть при збереженні діючих цін на газ. Аби підприємство змогло повноцінно працювати, діючий тариф мав би  бути на рівні 1,79 грн з ПДВ за 1 м.куб. розподілу природного газу, - зауважує фінансовий директор АТ «Хмельницькгаз» Олександр Храпицький. -  Тому таке незначне вирівнювання тарифу вперше за останні 5 років знову не дасть можливості  підняти на необхідний рівень безпеки зношеної газорозподільної системи області».
Наразі, аби спростувати фейки про шалені цифри у платіжках споживачів за доставку газу з 1 липня, проаналізуємо платіжки споживачів по кожній із категррій споживання природного газу в Хмельницькій області
Домогосподарства з газовою плитою
Перше, квартири, де газ використовується тільки для приготування їжі. Протягом першого півріччя  домогосподарство сплачувало щомісяця за доставку – 9,86 грн., а з  1 липня – 10,42 грн. Різниця – 0,56 грн на місяць.
Домогосподарства з плитою та колонкою
Другий вид споживання - квартири з плитою і колонкою (проточним водонагрівачем). Протягом першого півріччя  домогосподарство сплачувало щомісяця за доставку – 23,06 грн. З 1 липня – 24,39 грн. Різниця – 1,33 грн на місяць.
Домогосподарства з автономним опаленням
Третій вид домогосподарства - домогосподарства з автономним опаленням. Якщо у першому  півріччі  домогосподарство сплачувало щомісяця за доставку – 90,08 грн., то з 1 липня – 95,25 грн. Різниця – 5,17  грн на місяць.
Тариф з 1-го липня 2020 року


Як бачимо, середній чек за доставку газу набагато менший  плати за мобільний зв’язок і пляшки води чи філіжанки кави.
Наразі АТ «Хмельницькгаз» звертається з великим проханням до споживачів вчасно, до 20 числа місяця,  розраховуватися за доставку газу, аби дані кошти реалізовувати на проведення капітальних ремонтів та заміну газопроводів, встановлення газорегулюючого обладнання, роботу екстреної служби 104 та ін. Адже кошти з тарифу на розподіл газу є головним джерелом функціонування газорозподільної компанії та підтримки в належному технічному стані газорозподільної системи області протяжністю близько 18 тис.км. Адже на 1 липня борги споживачів складають більше 22 млн.грн.